АМУ просить знизити для теплокомуненерго обов’язковий рівень розрахунків за газ

АМУ просить знизити для теплокомуненерго обов’язковий рівень розрахунків за газ

До Асоціації міст України надходять численні звернення органів місцевого самоврядування щодо загрози обмеження НАК «Нафтогаз України» постачання природного газу комунальним підприємствам теплопостачання. Така ситуація виникає, оскільки постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2019 № 867, зокрема, встановлено, що НАК «Нафтогаз України» повинен припинити постачання природного газу підприємствам ТКЕ, які не забезпечили розрахунки за спожитий газ на рівні 90 %.

При цьому постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2019 № 857 рівень обов’язкових розрахунків за природний газ для виробників теплової енергії, управління яким здійснює Фонд державного майна України, тобто виключно для державних ТЕЦ, зменшено з 90 % до 60 % на період з 1 жовтня 2019 року до 1 травня 2020 року.

«Оскільки з початком опалювального сезону знижується рівень розрахунків населення за спожиту теплову енергію і підприємства комунальної теплоенергетики не зможуть забезпечити відповідний рівень розрахунків за спожитий природний газ, існує реальна загроза відключення їм газу та, відповідно, припинення постачання тепла та гарячої води», — повідомляють у Асоціації міст України.

Для недопущення зупинки надання послуг теплопостачання та гарячого водопостачання жителям громад, Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України О. Гончарука з пропозицією знизити на період опалювального сезону 2019–2020 років рівень обов’язкових розрахунків підприємств теплокомунерго за спожитий природний газ до 60 %, тобто до такого ж рівня, який Уряд встановив для державних ТЕЦ.

Отож, наразі українці намагаються інвестувати в побудову сонячних електростанцій. А одне місто на Хмельниччині взагалі планує повністю перейти на відновлювальну енергію. Адже використання сонячних батарей для отримання електроенергії та сонячних колекторів для нагрівання води — можливі альтернативи використанню газу.

І такі проекти вже починають реалізовуватися. На Шепетівщині невдовзі мають запустити сонячну електростанцію. Вона розташована за межами села Велика Медведівка Судилківської ОТГ і займає площу 9,5 га землі, непридатної для сільськогосподарського використання. Інша електростанція наразі будується на межі міста Шепетівки та села Судилкова. А у червні минулого року Товариство з обмеженою відповідальністю «Смарт Еко Енерджі» звернулося з проханням розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вулиці Плеханова, що в місті Шепетівці. На землях комунальної власності підприємство має намір розмістити сонячні батареї. Таку ж електростанцію збудують в подальшому в селі Михайлючці.

Читайте також:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



В Україні створюють інформаційну систему щодо військовополонених
На Хмельниччині винуватцю ДТП змінили покарання
АМУ зареєстрували петицію щодо термінової легалізації допомоги громад Збройним силам України
Шепетівчанку неправомірно від’єднали від системи централізованого теплопостачання
Сільська рада із Шепетівщини серед переможців «Prozorro Awards 2023»
«Третя платіжка» за газ. Чого очікувати українцям?

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX