Фермер з Хмельниччини експортує равликів у ресторани країн Європи

Фермер з Хмельниччини експортує равликів у ресторани країн Європи

Шість тонн першосортних равликів з ділянки землі площею у 25 соток планує зібрати восени Сергій Ланчук на своїй равликовій фермі, що поблизу Кам’янця-Подільського. Як повідомляє у своєму сюжеті «СУСПІЛЬНЕ», чоловік, заради цієї справи, покинув роботу, аби присвятити більше часу розведенню та догляду за равликами.

Поринути в атмосферу сонячної Італії можна у мережі ресторанів mafia.ua/kiev. MAFIA — сучасний ресторан італійської та японської кухні. У дизайні інтер’єру відтворено італійську стилистику, а ціни у меню вас прємно здивують.

Ідея розводити равликів з’явилася у Сергія Ланчука два роки тому, коли побачив відео про одну з равликових ферм в Україні. Одразу зацікавився і пройшов відповідне навчання.

— Після того я закупив маточне стадо і власне після цього почалася моя власна справа. В Україні вирощують три види равликів. Найпопулярніші — це Helix Aspersa Muller, які власне я розводжу, — розповідає Сергій Ланчук.

Фермер з Хмельниччини експортує равликів у ресторани країн Європи

Равликів вирощують під спеціальними щитами

В Європі равликовий бізнес називають бізнесом для лінивих, каже Сергій Ланчук. І поспішає спростувати цей міф.

— Є декілька етапів. Починається все з маточного стада, це репродуктор, який необхідний для того, щоб відкласти ікру. Далі з ікри відбувається процес інкубації, тобто ікра інкубується і з неї вилуплюється мальок. Далі вже йде підрощування равлика, — каже Сергій Ланчук.

Равликів вирощують під спеціальними щитами, які вдень захищають їх від сонця. На полі сіють спеціальну рослину перко, яка багата на білок і слугує їжею для равликів, пояснює Сергій Ланчук.

Каже, додатково годує равликів спеціальною сумішшю комбікорму. Вони невибагливі і майже не хворіють.

— Ввечері відбувається зрошування, тобто вмикається полив, щити стають мокрими і равлик виповзає на щит і їсть корм. Єдине, що шкодить равлику, це різні гризуни, які можуть його їсти, це птахи, — говорить Сергій Ланчук.

Фермер з Хмельниччини експортує равликів у ресторани країн Європи

Спеціальна рослина перко, слугує їжею для равликів

За периметром поля розкладається спеціальна отрута, закопується в землю, щоб равлик неї не дістався. Тканина теж закопується на 20 см в землю, щоб кроти і миші не могли пролізти.

В холодну пору року равлики впадають у стан анабіозу, тобто у сплячку, не ростуть. Тих равликів, які повністю сформувалися, які мають завернуту губу, відбирають та три дні миють, аби випорожнити кишківник. Потім висушують.

— Він висушується, закривається плівкою, і впадає в стан анабіозу. Саме в такому стані він поміщається до холодильного приміщення, де підтримується стабільна температура 5–6 градусів і контролюється вологість. І равлик там собі спить. Можливо навіть до пів року він може спати без втрати суттєвої ваги і без смертності, — розповідає фермер.

Равлики виростають до потрібних розмірів за 4 місяці, додає Сергій Ланчук. Його равликів разом з іншими вирощеними в Україні равликами експортують у ресторани країн Європи. Каже, продукцією зацікавилися грузинські ресторатори.

Фермер з Хмельниччини експортує равликів у ресторани країн Європи

Для споживання равликів спочатку відварюють

Щоб приготувати равликів, після триденного миття їх посипають сіллю на 20 хвилин, промивають і кидають в окріп на 15 хвилин, відділяють філе від мушлі і варять окремо у спеціальному бульйоні зі спеціями три години. Мушлю варять у соляному розчині дві години та стерилізують у духовці.

— Коли зварилося філе, готується спеціальний соус, ми готуємо 5 видів соусів, і йде процес фарширування, тобто ложиться трохи соусу, м’ясо равлика і закривається теж соусом. І воно заморожується і зберігається в морозилці десь до пів року в вакуумному упакуванні, — додає Сергій Ланчук.

Для охочих проводять екскурсії з дегустацією равликів. Їх м’ясо та ікру корисно вживати в їжу вагітним жінкам та людям із серцево-судинними хворобами, розповідає Сергій Ланчук.

Фермер з Хмельниччини експортує равликів у ресторани країн Європи

Ось так у спеціальному приміщенні равлики відкладають ікру

Ікра равликів — найдорожча в світі, оскільки один равлик відкладає 3–4 грами ікри, а 50 % равликів можуть помирати після кладки ікри. У равликах багато білку, амінокислот, майже нема холестерину. А ще — це своєрідний афродизіак. Споживати їх краще з білим сухим або напівсухим вином.

Читайте також:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці можуть відкрити один із офісів Всеукраїнської економічної платформи
«Багатий кошик» від Акріс Агро
Верховний Суд зобов’язав УПЦ звільнити приміщення церкви на Хмельниччині
На Хмельниччині пацієнт отримав шанс на нове життя
На Хмельниччині чоловік порізав ножем дівчину та її нареченого
Ресторанного халявника виявили в сусідній із Хмельниччиною області

Читайте у цій рубриці



Скільки на Хмельниччині посіяли цукрового буряка
У Шепетівці можуть відкрити один із офісів Всеукраїнської економічної платформи
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
Бригадний генерал Нацгвардії відвідав Хмельниччину
У міжнародний розшук оголосили посадовицю з Хмельниччини
Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
FacebookTelegramViberWhatsAppX