На Хмельниччині двоє людей, які вживали в’ялене м’ясо та сир, підхопили бруцельоз

За даними ВООЗ, в світі щорічно реєструється біля 500 тисяч нових випадків захворювання людей бруцельозом. В Україні майже щорічно реєструються поодинокі випадки захворювання цією інфекцією серед людей. Так, в 2021 році було зареєстровано 2 випадки; в 2022 році — 1 випадок.
«В Хмельницькій області за останні роки жодного випадку захворювання на бруцельоз не було. Але в жовтні цього року в Хмельницькій інфекційній лікарні зареєстровано два лабораторно підтверджених, не пов’язаних між собою, випадки бруцельозу у пацієнтів 33 та 35 років. Хворі відмічали такі симптоми, як лихоманка, ломота в тілі, біль в суглобах, в’ялість, зниження апетиту. Перебіг хвороби середньої важкості. В епідеміологічному анамнезі встановлено вживання м’ясних продуктів, в тому числі, в’яленого м’яса та сирів», — повідомляє Хмельницька інфекційна лікарня.
Бруцельоз — це інфекційне захворювання, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму, з частим розвитком хронічних форм та інвалідизації.
Джерелом інфекції є хворі на бруцельоз тварини: велика і дрібна рогата худоба, свині, інколи можуть бути коти та собаки.
«Основний шлях передачі інфекції людині — це вживання заражених продуктів (непастеризоване молоко, сир, термічно необроблені м’ясні продукти та субпродукти тощо). Рідше зустрічається контактний шлях передачі через пошкоджені шкірні або слизові оболонки. В групі ризику є робітники м’ясокомбінатів, підприємств з переробки молочної сировини, пастухи, фермери, тваринники», — кажуть в лікарні.
Територія України за останні роки є вільною від бруцельозу сільськогосподарських і свійських тварин. Однак є реальний ризик завезення хвороби з інших країн, особливо враховуючи високу міграцію населення в період військових дій в Україні.
Для профілактики бруцельозу необхідно дотримуватися наступних правил:
- не вживати сире молоко;
- не вживати молочні продукти та м’ясо з невідомих джерел;
- споживати продукти лише відомого походження;
- вживати м’ясо тільки після термічної обробки;
- не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.


Залишити відповідь