Добірка смачних напоїв до свят від українського шеф-кухаря
Якщо ви любите на свята збиратися з рідними за одним столом, влаштовувати дружні вечірки чи посиденьки з цікавими настільними іграми, ця добірка напоїв просто створена для вас. Щоб на вашому святі всі люди почувалися гостинно, подбайте про те, щоб одним чи кількома з них могли насолодитися дітки та ті гості, які не вживають алкоголю. Пропонуємо добірку смачних напоїв до свят від шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Глінтвейн з журавлини
Інгредієнти:
- 750 мл червоного сухого вина
- 100 г журавлини
- 1 апельсин
- 3 см кореня імбиру
- 1 груша
- 2 зірочки бодяну
- 2 бутони гвоздики
- 50 г меду
Влийте у каструлю 750 мл червоного сухого вина. Очистьте 3 см кореня імбиру та дрібно посічіть. Грушу ретельно помийте та наріжте довільними шматочками. Додайте у каструлю до вина імбир, грушу, 100 г журавлини, 2 зірочки бодяну і 2 бутони гвоздики. Розріжте навпіл апельсин, вичавіть сік та покладіть половинки у каструлю. Доведіть до кипіння на середньому вогні, потім зменште нагрівання та варіть 15–20 хвилин. Зніміть каструлю з глінтвейном з плити та додайте 50 г меду. Ретельно перемішайте, аби він розчинився. Розлийте готовий ароматний напій у келихи.
Узвар із розмарином
Інгредієнти на 3-літрову каструлю:
- 500 г сухофруктів (яблука, груші, сливи)
- 2–3 ст.л. цукру
- 4 гілочки розмарину
Сухофрукти добре промиваємо. Викладаємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння, додаємо цукор — особисто мені подобається, коли узвар не надто солодкий. Знімаємо з вогню і додаємо гілочки розмарину, порізані великими шматками. Закриваємо кришкою і даємо настоятися.
Вишнево-яблучний морс з імбиром
Інгредієнти на 2,5 л води:
- 300 г вишні (заморожена)
- 3 шт. яблук
- 5 см. кореню імбиру
- Цукор (за смаком)
Вишню розморозьте, яблука помийте й наріжте великими шматочками, імбир поріжте тонкими слайсами (можна не чистити). Викладіть всі інгредієнти в каструлю, залийте холодною водою, доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму і варіть протягом 5 хвилин.
Поссет з апельсиновим соком
Інгредієнти:
- 400 мл молока 2,5 %
- цедра 1 апельсина
- 200 мл апельсинового соку
- цукор або мед до смаку
Апельсин (1 шт.) добре помийте і зніміть із нього цедру. За допомогою соковижималки для цитрусових вичавіть апельсиновий сік — нам знадобиться приблизно одна склянка (200 мл). Молоко (400 мл) перелийте у невелику каструльку, додайте апельсинову цедру, доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму і додайте апельсиновий сік. Молоко під дією кислоти повинно згорнутися. Через 30 секунд зніміть з вогню, додайте цукор або мед за смаком і розлийте по склянках. Прикрасьте цедрою апельсина.
Спотикач
Інгредієнти
- 500 мл горілки
- 6 бутонів гвоздики
- 1 дрібка мускатного горіха
- 1 ст. л. ванільного цукру
- 100 г цукру
- 100 мл води
- 1 лимон
У скляну ємність з 500 мл горілки додайте 6 бутонів гвоздики, 1 дрібку мускатного горіха і 1 ст. л. ванільного цукру. Добре збовтайте суміш і залиште в темному місці на 1–1,5 тижні. Щоб смак настоянки був більш насиченим, рекомендую трохи збовтувати суміш кожного дня. Коли пройде 1–1,5 тижні, зваріть цукровий сироп. З’єднайте в сотейнику 100 г цукру і 100 мл води, прогрійте на невеликому вогні до розчинення цукру. Додайте теплий сироп до настоянки і добре перемішайте. Вичавіть у напій сік половини лимона і знову перемішайте. Готовий спотикач охолодіть і подавайте до столу.
Залишити відповідь