Вже десятиліття нідерландська компанія успішно співпрацює з пайовиками Шепетівщи­ни та Ізяславщини

Вже десятиліття нідерландська компанія успішно співпрацює з пайовиками Шепетівщи­ни та Ізяславщини

Цьогоріч виповнюється 10 років, як на теренах Хмельниччини розпочало свою діяльність товариство «Фармгейт Україна». Наразі це одне з найбільших та найсучасніших сільськогосподарських підприємств у Ізяславському та Шепетівському районах. Приватна нідерландська компанія успішно провадить діяльність за підтримки Посольства Королівства Нідерландів. Увесь час очолює її голландець Йонкір Дірк Ян Теодор Смітс Ван Оуен.

Принагідно ми завітали в один з офісів компанії, що розташований у Шепетівському районі в селі Судилкові, аби поспілкуватися із паном Дірком. Наразі йому 60 років, але 20 із них він присвятив саме Україні.

Хмельниччина з її багатими землями створена для сільськогосподарської діяльності

Ще з дитинства Дірк прагнув стати фермером. Разом зі своїм братом він багато часу проводив на фермах сусідів. Вони доїли корів, бувало, їздили на тракторі. Прикметно, що обидва брати зуміли реалізувати дитячу мрію. На прикладі Дірка це сталося у 2010 році, коли він разом із партнерами започаткував фермерську справу саме в Україні.

— Свого часу я вирішив, що це має бути Хмельниччина, оскільки вона багата чорноземами. І ще один важливий фактор для сільського господарства — достатня кількість опадів. Спочатку ми розпочали справу в Ізяславському районі, а згодом — і на Шепетівщині: у Судилкові. І ми зробили дуже хороший вибір, — розповів Дірк.

А розпочалася справа саме з вирощування традиційних культур для нашого регіону: пшениці, ячменю, ріпаку, кукурудзи, соняшнику тощо. Далі компанія розширила асортимент рослин — додалися ще квасоля й горох. Останні три роки розводять і часник, адже ця рослина приносить чималий прибуток.

— Часник є вельми цікавою культурою для сіл, землі яких ми обробляємо, тому що вона потребує ручної праці. Таким чином у сезон ми працевлаштовуємо сотні людей, — зазначив очільник.

Паралельно розвивається і вирощування великої рогатої худоби. Потужності цих підприємств розташовані в Ізяславському районі. Це — виключно голландські корови молочних порід.

Усі культури, що вирощує «Фармгейт Україна», використовуються вітчизняними виробниками. До прикладу, з їхнього соняшника виробляє олію одне з підприємств у Вінницькій області, а з молока Ізяславський молочний завод виготовляє свою продукцію.

— У майбутньому ми плануємо збільшувати наше господарство, адже є охочі серед пайовиків надати в оренду землю. По можливості будемо розширювати перелік культур, зокрема нішевих. І спробуємо налагодити переробку часнику, аби напряму вже постачати його у магазини.

Наразі поля, як-то кажуть, перебувають у тиші, культура дозріває. А вже за 4 тижні розпочнуться жнива.

Вже десятиліття нідерландська компанія успішно співпрацює з пайовиками Шепетівщи­ни та Ізяславщини

Світова пандемія зробила виклик аграріям, але не завадила роботі

«Фармгейт Україна» належить до когорти соціально-відповідального бізнесу. Тому навесні для запобігання поширення на теренах краю COVID-19 компанія надавала допомогу для медиків. Одним із таких прикладів є закупівля на 15 000 гривень захисних костюмів для Шепетівської станції екстреної медичної допомоги.

— Звичайно, під час такої кризи ми повинні допомагати громаді захистити саму себе, більше того, це — наша роль. Тим паче, я планую тут залишатися до кінця свого життя, тому прагну, аби усі жителі були здорові, — зауважив Дірк.

Більшість робітників підприємств ТОВ «Фармгейт Україна» — місцеві жителі. Тому компанія вважає своїм обов’язком дбати про їхнє здоров’я у час карантину. Всі працівники у цей період були забезпечені засобами захисту, а заплановані роботи, на щастя, виконали своєчасно.

Десятиліття компанія працює з пайовиками, наразі їх вже 3,5 тисячі осіб. В оренді «Фармгейт Україна» перебуває 6000 гектарів землі. Для більш плідної співпраці товариство започаткувало пакет підтримки власників земельних ділянок: юридична консультація та допомога, матеріальна допомога на лікування, поховання, підтримка учасників АТО тощо. Цьогоріч пайовики вже отримали 144 000 грн допомоги в рамках індивідуальних партнерських програм.

Окрім того, запроваджено і соціальні програми співпраці з ОТГ. На прикладі Судилківської об’єднаної територіальної громади це щорічна сплата до бюджету 100 грн за 1 гектар землі. Наразі товариство розрахувалося на півтора року вперед, перерахувавши до бюджету 220 722 грн. Ці кошти громада в подальшому може використати для розвитку інфраструктури.

— Наше товариство у дуже добрих стосунках із очільницею Судилківської ОТГ — Тетяною Котик. Ми регулярно проводимо з нею зустрічі, аби обговорити потреби села. Цієї весни у Судилкові за свої кошти компанія зробила освітлення вздовж цілої вулиці, де його раніше не було. Також ми здійснюємо підтримку ветеранів та релігійних громад. Допомагаємо з фінансуванням святкових заходів. Щороку передаємо новорічні подарунки для вихованців садочків та шкіл, пайовиків товариства, — розповів Дірк.

Секретів немає, є лише золоте правило

Левова частка будь-якої успішної справи залежить від кваліфікованих кадрів. Товариству «Фармгейт Україна» пощастило залучити до справи сумлінних працівників, серед яких юристи, бухгалтери, агрономи, трактористи.

— Одна з переваг цього регіону, що є багато хороших фахівців серед місцевих жителів. Більшість із них мають справу з сільським господарством довше, ніж я, — зауважив Дірк.

І на завершення розмови ми поцікавилися в очільника компанії, чи за роки діяльності він має золоте правило ведення бізнесу в аграрній сфері:

— Секретів немає. А золоте правило для мене — це бути чесним із усіма людьми, з якими я маю справу: пайовики, працівники, постачальники, клієнти та жителі цього регіону. Це єдиний спосіб вести бізнес, особливо, якщо за тобою стоять далекі горизонти. Ми ж тут не для того, аби безвідповідально багатіти. У планах обробляти цю землю на десятки років, тож для цього потрібно бути відвертим і чесним з усіма учасниками.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чоловіки, які напали на фермерів з Хмельниччини, оскаржували вирок у суді
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
Започаткування бізнесу в Нідерландах: кроки, переваги та поради
Аграрії Шепетівщини підсилили мобільні вогневі групи ППО
Вирощування кукурудзи: поради фермерам-початківцям
Хмельниччина є у лідерах у по збору картоплі

Читайте у цій рубриці



Шепетівська лікарня отримала допомогу від благодійників
Освячені паски та інші смаколики із Шепетівщини вже прямують до захисників
Шепетівські лікарі-травматологи переймали досвід з ендопротезування суглобів у Києві
У Шепетівці на 6 днів обмежать рух приватного автотранспорту на кладовищі
На Шепетівщині відвідали сім’ї, що потребують підтримки та уваги
У Славуті визначили термін, до якого таксисти мають зареєструвати свою діяльність
FacebookTelegramViberWhatsAppX