На Хмельниччині двоє людей, які вживали в’ялене м’ясо та сир, підхопили бруцельоз

На Хмельниччині двоє людей, які вживали в’ялене м’ясо та сир, підхопили бруцельоз

За даними ВООЗ, в світі щорічно реєструється біля 500 тисяч нових випадків захворювання людей бруцельозом. В Україні майже щорічно реєструються поодинокі випадки захворювання цією інфекцією серед людей. Так, в 2021 році було зареєстровано 2 випадки; в 2022 році — 1 випадок.

«В Хмельницькій області за останні роки жодного випадку захворювання на бруцельоз не було. Але в жовтні цього року в Хмельницькій інфекційній лікарні зареєстровано два лабораторно підтверджених, не пов’язаних між собою, випадки бруцельозу у пацієнтів 33 та 35 років. Хворі відмічали такі симптоми, як лихоманка, ломота в тілі, біль в суглобах, в’ялість, зниження апетиту. Перебіг хвороби середньої важкості. В епідеміологічному анамнезі встановлено вживання м’ясних продуктів, в тому числі, в’яленого м’яса та сирів», — повідомляє Хмельницька інфекційна лікарня.

Бруцельоз — це інфекційне захворювання, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму, з частим розвитком хронічних форм та інвалідизації.

Джерелом інфекції є хворі на бруцельоз тварини: велика і дрібна рогата худоба, свині, інколи можуть бути коти та собаки.

«Основний шлях передачі інфекції людині — це вживання заражених продуктів (непастеризоване молоко, сир, термічно необроблені м’ясні продукти та субпродукти тощо). Рідше зустрічається контактний шлях передачі через пошкоджені шкірні або слизові оболонки. В групі ризику є робітники м’ясокомбінатів, підприємств з переробки молочної сировини, пастухи, фермери, тваринники», — кажуть в лікарні.

Територія України за останні роки є вільною від бруцельозу сільськогосподарських і свійських тварин. Однак є реальний ризик завезення хвороби з інших країн, особливо враховуючи високу міграцію населення в період військових дій в Україні.

Для профілактики бруцельозу необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не вживати сире молоко;
  • не вживати молочні продукти та м’ясо з невідомих джерел;
  • споживати продукти лише відомого походження;
  • вживати м’ясо тільки після термічної обробки;
  • не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.
Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Особливу нагороду отримав командир танкістів із Хмельниччини
На Хмельниччині судили солдата штурмового батальйону за ряд крадіжок
В’язням-переселенцям, що шахраювали з Шепетівської колонії, повідомлено додаткову підозру
На Дністрі виловили добувача
Душогуб із Хмельниччини не погодився із довічним ув’язненням
На Хмельниччині чоловік отримав солідний термін за свої злодіяння

Читайте у цій рубриці



Двоє шепетівчанок постраждали від нової афери
Гроші за «лайки» — кіберполіція застерігає від онлайн-шахраїв
На Шепетівщині 12-річний учень намагався зняти штани зі свого однокласника: за вчинок відповідатиме мати
На Хмельниччині судили солдата штурмового батальйону за ряд крадіжок
В’язням-переселенцям, що шахраювали з Шепетівської колонії, повідомлено додаткову підозру
Двоє дітей провалилися на крихкому льоду: їх вчасно помітила місцева мешканка
FacebookTelegramViberWhatsAppX