Місцеві вибори 2020: що потрібно знати

Місцеві вибори 2020: що потрібно знати

Цього року українців чекають чергові вибори — цього разу місцеві. Вони відбудуться 25 жовтня за новими правилами і на новій територіальній основі. Змінюються вимоги до кандидатів, кількість місцевих рад, вигляд бюлетеня для голосування і багато іншого. Про головне розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Місцеві вибори 2020: що потрібно знати

Нові правила

Першою відмінністю цих місцевих виборів від попередніх буде те, що кількість місцевих рад значно зменшиться. Зокрема, через об’єднання територіальних громад і скорочення районів до 136.

Нагадаємо, на Хмельниччині планували 5 районів, але Верховна Рада затверди­ла 3: Шепетівський — розширився.

Другою відмінністю є запровадження пропорційної системи, яка довгий час була вимогою активістів. У містах і громадах із більш як 10 тисячами виборців кандидати висуватимуться лише від партій. Голосувати доведеться за партію, а також за конкретного кандидата у ній, вписуючи його номер у трафарет поруч із назвою партії.

Читайте також:

Від кожної партії буде мінімум 5 кандидатів. При цьому запроваджується ґендерна квота: двоє з п’яти кандидатів повинні бути іншої статі.

У менших громадах і селищах залишається стара мажоритарна система, однак округи будуть багатомандатними. Обиратись будуть не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Оновились також правила балотування та реєстрації кандидатів. Зокрема, запроваджується цифровізація виборчого процесу.

— Тепер штаби отримають можливість онлайн-подавання документів, реєстрації кандидатів, довірених осіб та спостерігачів. Це передбачає усунення зайвого впливу людського фактору у виборчий процес, — прокоментувала заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Варто зауважити, що оновлений виборчий кодекс передбачає заставу для кандидатів, а також дозволяє паралельне балотування до різних рад. Водночас закон забороняє прихований підкуп виборців під час агітації.

Прогнози експертів

Відповідно до опитування соціологічної групи «Рейтинг», 30 % респондентів голосуватимуть за відому національну політсилу на місцевих виборах. Зараз серед партійних вподобань українців лідирує «Слуга народу» (28 %), на другому місці «Опозиційна платформа — За життя» (16 %), на третьому — «Європейська солідарність» (14 %).

Експерти прогнозують запеклу боротьбу між політсилами, адже кількість депутатських крісел у громадах набагато зменшиться.

— У нас зараз 1 460 громад, це дуже серйозний крок для людей — зменшили депутатів майже вдвічі-втричі. І це збільшення ставок, тому що раніше ти міг стати депутатом у своєму селі, в якому мешкає 2 тисячі людей, і це було відносно легко. Зараз тобі треба стати депутатом в ОТГ, в яку входить 10 таких сіл, і це зовсім інша історія, — зауважив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Власне, половина опитаних українців збирається голосувати на місцевих виборах за локальну партію. Однак не в кожній області є своя партія, більше того, кількість кандидатів від політсили обмежена. Тож в умовах обов’язкової партизації кандидати будуть приєднуватись до тих сил, які відомі і які їм в цілому світоглядно близькі.

— Ми добре розуміємо, що за таких умов непросто відбуватиметься і організація голосування, і підрахунок голосів виборців дільничними виборчими комісіями, і встановлення підсумків голосування територіальними виборчими комісіями. Тож за такої ситуації ключовою і базовою річчю має стати довіра між всіма суб’єктами виборчого процесу. Саме на встановлення такої довіри налаштовуватиме всіх субʼєктів Центральна виборча комісія, — наголосив член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко.

Чи вплине епідемія на місцеві вибори?

Багатьох українців хвилює питання, чи не перешкодить епідемія коронавірусу проведенню місцевих виборів. Наразі у владі заспокоюють, що вибори відбудуться. Звичайно, за умови дотримання соціальної дистанції та маскового режиму.

— Ми всі зараз свідомі, що все залежить від нас. Якщо ми дотримуємося правил карантину, створюємо умови для цього, то, як показало ЗНО, можемо провести вибори в Україні без будь-яких проблем, ризиків для ускладнення епідситуації і для здоров’я наших громадян. Але якщо вся країна стане червоною зоною, тоді, можливо, потрібно буде обмежувати проведення масових заходів, — зазначив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Позитивний приклад виборів під час карантину вже показала Польща, де у липні обрали нового президента. Явка на виборах була дуже високою, попри коронавірус. Тож карантин в Україні також не повинен стати на заваді волевиявленню громадян. Хоча, як стверджують експерти, явка буде меншою, ніж зазвичай. По-перше, через епідемію частина людей не захоче наражатись на небезпеку. По-друге, традиційно українці беруть меншу участь у місцевих виборах, аніж в загальнонаціональних.

Ініціатори змін до виборчого законодавства сподіваються, що вони допоможуть провести місцеві вибори прозоро і чесно. У Центральній виборчій комісії вважають, що кандидати, виборці і члени виборчих комісій впораються із нововведеннями. Однак, щоб не наробити помилок, виборцям краще ознайомитись із зразком бюлетеня заздалегідь.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Нові правила зборів ОСББ: електронні повідомлення, дистанційна участь та оперативні рішення
За результатами референдуму в Шепетівці та районі визнали недійсними понад 850 бюлетенів
Стали відомі результати проміжних виборів депутатів до Судилківсь­кої сільської ради
Із 19 травня призначають субсидії за новими правилами
Набули чинності зміни до ПДР для водіїв, велосипедистів і пішоходів
У Шепетівці відбулася перша сесія міської ОТГ восьмого скликання

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX