В Україну з Бразилії завезли горіхи з перевищеним вмістом афлатоксинів

В Україну з Бразилії завезли горіхи з перевищеним вмістом афлатоксинів

Надійшло повідомлення RASFF щодо перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів в бразильському горіху, що експортувався з Бразилії в Україну. Операторів ринку просять вилучити зазначену продукцію з обігу.

«Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує про отримання інформаційного повідомлення через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 26.01.2023 р. № 2023.0615 стосовно виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2) в бразильському горіху, що експортувався з Бразилії (експортер: AMENDOPERES LTDA, Brazil; трейдер: ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES B.V., Netherlands) до України (одержувач: ТзОВ «КРІОЛІТ-Д», вул. Океанська, 4, м. Дніпро)», — інформують у Держпродспоживслужбі.

У зв’язку з цим операторів ринку попереджають, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:

«Шановні споживачі! У разі виявлення в обігу цієї продукції, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь».

Довідково

Афлатоксини — клас природних мікотоксинів, що виробляються багатьма видами грибків роду Aspergillus, особливо Aspergillus flavus і Aspergillus parasiticus. Афлатоксини є токсичними і канцерогенними речовинами.

Афлатоксини виявляють в зернових, бобових, горіхах, насінні соняшника, зернах какао і кави, хлібі та інших готових продуктах, які уражені плісенню, в малих кількостях у молоці, м’ясі, яйцях. Продуценти афлатоксинів зустрічаються всюди, але переважно в продуктах, які походять з тропічних країн.

При потраплянні в організм, афлатоксини концентруються в печінці. Через добу їх залишається в організмі 20−30 %. При гострому афлатоксикозі відзначаються некрози і жирова дегенерація печінки, порушення координації, парези, судоми, крововиливи, асцит, діарея, некрози нирок.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини
Вже госпіталізували 9 осіб: на Хмельниччині встановлюють джерело небезпечної інфекції
Падіж лебедів у сусідній з Хмельниччиною області був спричинений грипом птиці
На Хмельниччині суттєво дорожчає картопля

Читайте у цій рубриці



Важила вона 140 кг, а довжина її була 5,7 м: Хмельницький рибгосп розвіює міфи про зубасту легенду
Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
Сезон носовичків та червоних очей: що допоможе впоратися з алергією на пилок?
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
FacebookTelegramViberWhatsAppX