На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз

На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз

Єрсиніоз залишається актуальною проблемою, оскільки в Україні реєструються спорадичні випадки цього захворювання, а також спалахи в організованих колективах.

Єрсиніоз кишковий — гостре інфекційне захворювання, яке викликає Yersinia enterocolitica, характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів і систем. Кишковий єрсиніоз можна віднести до сапронозних інфекційних хвороб. Для існування збудника як виду необхідна паразитична фаза в організмі тварин. Основний резервуар в природі — ґрунт. Вторинні резервуари інфекції — гризуни, сільськогосподарські та домашні тварини. Зрідка джерелом зараження може стати хвора людина, в якої збудник здатен виділятися з випорожненнями до 90 діб, або бактеріоносій.

«Механізм передачі — фекально-оральний, який реалізується харчовим (інфікування людини відбувається при вживанні інфікованих продуктів: молока, м’яса, яєць, овочів, фруктів, які тривало зберігалися на холоді), рідше водним шляхами (при вживанні некип’яченої води з відкритих водоймищ) та контактно-побутовим. Захворюванню притаманні гострий початок, явища інтоксикації, катаральний синдром, ураження шлунково-кишкового тракту, і суглобів, екзантема, збільшення печінки і лімфатичних вузлів. Інкубаційний період триває від 15 годин до 7 діб (в середньому 2–3 дні). Часто клінічні прояви єрсиніозу подібні до шигельозу, гострого апендициту, ревматизму, інфекційно-алергічного артриту, при генералізованому перебігу — менінгококової інфекції, сепсису», — повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

З метою попередження спалахів єрсиніозів проводиться періодичний актеріологічний контроль, а саме змиви з овочів (капусти, картоплі, буряків, моркви, цибулі) фруктів, а також полиць стелажів та обладнання овочесховищ. Профілактичні заходи потрібно проводити, діючи на всі ланки епідпроцесу. Обов’язковий постійний санітарний контроль за джерелами водопостачання, проведення санітарно-гігієнічних заходів на об’єктах харчування, контроль за зберіганням, приготуванням та реалізацією готових страв; захист продуктових складів, овочесховищ від гризунів, систематичне проведення комплексу дератизаційних заходів; і звичайно ж, дотримання правил загальної та особистої гігієни.

Не будьте байдужі — бережіть своє здоров’я!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Працювали методом «з рук в руки»: на Хмельниччині викрили злочинне тріо
Боксери із Хмельниччини отримали посвідчення та нагрудні знаки майстра спорту України
Залишив помирати: на Хмельниччині оголосили вирок п’яному винуватцю ДТП
На Хмельниччині запустили міський обмін домашніми рослинами: як це працює
На Хмельниччині чоловік найняв людей, які на території заповідника зрізали дерев на 450 тисяч гривень
На Хмельниччині вилучили 1,5 км безгосподарського майна

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині змагалися кращі електрогазозварники
Боксери із Хмельниччини отримали посвідчення та нагрудні знаки майстра спорту України
На Хмельниччині запустили міський обмін домашніми рослинами: як це працює
На Хмельниччині вилучили 1,5 км безгосподарського майна
На Хмельниччині вчительку, яка допомогла розшукати зниклого малюка, відзначили нагородою «Срібний щит» 
На берегах трьох річок Хмельниччини зібрали близько 350 кг непотребу
FacebookTelegramViberWhatsAppX