Піца, равіолі та суші з равликами: чи стануть такі делікатеси доступними у Шепетівці?

Про равликівництво як рентабельний напрямок сільського господарства обговорювали нещодавно під час зустрічі в ОДА на Хмельниччині. Однак, ця сфера для жителів поки що нова та не поширена. Адже сімейні ферми по вирощуванню равликів можна полічити на пальцях. Що таке равликовий бізнес та з чим його «їдять», — дізнавалися у Романа Репка — голови ГО «Українська асоціація виробників равликів».

Роман Репко на фото праворуч

Равликівництво, хоч і перспективний напрямок, але, все ж таки — для нас екзотичний. Не менш привабливим напрямком у бізнесі є бджолярство. І як у будь-якому бізнесі, щоб досягти успіху, необхідно мати надійних партнерів. Саме такі, як компанія «Меліса-93», яка виробляє необхідний і доступний інвентар для бджолярів. Маючи власне виробництво і стаж на ринку понад 25 років — «Меліса» може стати саме тим партнером, якого ви шукаєте. Детальніше в інтернет-магазині компанії: https://melisa93.com.ua/

Що потрібно на старті

Аби зайнятися равликовим бізнесом, багато не потрібно: клаптик землі та хоча б зо два десятка кілограмів равликів. Коштує кілограм орієнтовно 10–12 євро.

— Щоб отримати 1 тонну кінцевої продукції, вистачить 3,5–4 сотки землі, — розповідає Роман Репко.

Якщо вирощувати равликів за сосновою технологією, то влітку їм варто збудувати парки, в них розмістити дерев’яні щити.

Бо живуть вони саме під ними, ховаючись від сонця.

В холодну пору ці черевоногі здатні зариватися у землю. Відтак, влітку варто потурбуватися про ізоляцію та бар’єри, аби равлики, бува, не поласували урожаєм сусідів.

Також асоціація разом з компанією «Еліт Снеіл» розробляє систему круглорічного вирощування в теплицях, яка дає декілька «врожаїв» на рік.

— Годувати равликів варто комбікормом та рапсовими культурами, — пояснює пан Роман.

Також в раціоні цих слимаків може бути і щось смачненьке: зелень, овочі, фрукти, вітаміни та кальцій.

Не варто забувати, що найкраще живуть вони там, де є достатньо вологи, але не калюжі з води. Отож, аби її не було більше, ніж треба, варто скористатися зрошуванням.

Не все, що повзає, можна їсти

Придатні до вживання у їжу не всі види молюсків: є їстівні і є неїстівні.

— Найважче вирощувати виноградних равликів, — зізнається Роман. — Аби він став придатний до вживання, пройти має орієнтовно 2–3 роки. А це не надто рентабельно.

Найкращими для вирощування є середземноморський вид «Хелікс Асперса Мáксима», та трохи менший — «Мюллер». При правильному підході «урожай» цих равликів можна отримати за три-чотири місяці на полі. А в теплицях — двічі, а то й тричі на рік.

Не вирощуванням єдиним

Виростити равлика — це лише половина справи. Варто не забувати, що їх ще й потрібно збути якимось чином.

Попри те, що за кордоном є величезний попит на равликів, більшість заводів має певні вагові рамки. Це повинні бути партії у кільканадцять тонн.

— Саме тому фермерам краще об’єднуватися, — каже голова організації. — Адже самотужки на початку просто нереально виростити таку партію.

Для того, аби збувати продукцію, варто підготувати пакет документів. Як мінімум, зареєструвати фермерське господарство та вказати бажаний КВЕД діяльності — 01.49 — вирощування інших тварин. Не оминуть бізнесмена і перевірки з боку ветеринарної служби.

Постачати молюсків у ресторани України та Європи дозволять лише після того, як на руках буде сертифікат походження маточного стада та зареєстровані потужності у Держпродспоживслужбі. Тому на етапі купівлі равликів для розведення, варто потурбуватися, аби вони були сертифікованими та зі вказаним походженням.

Коштує кілограм приспаного живого равлика восени близько 8-ми євро (на маточне стадо), а для ресторанів — 6 євро.

Екзотика на столі

— М’ясо молюска — найдієтичніше. Білок складає третину маси та легко засвоюється, — розповідає Роман Репко.

Окрім того, містить вітаміни А, Е, В1, В3, В6 і В12.

Спробувати екзотику поки що можна лише у великих містах: Тернополі, Львові, Києві, Хмельницькому та інших. Там заклади готують розмаїті делікатеси: равлики з соусами та заливками на будь-який смак. Для тих, хто вперше хоче спробувати більш традиційну кухню, пропонують суші, равіолі та навіть піцу з равликами. До слова, коштує така піца не дорожче традиційної.

Любителі равликової кухні зізнаються: якщо не придивлятися до вигляду та не шукати ріжки й хвостик, то молюска важко відрізнити від звичайного гриба маслючка.

Отож, поки ніша з вирощування равликів не зайнята, жителі Шепетівщини мають і собі нагоду розпочати власний бізнес. І тоді кожен, хто бажає, зможе спробувати равликову страву в рідному місті. Може то видасться не такою вже і екзотикою?..

А поки що ГО «Українська асоціація виробників равликів» готова допомагати тим, хто зацікавиться даним видом діяльності, та усіляко сприятиме його розвитку на Шепетівщині.

Нагадаємо, в одному з сіл на території Ізяславського району місцевий бізнесмен створив ферму, де вирощують французький делікатес. Равликова справа, зі слів селян, розвивається вже не один рік.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


1 коментар до статті «Піца, равіолі та суші з равликами: чи стануть такі делікатеси доступними у Шепетівці?»

  1. אנטולי מרדר коментує:

    А почему бы и нет


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Читайте у цій рубриці