Монетизована допомога: що і як працює?

Монетизована допомога: що і як працює?

Нещодавно уряд заявив про грошову компенсацію замість «пакунків малюка» — і суспільство одразу розділилось на два табори. Частина людей сприйняли «монетизацію» як щось негативне. Втім, отримання «живих» грошей замість субсидій та пільг уже звичний процес для українців. Цей механізм добре налагоджений і в більшості випадків не викликає нарікань. Яка допомога монетизована сьогодні і що буде далі, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

5000 грн замість «пакунку малюка»

Наприкінці липня Кабмін ухвалив постанову про грошову компенсацію замість «пакунку малюка» на дітей, які народились у 2020-му та не отримали цю допомогу. Своє рішення уряд пояснив тим, що Антимонопольний комітет скасував тендерні закупівлі по проєкту.

— Зараз у нас сталася така ситуація, коли у 8 регіонах такі пакунки вже закінчилися. Ще в 4 регіонах залишки також дуже малі. Тому треба було швидко приймати будь-яке рішення. Новий тендер займе ще місяці три, і реалізація цього проєкту буде досить тривалою. Тим більше, що багато батьків звертали увагу на те, що вони все ж хотіли б бачити монетизовану форму, — заявив перший заступник міністра соціальної політики Євген Котик.

За інформацією Кабміну, замість «бебі-бокса» сім’ї тепер отримуватимуть 5000 грн на придбання дитячих товарів. Гроші надійдуть на картку Приватбанку. Товари можна буде купити у магазинах, які долучаться до проєкту. У Мінсоцполітики наголошують, що сума компенсації перевищує вартість пакунків. У тендерній документації на «бебі-бокс» передбачалося 3700 грн.

Деякі батьки задоволені можливістю купити ті речі, які підходитимуть саме їм, інші хочуть отримати вже готовий набір у «пакунку малюка». Думки експертів також розділились. Зокрема, ЮНІСЕФ закликає повернути натуральну, а не грошову допомогу. Втім, урядова ініціатива стосується лише 2020 року, чи триватиме вона далі, не відомо.

Монетизовані субсидії

Як і торік, зараз діє дві моделі монетизації субсидій: готівкова та безготівкова. У першому випадку українці отримують гроші на картку, щоб потім оплатити комуналку. У другому — уряд перераховує гроші в Ощадбанк, а той розраховується із постачальниками послуг (зокрема, за субсидії на скраплений газ і твердопаливні котли). Залишок субсидії громадяни можуть отримати готівкою.

У липні монетизовану субсидію отримали майже 3 млн родин. Їм виплатили близько 400 млн гривень, в середньому — по 257 грн. Традиційно у літній період кількість отримувачів менша, оскільки немає плати за опалення. А на осінь кількість отримувачів субсидій зросте.

Зважаючи на епідемію коронавірусу, більшості споживачів субсидію переоформили автоматично. «Всі субсидії, які діяли в минулому опалювальному періоді, автоматично подовжуються на наступний. Враховуючи карантин, ми зупинили особисту подачу заявок на переотримання субсидій», — заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Гроші для пільговиків

Окрім монетизованих субсидій, українці отримують грошові виплати по пільгах на оплату комуналки. Йдеться про 25 %, 50 % чи 75 % знижку для понад 20 категорій пільговиків: учасників бойових дій, чорнобильців, ветеранів військової служби, дітей війни, Героїв України, багатодітних сімей, педагогів і медиків у сільській місцевості тощо.

Як і компенсацію за субсидії, виплати за пільгами можна отримати Укрпоштою або ж на картку в Ощадбанку. Цей механізм працює без збоїв.

Варто зауважити, що пільги для деяких категорій залежать від розміру доходів. У деяких випадках родинам вигідніше оформлювати монетизовану субсидію, аніж отримувати гроші за своєю категорією пільг.

У планах уряду також запровадити грошову компенсацію на пільговий проїзд у громадському транспорті. Розмови про це почались ще 2018 року, однак перехід на монетизацію так і не відбувся. Сьогодні такі програми є лише точково по країні. За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, наразі відомство працює, щоб уніфікувати правила монетизації пільгового проїзду.

— За ст. 91 Бюджетного кодексу видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд та інші передбачені законодавством пільги належать до видатків, що можуть здійснюватись з усіх місцевих бюджетів. Проте органи місцевого самоврядування виділяють кошти на їх надання в недостатньому обсязі або взагалі не виділяють, що призводить до соціальної напруги. Тому ми хотіли б розв’язати цю проблему з фокусом на адресності надання пільг. Але, звичайно, ми розуміємо, що потрібно виходити із спроможності місцевих бюджетів, — розповіла Марина Лазебна.

За словами експертів, монетизовані пільги — це шлях до прозорого та ощадливого використання держпідтримки. Адже компенсується лише реальне споживання.

— Пільги часто несправедливі, багато пільг отримують за підробними документами або за документами, оформленими з порушенням процедури. Вони обтяжують бюджет, з одного боку, з іншого і не мають відходити тим людям, які на них не мають права. Тому я повністю підтримую підхід монетизації, ми маємо переводити пільги в грошову форму, — переконаний голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат «Слуги народу» Данило Гетманцев.

Попри побоювання деяких експертів, монетизація не призвела до боргів за комуналку. І в уряді, і в парламенті задоволенні її результатами, тож планують продовжувати програму.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Заяву про отримання субсидії тепер можна подати через портал Дія
КРАІЛ роз’яснила про житлову субсидію як про підставу для обмеження участі в азартних іграх
Плутанина в документах завадила ветерану з Шепетівської громади отримати пільги
У 2024 тарифи на електроенергію можуть підскочити в рази

Читайте у цій рубриці



Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
Сезон носовичків та червоних очей: що допоможе впоратися з алергією на пилок?
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
FacebookTelegramViberWhatsAppX