Розвідники Микола Мокрий та Мурман Джапарідзе звільняли Шепетівку

Розвідники Микола Мокрий та Мурман Джапарідзе звільняли Шепетівку

У ході боїв за Шепетівку під час Другої світової війни мужньо воювали розвідники 3-ї легкоартилерійської бригади, яка була підпорядкована командуванню 18-го гвардійського стрілецького корпусу.

Як відомо, перша невдала спроба визволити Шепетівку силами 148 стрілецької дивізії відбулася в ніч з 27 на 28 січня. Після цього ворог підтягнув значні сили у місто, було посилено охорону важливих об’єктів, постійно патрулювались вулиці. Це ставило перед розвідниками складні і відповідальні завдання — встановити чисельність німецьких військ, їх розташування. Вони сміливо йшли у тил ворога й виконували складні й небезпечні завдання. Про це інформує журнал бойових дій бригади.

Так, 9 лютого 1944 року з боку с. Кліментовичі на станцію Шепетівка першою непомітно пробралася розвід група старшого сержанта Віталія Осьмачки. Сміливці по радіо передали в штаб бригади координати розташування трьох військових ешелонів на під’їзних коліях та двох батарей шестиствольних мінометів на міському стадіоні.

Потім вдало обминаючи вартових і патрулі, гвардійці наблизились до станції Шепетівка-Подільська. Тут за триста метрів від мосту вони висадили вибухівкою залізничну колію, щоб ешелони противника не могли рушити до Старокостянтинова.

Наступної ночі вже розвідгрупа сержанта Мурмана Джапарідзе виявила 24 танки і скупчення піхоти противника біля старого католицького цвинтаря. У розташування всі розвідники повернулися живими.

А вже 11 лютого вони воювали у складі своїх стрілецьких підрозділів. Біля будинку міськвиконкому розвідник Герой Радянського Союзу Микола Мокрий протитанковими гранатами підбив дві «пантери». Разом із розвідниками 98-го гвардійського мінометного полку, яких очолював старший лейтенант Олександр Невський, він забезпечив ефективність вогню «катюш» і артилерії.

Шляхом пошуку документів вдалося встановити життєвий шлях відважних розвідників, знайти їх фото.

Микола Микитович Мокрий був командиром відділення розвідки. Коли почалася війна, юнакові було 22 роки. Народився він на станції Лозова Харківської області в сім’ї залізничника. Після закінчення школи працював із батьком на залізниці.

З 1939 року служить у рядах Червоної Армії. На фронті із вересня 1941 року. Звання Герой Радянського Союзу одержав 17 жовтня 1943 року за подвиг, здійснений при форсуванні річки Дніпро. Він був першим із розвідників, хто в складі передового загону піхотинців форсував Дніпро 2 жовтня 1943 року в районі с. Медвин Чорнобильського району Київської області. На правому березі річки розвідник не раз йшов у тил ворога в розвідку.

За його розвідданими було знищено 3міномети і одна артилерійська батарея, 12 кулеметів, 3 спостережливих пункти противника.

Мужній розвідник Микола Мокрий з боями звільняв міста і села України. 5 квітня 1944року в бою за село Золотники Тернопільської області він загинув. 25-а весна для Миколи була останньою.

А ось його однополчанин розвідник Мурман Джапаридзе побачив салют Перемоги. Він воював сміливо за Шепетівку, з боями дійшов до Берліна. Подвиги здійснив у боях за Тернопіль, на Сандомирському плацдармі в Польщі. Став повним кавалером ордена бойової Слави.

Після війни закінчив Тбіліський педагогічний інститут, працював вчителем історії, розповідав дітям про свої подвиги та однополчан.

Микола Мокрий та Мурман Джапарідзе воювали за визволення Шепетівки від німецько-фашистських загарбників.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «Розвідники Микола Мокрий та Мурман Джапарідзе звільняли Шепетівку»

  1. В коментує:

    Ну а легендарний партизан-кровожер Антон Одуха 11 лютого 1944 року хворів на тиф. Для історії було б справедливо, щоб він хворів на тиф вічно.

    • Віктор Д. коментує:

      Не переживай так і тебе – вилікують


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччини виявили боєприпаси часів Другої світової війни
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
Він був серед тих, хто звільняв лівий берег Дніпра: Шепетівка поховала захисника
Шепетівська громада проведе в останню путь розвідника-оператора
У війні проти окупанта Шепетівка втратила ще одного захисника

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
У селищі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора
На Хмельниччині досліджують колишній маєток відомого містика, алхіміка та ілюміната
FacebookTelegramViberWhatsAppX