Щонайменше 5 музичних династій виплекала Шепетівщина

Щонайменше 5 музичних династій виплекала Шепетівщина

ІІ

Та час бере своє. Залишилися в минулому музичні династії, окремі музиканти, та вічною є музика, яка тепер лунає у виконанні вже не просто духового, а відповідно до вимог часу Муніципального естрадно-духового оркестру під керуванням Івана Кабація, талановитого диригента, трубача, піаніста, співака, тобто музиканта!

Щонайменше 5 музичних династій виплекала Шепетівщина

Іван Кабацій

Концерти оркестру під його керуванням — справжнє диво, в якому водоспад звуків зливається в єдине гармонійне і прекрасне ціле. Кожен, хто мав нагоду побувати на концертах тепер вже естрадно-духового, вражений їхньою широкою, багатогранною програмою, сучасним звучанням, майстерністю та видовищністю. Саме цього прагнув керівник оркестру Іван Кабацій.

А розпочав своє існування цей колектив у 1996 році. За диригентським пультом в різний час стояли Микола Матвійчук, Анатолій Попов, Валерій Лінник.

На сьогодні в оркестрі грають, як досвідчені (Блінда В. В., Яровий О. С.,Кондров В. П.) так і молоді, але талановиті музиканти. Нещодавно до оркестру приєдналися Загорський С., Поліщук В., Іванова Я. Ритмічну групу складають Легкий Р., Несваволь Є., Цьомик О. Духову — Блінда В., Ярославський В., Стецюк В., Кабацій І. (трубно-корнетова група); Яровий О., Дідух Ю., Степанюк Ю., Кондров В., Балагур С. (тромбони, туба, баритон); Камінський В., Загорський С. (саксофон).

Так як оркестр став естрадно-духовим, то звичайно додалася і струнно-смичкова група: Кабацій О., Печенюк О., Давидчук Л., Балагур Ж., Іванова Я.

Солісти оркестру: Таратасюк В. та Яцишин П.(вокал), Кабацій І., Камінський В., Яровий О. (труба,саксофон,тромбон), Несваволь Є. (гітара соло). Ці імена добре відомі в місті, бо їхньою грою чи співом не просто захоплюються, а з нетерпінням чекають зустрічі ще і ще.

Керівник оркестру — Іван Кабацій. Це доля привела його ще в молоді роки в Шепетівку, де він проходив армійську службу у військовому оркестрі 5-го містечка, зустрів свою другу половинку і з того часу залишився в нашому місті. А народився Іван поблизу міста Мукачево на Закарпатті, багатого своїми фольклорними традиціями. Улюбленим інструментом з дитинства було фортепіано, яким і зараз майстерно володіє музикант, причому у різних стилях, вислуховуючи терпкі акорди та пробігаючи переливчастими пасажами клавіш. Тому спочатку закінчив Іван музичну школу по класу фортепіано. Але різнобічне природнє дарування привело юнака до Ужгородського музичного училища у клас труби, а згодом до Рівненського Державного Гуманітарного університету на факультет оркестрових інструментів. Звуки різних інструментів зливалися з шелестінням дерев, подихом вітру і щебетанням пташок у прекрасну гармонію звуків. Гармонія — це для нього було все, він завжди шукав її у житті. І знаходив спочатку у сольних виступах, згодом у диксиленді, а тепер у звучанні Муніципального оркестру.

Оркестр — неодмінний учасник різноманітних міських чи районних заходів і не тільки в місті Шепетівка, а й в інших містах:Полонне, Славута, Ізяслав. Можна сміливо сказати, що оркестр є візитівкою міста. Неодноразово доводилося оркестрантам зустрічати гостей міста просто на пероні залізниці. Але найбільш хвилюючим для музикантів було проводжання воїнів АТО, а найрадісніше — зустріч з ними. І байдуже, що була 5 чи 6 година ранку, чи пізній вечір, майже ніч, музиканти, як один були на місці. І звичайно не заробітня платня, що є досить невисокою, а поклик душі і серця збирає їх.

Творчий напрямок, форми роботи досить різноманітні. Оркестр часто співпрацює з іншими колективами. Це ансамбль скрипалів «Експромт» Шепетівського міського будинку культури, художній керівник Кабацій О. П., вокальний ансамбль «Ретро», художній керівник Легка Л. Г., рок-гурт «Кальцій» керівник Цьомик О. Наприклад, у виконанні ансамблю скрипалів та оркестру прозвучала у звітному концерті відома мелодія А. Кос-Анатольського «Коли заснули сині гори». Цікаво, що у ньому взяли участь наймолодша група ансамблю, десятирічні учні музичної школи Валерія Пушкарук, Аніта та Валерія Юзлови. Прагнення виховувати талановиту молодь завжди було притаманне керівнику ансамблю «Експромт» Кабацій О. П. і взагалі є родинною рисою цього талановитого подружжя.

Виконавська майстерність оркестру вабить до себе музикантів різного рівня. Вони з задоволенням приймають запрошення виступити у складі оркестру. Так на звітний концерт приїхав випускник Одеської Державної музичної Академії, військовий диригент Андрій Камінський. Тут проходять практику студенти Хмельницького музичного училища Анастасія Вем, Альбіна Пасічник.

