У Шепетівці до 9 травня батьки чекали сина з фронту, а отримали похоронку… 

У Шепетівці до 9 травня батьки чекали сина з фронту, а отримали похоронку… 

Україна 8 та 9 травня відзначає День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В ці дні шепетівчани вшановують загиблих на фронтах Другої світової війни, згадують й про мирних жителів, які загинули під час окупації, в нацистських концтаборах, вшановують живих свідків тієї найстрашнішої війни в історії людства.

В цей день хочеться згадати про нашого земляка, який загинув за 40 кілометрів до Берліна, не дійшов до Перемоги кілька десятки днів. Мова буде йти про Карпинського Костянтина Олександровича — бійця 1-ї танкової армії. На жаль в нас не має його світлини, втім є опис його життєвого шляху.

Костянтин народився в 1926 році в Шепетівці. Про дитячі і юнацькі роки на жаль нічого не відомо. Пережив окупацію. Після вигнання нацистів з Шепетівки, на початку березня 1944 року, 18-річного юнака було мобілізовано до Червоної Армії. В той час війська 1-ї танкової армії генерала Михайла Катукова поповнювали особовий склад чоловіками з Шепетівки та навколишніх сіл. Таким чином Костянтин Карпинський став рядовим стрільцем у 1-у мотострілецькому батальйоні 21-ї механізованої бригади, яка входила до складу 8-го гвардійського механізованого корпусу.

В перші дні служби було досить важко. Особливо в умовах весняного бездоріжжя, коли навіть танки застрягали в багнюці. Особливо важкі бої були під Тернополем, де багато молодих хлопців з північної Хмельниччини загинуло. Костянтину чудом вдалося вижити.

Після Тернополя Костянтин бере участь в боях за Теребовлю, Чортків, форсуванні Дністра в районі села Устечко, далі були важкі бої за Городенку та Коломию.

Згодом відбуваються бої дії на інших ділянках німецько-радянського фронту, де 1-а гвардійська танкова армія, будучи на вістрі атак, несла великі матеріальні та людські втрати. Не дивлячись на це Костянтин залишився в лавах свого підрозділу без поранень. В ці часи його вперше нагороджено медаллю.

23 лютого 1945 року під час боїв за залізничну станцію Щепанково, що східніше міста Познань, Костянтин Карпинський під час ураганного кулеметно-мінометного вогню зі сторони противника увірвався в одну з будівель. В ній він гранатою знищив 6 нацистів. Продовжуючи бій Костянтин з гвинтівки в упор застрелив німецького снайпера, який заважав рухові радянської піхоти. За цей бій він був нагороджений медаллю «За відвагу».

З часом війна вже йшла до завершення. Залишилось здійснити останній крок на шляху до Перемоги — штурм Берліна. В цей час йдуть вперті бої за річку Шпреє. 20 лютого 1945 року близько 16 години батальйон в якому служив Карпинський отримує завдання форсувати річку в районі міста Фюрстенвальде. Переправившись через Шпреє автоматники, серед яких був Костянтин Карпинський, знищили розрахунок одного доту і з тилу увірвалися в траншеї гітлерівців. Зав’язався рукопашний бій. Під час цієї атаки Костянтин особисто знищив 19 німецьких солдатів в результаті чого противник змушений був відступити.

Згодом, діючи у розвідці під час розширення плацдарму, шепетівчанин знищив кулеметний розрахунок. Втім це був його останній бій, 20 квітня він загинув. Поховали нашого земляка поблизу шосейної дороги на південно-східній околиці німецького села Хангельсберг.

Після його смерті, під час написання нагородного листа, в якому було викладено його останній бойовий подвиг, майже всі командири підрозділів 1-ї танкової армії висловились за присвоєння Костянтину Карпинському посмертно звання Героя Радянського Союзу. Втім командуючий 1-ю танковою армією Катуков, той самий, що напередодні радянсько-німецької війни командував 20-ю танковою дивізією в Шепетівці, розчерком синього олівця вирішив по іншому. Шепетівчанина посмертно нагородили орденом Вітчизняної війни І ступеня.

9 травня 1945 року по всій країні святкували День Перемоги. Батьки Костянтина, Марія Карпівна та Олександр Йосипович, чекали на нього. На жаль, не дочекались. В цей день поштарка принесла їм похоронку…

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині вчительку, яка допомогла розшукати зниклого малюка, відзначили нагородою «Срібний щит» 
На Донецькому напрямку під час виконання бойового завдання загинув навідник із Шепетівки
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
«Земля три дні ворушилась… А потім все стихло»: спогади про закатованих у Шепетівці
Юний боксер із Шепетівської ТГ став чемпіоном Всеукраїнського турніру з боксу
Чоловік через ревнощі познущався над могилою військового: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області

Читайте у цій рубриці



Як середньовічний магнат на Хмельниччині замок будував
Після аварії на ЧАЕС потяг «москва-Хмельницький» перестав курсувати не одразу
«Земля три дні ворушилась… А потім все стихло»: спогади про закатованих у Шепетівці
На Хмельниччині після пожежі відкрився давній стінопис
На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
FacebookTelegramViberWhatsAppX