У Шепетівці відкрито кримінальне проваджен­ня за фактом нестачі 480 бюлетенів на дільниці

У Шепетівці відкрито кримінальне проваджен­ня за фактом нестачі 480 бюлетенів на дільниці

Попри зафіксовані порушення та складний і тривалий процес підрахунку голосів, день виборів на Хмельниччині минув без серйозних проблем та нестандартних ситуацій, які могли б впливати на результати волевиявлення громадян. Про це говорили під час пресконференції ОПОРИ у Хмельницькому 26 жовтня.

З-поміж порушень, які фіксували в день виборів, — завчасний початок голосування, сторонні особи на дільницях, спроба проголосувати за фото паспорта в телефоні, «набори для безпечного голосування» з прізвищем кандидата на пакуванні та інші.

Про випадки нестачі бюлетенів на виборчих дільницях розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області Володимир Гарієвський.

— У місті Шепетівці, де бракувало близько 480 бюлетенів для виборів міського голови, ДВК виявила нестачу після приймання бюлетенів від ТВК, відтак був складений відповідний акт. Інший випадок — нестача бюлетенів, близько 600 штук, до Хмельницької обласної ради в Хмельницькому. Ще один випадок зафіксовано у Віньковецькій громаді. За нашою інформацією у всіх трьох ситуаціях відкрито кримінальні провадження, — зазначив виборчий омбудсмен.

Щодо процесу підрахунку голосів, то, за словами Андрія Попика, на цьогорічних місцевих виборах він відбувається повільніше, ніж, приміром, на виборах президента.

— Якщо на парламентських виборах спостерігачі завершили роботу о 2 годині ночі, то тепер на деяких дільницях бюлетені ще рахували о 6–7 годині ранку 26 жовтня, — зазначив представник ОПОРИ.

Також на цьому етапі нерідко виникали суперечності між членами ДВК, зокрема щодо того, який бюлетень вважати дійсним, а який ні, тож членам ДВК доводилося неодноразово переглядати законодавство.

— Наразі територіальні виборчі комісії працюють в нормальному режимі. Щоправда, великі виборчі дільниці, які розташовані в містах і на яких голосувало 1–2 тисячі виборців, досить довго підраховували голоси. Але це зрозуміло: вони вперше використовували нову систему підрахунку і для деяких комісій це створювало труднощі, — пояснив Андрій Попик.

До слова, під час підрахунку голосів на частині дільниць Слобідсько-Кульчієвецької громади після 20 години зникло світло. Утім порушень виборчого законодавства ОПОРА не фіксувала.

Характеризуючи виборчу кампанію в області, Андрій Попик відзначив зменшення використання адмінресурсу:

— Можемо констатувати, що на цих виборах Хмельницька обласна державна адміністрація не втручалася у виборчий процес. На цьому важливо акцентувати, оскільки на виборах попередніх років голови ОДА нерідко залучалися до агітаційної кампанії.

Загалом в ОПОРІ відзначили, що голосування в області минуло без серйозних проблем та нестандартних ситуацій, які могли б серйозно вплинути на результати волевиявлення громадян.

Читайте також:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Хмельницькому сталася смертельна ДТП: водій зіткнувся з електроопорою
На Шепетівщині чоловік ображав та виганяв з квартири колишню дружину
У сусідній із Хмельниччиною області чоловік помер після перебування у військкоматі
На Хмельниччині полісмени не змогли «достукатися» до кривдника
На Хмельниччині «спалився» водій із фейковим посвідченням
У Шепетівці водій припаркованого авто травмував велосипедиста

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині за неподання декларації засуджено колишнього старосту села
«Почув крик. Прибіг — мати в крові»: наслідки нічної атаки на Хмельниччині
Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився
Суд встановив чи законно житель москви володіє землею на Хмельниччині
У Хмельницькому бюджет спрямували на підтримку Сил Оборони
В одній із громад Хмельниччини просять не перетворювати центр на стихійний ринок
FacebookTelegramViberWhatsAppX