У репертуарі оркестру народні і класичні твори українських та зарубіжних авторів, джазові мелодії, рок, хард-рок, пісні Миколи Мозгового у виконанні талановитих Вікторії Таратасюк та Павла Яцишина. Захоплюють, як музикантів так і слухачів твори патріотичного звучання: «Чорна квітка» композитора Олександра Тищенка, «Дума про Україну», «Доленька-журавка», «Вишиванки» Віктора Камінського. В репертуарі оркестру близько 90 % твори та обробки самодіяльного композитора Камінського. Саме тандем майстрів своєї справи талановитого, креативного керівника Івана Кабація та не менш обдарованого аранжувальника Віктора Камінського в союзі із завзятими, не байдужими музикантами став основою сучасного колективу Шепетівський муніципальний естрадно-духовий оркестр. Тому наступне слово про самодіяльного композитора, аранжувальника, віртуозного виконавця Віктора Камінського.

Щонайменше 5 музичних династій виплекала Шепетівщина

Віктор Камінський

В культурно-мистецькому житті краю твори Віктора Камінського зазвучали не так давно. Та й сам Віктор Феофанович не так давно остаточно оселився в Полонному. Майже половину свого життя присвятив службі у військових оркестрах, де відшліфував, довів до професіоналізму свою майстерність. Досконало володіє саксофоном, кларнетом, баяном. А отже його аранжування, обробки інструментальних творів в більшості своїй написані для виконання духовими оркестрами.

Пісенна творчість Віктора Камінського розпочалася з любові до рідної землі, до своєї Батьківщини, до України ще в далекі 80-ті роки, коли думки про незалежність та самостійність навіть не виникали, коли присвячувати Україні пісні було «не модно». Але саме ця тема є однією з провідних у творчості Віктора Камінського.

А ще надзвичайно важливими для цієї аж занадто скромної людини є такі поняття як честь, гідність та обов’язок перед Батьківщиною. Це і стало темою збірки пісень «До тебе серцем, Україно, лину!», яка є першою в творчості митця. Цілий ряд маршів на українську тематику написано для духового оркестру. Це такі як «Сини Вітчизни», «Доля козака», «Козацький похідний», «Нестор», «За Україну» та інші. Пісня-марш «Урядовий зв’язок» у виконанні народного артиста України І. Василенка у супроводі Київського державного духового оркестру звучить у одному з документальних фільмів. Для естрадно-духового оркестру написані «Фантазія на теми українських пісень», ряд п’єс для джазових колективів, сотні інструментовок та аранжувань. І дивно було б, якби такий талановитий, обдарований чоловік не був ліриком. Природньо, що ним написано багато ліричних пісень, ретро-попурі «Кохана» на теми українських естрадних пісень. Твори самодіяльного композитора звучать в різних містах України. Віктор Феофанович — автор гімну рідного міста Полонного, пісні «Рідна моя Шепетівка», яка насправді стала рідною за багато років роботи у диксиленді, а тепер у міському муніципальному естрадно-духовому оркестрі. За творчу діяльність нагороджений ювілейною медаллю Верховної Ради України до 10-ти річчя незалежності України, відзначений Подякою Міністра культури України у 1994 році та багатьма іншими відзнаками. Являється почесним громадянином міста Полонне. Сини — Андрій (військовий диригент) та Олександр (викладач музичної школи, артист Муніципального Одеського театру музики), обидва навчались у Одеській Державній музичній академії. Так втілилась у життя заповітна мрія прадіда, що був вмілим флейтистом і капельмейстером оркестру ще графа Корвіцького.

Отже, яка ж сила в духових оркестрах! У кожному серці відчувається щось своє, гучною луною озивається далеко-далеко. Коли грає духовий оркестр в жилах хвилюється кров, а в людські душі вселяється радість. І в кожному звуці чується голос епохи!

Завершити розповідь про талановитих музикантів Шепетівщини хочеться рядками з пісні В. Камінського на слова В. Берлими:

То ж грай, оркестр духовий,
Даруй на щастя музики багатство!
В годину добру, час лихий
Кріпи козацьке наше братство!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині поранених бійців «Гвардії наступу» зцілюють музикою
Довгожителі з Хмельниччини у шлюбі майже три чверті століття: неймовірна історія кохання
Два брати-лісівники з Шепетівщини захищають Україну
На Хмельниччині продавчиня, яка продала поштучно цигарки неповнолітній, має сплатити кілька тисяч штрафу
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію

Читайте у цій рубриці



Неймовірна ZLATA OGNEVICH разом з талановитими TAYNA і DOMIY завітає у Шепетівку з благодійним концертом
У присутніх одразу заблищали сльози: поетеса із Шепетівщини виступила в Національному музеї літератури України
У Шепетівський парк привезли нові гойдалки і не тільки
У Судилкові під час вшанування пам’яті геніального митця збирали гроші на ЗСУ
Дитячий оркестр із Шепетівщини присвятив виконання «Ой, у лузі червона калина» для ЗСУ
У Шепетівці улюблене місце читайликів зазнало вражаючих змін
FacebookTelegramViberWhatsAppX