Що необхідно знати про ботулізм

Що необхідно знати про ботулізм

Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудником є бактерія — Clostridium botulinum. Провідний фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Шепетівського управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Ольга Рацинська розповідає про небезпеку цього отруєння та шляхи його уникнення.

В поточному році в місті Шепетівці та районі не зареєстровано випадків захворювання на ботулізм.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’ясо, риба, рідше — овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консерв;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Будьте Здоровими!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво


У водоймі-охолоджувачі Хмельницької АЕС загинуло майже 1500 рибин: спеціалісти відібрали проби води
ДПСС Хмельниччини сигналізує: квітнева погода посприяла ураженню плодових дерев хворобами
На Хмельниччині цьогоріч зареєстровано 19 алкогольних отруєнь дітей
Діти отруїлися шоколадом з гуманітарки: у ньому були наркотики

Читайте у цій рубриці


Майже 5 тисяч засуджених готові укласти контракт на військову службу
Оцінюватимуть пошкодження із космосу: як отримати компенсації за знищене житло
У червні зростуть пенсії: кому з пенсіонерів чекати на збільшення виплат
Кабмін заборонив відразу направляти на ВЛК тих, хто добровільно прийшов уточнити дані в ТЦК
FacebookTelegramViberWhatsAppX