Гриби і смерть: на Шепетівщині понад десяток випадків

У багатьох мешканців існує велика спокуса «тихого полювання» в лісі чи на лузі, бажання побути декілька годин на самоті з природою і принести додому кошик грибів. Що чекає на людину — насолода від смажених грибів чи смертельна небезпека?

«В місті Шепетівка та районі за останні 20 років отруїлося грибами 49 чоловік і 11 з них померло. Так був випадок отруєння грибами в сім’ї в селі Судилкові, де отруїлося 6 чоловік блідою поганкою, яку спутали з печерицями. З них 4 дітей померло. Отруїлися та померли батько з сином в селі Городище, масове отруєння грибами в сім’ї (8 чоловік), які разом з родичами з Донеччини збирали та вживали в їжу піддубці, що відносяться до умовно-їстівних грибів (всі одужали). Три роки тому отруїлася та померла від вживання блідої поганки мешканка міста Шепетівки», — про це йдеться на сайті ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Вживання в їжу шапинкових грибів дуже поширене на земній кулі.

У природі існує величезна кількість як їстівних, так і отруйних грибів. Наприклад, в Європі серед 2500 різновидів грибів близько 200 потенційно отруйних, а на території України — до 80 видів. Однак найчастіше отруєння спричинюють 20–25 їх видів.

Проведений Міністерством охорони здоров’я аналіз отруєння неїстівними грибами серед населення України свідчать,що незважаючи на профілактичні заходи, які проводяться щороку, ситуація з грибними отруєннями залишається несприятливою. Понад 70 % отруєнь припадає на індустріальні області — Запорізьку, Дніпропетровську. Можливо тому, що населення цих регіонів не має таких навичок, як жителі, скажімо Карпатського регіону.

Слід зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває в тих випадках, коли вживають в їжу гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також виявлено, що в деяких видів їстівних грибів, що належать до найбільш цінних (білий гриб, лисички, опеньки) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні руйнуються.

Необхідно також пам’ятати, що за останні роки в Україні зареєстровано отруєння їстівними грибами, які були зібрані поблизу шосейних доріг, підприємств металургійної та хімічної промисловості. Вато зазначити, що і їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та ґрунті і зазнають біохімічних змін.

Кожному грибнику потрібно знати наступне:

  • ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
  • намагайтеся шукати та збирати губчасті гриби — білі, бабки, моховики. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
  • не беріть в кошик їстівних грибів, які ростуть поруч з блідою поганкою, спори блідої поганки легко проникають в їстівний гриб, який може стати отруйним;
  • якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, негайно ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як почати готувати страву або робити заготовки;
  • перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням протерти вологою тканиною;
  • не вживайте сирих грибів;
  • перед приготуванням будь-якої страви гриби потрібно проварити в підсоленій воді протягом 10–15 хв;
  • готові страви з грибів необхідно зберігати в холоді не більше 24 годин в емальованому посуді;
  • не давайте страв з грибів малим дітям, людям похилого віку, так як гриби є продуктом, що важко перетравлюється може викликати супутні захворювання органів шлунково-кишкового тракту;
  • ніколи не використовуйте цибулини та срібні ложки для визначення їстівності грибів. Вони, окрім помилок, нічого не дають.

Якщо ж отруєння все таки виникло після вживання грибів, або ви його підозрюєте, то негайно промийте шлунок слабким соляним розчином та, незважаючи на тимчасове полегшення, негайно зверніться до лікувальної установи.

Поділитися посиланням



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Новини партнерів


Читайте у цій рубриці