Гриби і смерть: на Шепетівщині понад десяток випадків
У багатьох мешканців існує велика спокуса «тихого полювання» в лісі чи на лузі, бажання побути декілька годин на самоті з природою і принести додому кошик грибів. Що чекає на людину — насолода від смажених грибів чи смертельна небезпека?
«В місті Шепетівка та районі за останні 20 років отруїлося грибами 49 чоловік і 11 з них померло. Так був випадок отруєння грибами в сім’ї в селі Судилкові, де отруїлося 6 чоловік блідою поганкою, яку спутали з печерицями. З них 4 дітей померло. Отруїлися та померли батько з сином в селі Городище, масове отруєння грибами в сім’ї (8 чоловік), які разом з родичами з Донеччини збирали та вживали в їжу піддубці, що відносяться до умовно-їстівних грибів (всі одужали). Три роки тому отруїлася та померла від вживання блідої поганки мешканка міста Шепетівки», — про це йдеться на сайті ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».
Вживання в їжу шапинкових грибів дуже поширене на земній кулі.
У природі існує величезна кількість як їстівних, так і отруйних грибів. Наприклад, в Європі серед 2500 різновидів грибів близько 200 потенційно отруйних, а на території України — до 80 видів. Однак найчастіше отруєння спричинюють 20–25 їх видів.
Проведений Міністерством охорони здоров’я аналіз отруєння неїстівними грибами серед населення України свідчать,що незважаючи на профілактичні заходи, які проводяться щороку, ситуація з грибними отруєннями залишається несприятливою. Понад 70 % отруєнь припадає на індустріальні області — Запорізьку, Дніпропетровську. Можливо тому, що населення цих регіонів не має таких навичок, як жителі, скажімо Карпатського регіону.
Слід зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває в тих випадках, коли вживають в їжу гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також виявлено, що в деяких видів їстівних грибів, що належать до найбільш цінних (білий гриб, лисички, опеньки) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні руйнуються.
Необхідно також пам’ятати, що за останні роки в Україні зареєстровано отруєння їстівними грибами, які були зібрані поблизу шосейних доріг, підприємств металургійної та хімічної промисловості. Вато зазначити, що і їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та ґрунті і зазнають біохімічних змін.
Кожному грибнику потрібно знати наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
- намагайтеся шукати та збирати губчасті гриби — білі, бабки, моховики. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
- не беріть в кошик їстівних грибів, які ростуть поруч з блідою поганкою, спори блідої поганки легко проникають в їстівний гриб, який може стати отруйним;
- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, негайно ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як почати готувати страву або робити заготовки;
- перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням протерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- перед приготуванням будь-якої страви гриби потрібно проварити в підсоленій воді протягом 10–15 хв;
- готові страви з грибів необхідно зберігати в холоді не більше 24 годин в емальованому посуді;
- не давайте страв з грибів малим дітям, людям похилого віку, так як гриби є продуктом, що важко перетравлюється може викликати супутні захворювання органів шлунково-кишкового тракту;
- ніколи не використовуйте цибулини та срібні ложки для визначення їстівності грибів. Вони, окрім помилок, нічого не дають.
Якщо ж отруєння все таки виникло після вживання грибів, або ви його підозрюєте, то негайно промийте шлунок слабким соляним розчином та, незважаючи на тимчасове полегшення, негайно зверніться до лікувальної установи.
Залишити відповідь