Що необхідно знати про ботулізм

Що необхідно знати про ботулізм

Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудником є бактерія — Clostridium botulinum. Провідний фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Шепетівського управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Ольга Рацинська розповідає про небезпеку цього отруєння та шляхи його уникнення.

В поточному році в місті Шепетівці та районі не зареєстровано випадків захворювання на ботулізм.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’ясо, риба, рідше — овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консерв;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Будьте Здоровими!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині рятують чоловіків, які повечеряли в’яленою рибою
На Славутчині рейдова група перевіряла ціни на соціально значущі товари
Обережно — дикорослі гриби!
Як уникнути отруєнь кавунами та динями?
Кишкові інфекції — супутники літа
Споживачів Хмельниччини попередили про продаж небезпечного одноразового столового інвентарю

Читайте у цій рубриці



У 20 школах облаштують укриття в межах програми «Безпечна школа»
Українці вже можуть подати заявки на безоплатне навчання в межах проєкту IT Generation
Уряд враховує всі можливі сценарії, аби українці взимку були з теплом
Які soft skills хочуть бачити роботодавці у співробітниках після початку війни?
Шокуючий курс валют: чи очікувати посилення гривні?
За згадування у рекламі віку чи статі передбачено 65 тисяч гривень штрафу
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter