88,3 % нетішинців за те, щоб під час реалізації ІІІ етапу децентралізації приєднатися до Рівного

88,3 % нетішинців за те, щоб під час реалізації ІІІ етапу децентралізації приєднатися до Рівного

Нетішинська міська рада на останній 76-ій сесії звернулася до керівництва держави щодо збереження статусу міста обласного значення та визначення особливого статусу міста-супутника атомної станції.

— Під приводом децентралізації в Україні хочуть повністю знищити органи місцевого самоврядування. Заголовок новацій звучить дуже красиво, а зміст його діаметрально протилежний, — зауважив міський голова Нетішина Олександр Супрунюк.

За його словами, влада намагається укрупнити райони. Хоча в цивілізованих країнах діють навпаки — укрупняють області. А такі структури, як райони, в багатьох європейських країнах вже скасовані. Укрупнений район буде «прокладкою» між базовим місцевим самоврядуванням і областю. Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради.

— Керівники багатьох ОТГ і міст обласного значення, в тому числі Славути і Шепетівки, почали «воювати» за те, де буде центр району. Мене така ситуація насторожувала з самого початку. Але коли стало відомо, що буде далі після такого об’єднання, то пробрав жах і зрозумів, що фактично знищується місцеве самоврядування, — зазначив Олександр Супруюк.

Міського очольника насторожує, що буде введений інститут префектів — це голови райдержадміністрацій тільки з додатковими повноваженнями: прокурорськими і наглядовими, з правом втручання в бюджети міст і ОТГ. При цьому міста обласного значення та ОТГ втратять свій статус. Якщо раніше створені ОТГ «підтягувались» за повноваженнями, функціями і фінансами до міст обласного значення, то нині планується забрати фінанси в ОТГ і міст обласного значення в райони, і район (префект) ділитиме їх.

— Уявіть собі: хто даватиме гроші на додаткові гуртки? Для додаткових доплат для медиків чи освітян, які вони нині отримують в Нетішині? Зрозуміло, що Нетішин залишиться без фінансового ресурсу і міські голови перетворяться на голови сільських рад, які будуть «бігати» в район і просити свої гроші для того, щоб реалізувати певний інфраструктурний проєкт чи на щось інше. Ще мають намір запровадити одну дурницю, інакше назвеш: префекти, а не обраний громадою голова ОТГ чи міської ради, будуть вести сесії ОТГ та міські. Уявіть собі, які рішення вони прийматимуть і за що відповідатимуть, якщо префект перебуватиме на посаді 3 роки, а потім змінюватиметься. Його призначатиме на посаду президент і він відповідатиме тільки перед президентом, а не перед громадою. Таким чином буде вибудувана сувора вертикаль влади, — поділився своїми думками щодо намірів нововведень Олександр Супрунюк.

Говорячи про наміри влади щодо реалізації етапів децентралізації, міський голова розповів журналістам, що підготовлено 3 звернення від міських, селищних, сільських голів, голів ОТГ, місцевих депутатів, експертів з питань децентралізації та місцевого розвитку, інших лідерів місцевого самоврядування (одне з них підписав і Олександр Супрунюк). У зверненнях чітко зазначені всі загрози місцевому самоврядуванню і вимоги. За вимогами повинно бути 2 рівні місцевого самоврядування: базовий рівень (міста обласного значення, ОТГ) і обласна рада.

У Нетішині, розповів Олександр Супрунюк, на прохання міського голови Славути та голови Славутської РДА було проведено нерепрезентативне опитування. За його результатами 46 % хочуть, щоб Нетішин залишився містом обласного значення, 34 % — за Славутський район (з них переважна більшість не знала про наміри нововведень влади), 0,94 %– за Шепетівський район.

ІІІ етапом децентралізації буде укрупнення областей. У планах влади — об’єднати Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку області —з центром у Вінниці, а Житомирську, Рівненську, Волинську області — з центром у Рівному. За результатами нерепрезентативного опитування 88,3 % нетішинців за те, щоб під час реалізації ІІІ етапу децентралізації приєднатися до Рівного.

Нагадаємо, депутати Хмельницької облради підтримали славутчан.

Читайте також:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «88,3 % нетішинців за те, щоб під час реалізації ІІІ етапу децентралізації приєднатися до Рівного»

  1. НАБЕРІТЬ В КІШЕНІ СВІЙ НЕТІШИН ….СУМНО…

  2. В Шепетівці нічого цікавого нема- газето?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Бригадний генерал Нацгвардії відвідав Хмельниччину
На Шепетівщині чоловік поквитався з камерою спостереження, яка зафільмувала дещо непристойне
На Шепетівщині скутерист протягом року тричі притягувався за нетверезе водіння
Майже 9 місяців старшого сержанта із Шепетівщини вважали безвісти зниклим
ЦНАП на Шепетівщині якісно та оперативно надає найпопулярніші послуги сервісних центрів МВС
На Шепетівщині оштрафували жінку, яка повідомила про те, що її ґвалтує чоловік

Читайте у цій рубриці



Скільки на Хмельниччині посіяли цукрового буряка
У Шепетівці можуть відкрити один із офісів Всеукраїнської економічної платформи
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
Бригадний генерал Нацгвардії відвідав Хмельниччину
У міжнародний розшук оголосили посадовицю з Хмельниччини
Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
FacebookTelegramViberWhatsAppX