За результатами референдуму в Шепетівці та районі визнали недійсними понад 850 бюлетенів

За результатами референдуму в Шепетівці та районі визнали недійсними понад 850 бюлетенів

Тридцять років тому 1 грудня відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України. Бюлетень референдуму містив текст Акту проголошення незалежності України, ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року.

Відповідаючи на питання «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» із двома варіантами відповіді: «Так, підтверджую» або «Ні, не підтверджую», український народ підтвердив прагнення жити в незалежній державі — 90,32 % учасників референдуму відповіло:  «Так, підтверджую». Загалом в голосуванні взяли участь 31 891 742 особи — 84,18 % населення України. Референдум відбувся в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 областях, Автономній республіці Крим, Києві та Севастополі.

У Києві незалежність України підтримали 92,88 відсотка виборців, у Донецькій області — 83,9 %, в Луганській — 83,86 %. А в Автономній республіці Крим сказали «Так» незалежності Української держави 54,19 % виборців, тоді як у Севастополі показник був вищим — 57,07 %.

Ше­пе­тів­ча­ни про­го­ло­су­ва­ли «за» не­за­леж­ну Ук­ра­їну — 94 % (30917 осіб) у міс­ті та 97,1 % (28647 осіб) у районі. Від­со­ток тих, хто не хо­тів ні­чо­го мі­ня­ти, був ду­же низь­ким — 4 % та 1,8 % від­по­від­но.

За результатами підрахунку бюлетенів, у Шепетівці визнали недійсними 550, а в районі — 318.

Для ро­зу­мін­ня мас­шта­бів ви­бо­рів на­ве­де­мо кіль­кість ви­бор­ців: у Ше­пе­тів­ці прий­шло 32838 із 38699 за­ре­єс­тро­ва­них у спис­ках та у районі — 29500 із 30326.

Протокол окружної виборчої дільниці по Шепетівському району щодо голосування шепетівчан під час Референдуму:

А ось так по­ба­чив ви­бо­ри у Шепетівці міс­це­вий жур­на­ліст та кра­єз­на­вець Олександр Ца­рик:

«Ни­ніш­ні ви­бо­ри, що, без­сумнів­но, в під­ручни­ки іс­то­рії увій­дуть, як іс­то­рич­ні, оз­на­ме­но­ва­ні хі­ба що ус­міхне­ни­ми про­дав­ця­ми, кот­рі сво­їми тор­са­ми зак­ри­ва­ють, на­че ам­бра­зу­ру, по­рож­ні ма­га­зин­ні по­ли­ці і віт­ри­ни. Нез­ва­жа­ючи ні на що, лю­ди йдуть на ви­бор­чу діль­ни­цю, на­че на справ­жнє свя­то. Бо той, хто від­си­дів­ся цього дня вдо­ма, став ми­мо­віль­ним ра­бом, во­ро­гом со­бі, той спап­лю­жив світ­лу пам’ять тих пред­ків, хто не жа­лів жи­во­та на те­ре­ні спо­кон­вічної бо­роть­би за світ­лий день Ук­ра­їни. Вий­шов­ши з ка­бі­ни, де вже піс­ля ба­гатьох днів ва­гань і роз­ду­мів зроб­ле­но ос­та­точ­ний ви­бір, кож­но­му хо­четь­ся вис­ло­ви­тись, на­че на спо­ві­ді. Ко­жен во­ліє ба­чи­ти Пре­зи­ден­том не­за­леж­ної Ук­ра­їни лю­ди­ну, яка від­по­ві­дає його пог­ля­дам на жит­тя, його іде­ям та іде­алам».

До 1 грудня 1991 року незалежну Україну де-юре не визнала жодна держава. Тільки після 1 грудня 1991 року Україну почали визнавати інші країни світу:

  • 2 грудня — Польща і Канада,
  • 3 грудня — Угорщина,
  • 4 грудня — Латвія і Литва,
  • 5 грудня — Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.

Упродовж лише грудня місяця того ж року наша країна була визнана понад 40 державами світу.
5 грудня Верховна Рада проголосила в «Посланні до парламентів і народів усіх країн»: «Договір 1922 року про утворення Союзу PCP Україна вважає відносно себе недійсним і недіючим». Українці, підтримавши незалежність, зробили мирний, цивілізований, без краплі крові й жодного пострілу розпад СРСР.

8 грудня лідери України, Росії і Білорусі («ключових» республік, які у 1922 році створили СРСР) підписали Біловезьку угоду про те, що Союз «як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування».

Що характерно, жодна радянська республіка (за винятком балтійських) після українського референдуму не провела свій власний референдум щодо незалежності. Всім і так було зрозуміло, що без України Союз неможливий.

25 грудня президент СРСР Михайло Горбачов оголосив про свою відставку. Грізний і величний Радянський Союз закінчив свій земний шлях.

Вікова мрія українського народу про незалежність знайшла політичне втілення, коли демократичним і легітимним способом було нарешті покінчено з радянським пануванням. Всі спекуляції й агресивно- пропагандистські потуги недругів зазнали повного фіаско, розсипавшись ущент.

Одночасно з референдумом 1 грудня відбулися перші в історії незалежної Української держави вибори Президента України, на яких главою держави був обраний Леонід Кравчук (61,59 відсотка голосів). Другий результат на виборах президента здобув В’ячеслав Чорновіл (23,27 %), а на третьому місці опинився Левко Лук’яненко (4,49 %). Загалом балотувалися 6 кандидатів.

Раніше депутат Верховної ради України першого скликання Тарас Нагулко розповів про процес становлення Незалежності України.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Загиблих на війні солдатів із Шепетівщини Президент України нагородив орденами
У громаді на Шепетівщині відбулося вручення високих державних нагород
Президент призначив командувачем Сил підтримки ЗСУ випускника воєнного училища Хмельниччини
На Хмельниччині врятували чоловіка
На Хмельниччині горіли будинки та автівки
Президент України відзначив високими державними нагородами жителів Хмельниччини

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
У селищі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора
На Хмельниччині досліджують колишній маєток відомого містика, алхіміка та ілюміната
FacebookTelegramViberWhatsAppX