Як змінювалися ціни на продукти у період воєнного стану на Хмельниччині

Як змінювалися ціни на продукти у період воєнного стану на Хмельниччині

Протягом десяти місяців війни ціни на продукти харчування в Хмельницькій області характеризувались динамічними змінами. Перші кілька місяців у переважній більшості ми спостерігали зростання цін більше як на 20 %, а на окремі товари — удвічі.

«Підвищення цін в умовах війни з метою отримання більшого прибутку — це неприпустимо і держава має запроваджені механізми впливу на такі дії суб’єктів господарювання.Та кожен з нас розуміє, що є й об’єктивні чинники, які призвели до таких змін, зокрема: здорожчання енергоносіїв, зростання курсу валют, заблокований імпорт, зламані ланцюжки постачання продукції, підприємства ледь виживають, а багато із них зазнали значних руйнувань або вщент знищені, а також не забуваймо про сезонність деяких продуктів. Саме ці фактори і вплинули на зміну ціни майже на всі товари на території нашої країни й області зокрема», — повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

З метою забезпечення цінової стабільності на ринку продовольства в умовах воєнного стану та зменшення соціальної напруги Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на постійній основі здійснює цінові спостереження на ринку споживчих товарів відповідно до переліку соціально значущих товарів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223.

«Тож за даними таких моніторингів хочемо відзначити, що з червня місяця ситуація в області дещо стабілізувалась і ціни перестали невпинно зростати», — зазначає Держпродспоживслужба.

Так з кінця серпня почала спостерігатися тенденція до поступового зниження цін на окремі соціально значущі продукти харчування, зокрема на:

  • борошно (з 16,90 грн до 15,85 грн),
  • макаронні вироби (з 31,85 грн до 25,67 грн),
  • крупу гречану (з 84,75 грн до 76,95 грн),
  • птицю (з 80,75 грн до 77,60 грн).

Також у зв’язку з сезонністю значно знизились ціни на більшість овочів:

  • морква подешевшала з 28,45 грн до 19,45 грн,
  • буряк — з 49,20 грн до 11,05 грн,
  • картопля — з 37,45 грн до 7,90 грн,
  • капуста — з 42,45 грн до 11,95 грн.

«Але на певні товари, які характеризуються сезонністю, подорожчання таки будемо спостерігати в певні періоди. Так, до прикладу, починаючи з вересня стрімко (більше ніж у два з половиною рази) зросли ціни на яйця (з 20,90 грн до 57,25 грн за десяток), на даний час ціни на цей товар стабілізувались, але після незначного зниження ціни у листопаді уже наприкінці грудня вона знову почала зростати. Також не забуваймо, що ціна на яйця залежить і від інших чинників, одним з основних є сьогоднішня ситуація в країні, агресором знищена значна кількість великих птахофабрик на сході та півдні України. З настанням зими спостерігаємо подорожчання й молочної продукції (на 13–3 %)», — кажуть в управлінні.

За даними моніторингів, проведених в період з березня по грудень 2022 року, зменшення середньообласних роздрібних цін в порівнянні з лютим 2022 року спостерігається на капусту (на 43 %), буряк (на 41 %), борошно пшеничне (на 19 %), картоплю (на 7 %). Та більшість цін на товари лише зросли на 80–25 %, серед них: крупа гречана, автомобільний бензин, газ скраплений, цибуля ріпчаста, крупа вівсяна, цукор, свинина. На окремі товари спостерігається значне зростання ціни, зокрема серед них яйця (на 76 %), цибулю ріпчасту (на 84 %), дизельне пальне (на 68 %).

«Держава не може заборонити збільшувати роздрібні ціни у магазинах, якщо зростає ціна виробника, але здійснює заходи щодо їх регулювання. Toму суб’єктам господарювання на ринку роздрібної торгівлі продовольчими товарами нагадуємо про необхідність неухильного дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін», — наголошують у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Ціни навесні: що подешевшає і подорожчає
Мешканка Хмельниччини переправляла з-за кордону оптові партії психотропів під виглядом прального порошку
На Хмельниччині у вечірню пору можуть застосувати обмеження електропостачання
На Хмельниччині у вечірні години можуть вимикати світло: яка причина
Вранці та вночі на Хмельниччині лунали вибухи
На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині юнак, який з дитинства спілкується жестовою мовою, отримав посвідчення водія
Юний шахіст із Хмельниччини протягом 11 турів гідно боровся за перемогу в чемпіонаті України
У квітні на Хмельниччині виявили три найбільш забруднені річки
На Хмельниччині повідомили підозру у держзраді підполковнику, який перейшов на бік ворога
Фіналісти премії Global Teacher Prize Ukraine провели майстер-класи для освітян Хмельниччини
У Великодню ніч на Хмельниччині скоротять комендантську годину
FacebookTelegramViberWhatsAppX