Шепетівчани обирають навчання за кордоном

Шепетівчани обирають навчання за кордоном

Шепетівські абітурієнти все більше бажають навчатися за кордоном. За результатами попереднього навчального року Польща посідає перше місце серед українців, що обирають навчання у вишах за кордоном. Переваги очевидні — лояльні умови вступу, близькість кордонів, право на безкоштовне навчання з картою поляка, прийнятні ціни. А ще після закінчення навчання студенти отримують диплом, визнаний в усіх країнах Європи. Термін навчання в польському виші значно менший і становить — 3 роки. Відкрита система практики та безкоштовного стажування в будь-якій країні світу, при цьому вартість навчання на рівні українських ВНЗ (від 750 євро на рік).Дізнавалися у студентів польських державних та приватних навчальних закладів, чи задоволені вони своїм вибором та чи планують повертатися до України після закінчення вишу.

Бабчук Андрій (19 років)

Шепетівчани обирають навчання за кордоном

— Я вже другий рік на першому курсі в Варшаві, спочатку навчався в приватному ВНЗ, тепер в державному. Навчання в приватному виші дуже відрізняється від державного. Там ти можеш не думати за пари, адже за навчання ти вже заплатив, що не скажеш про державний університет — вчити потрібно багато. А ще, в Україні поширена практика замовляти на сайте дипломні та курсові роботи. Тут такого немає. Після третього курсу повертаюсь в Україну. Мені вдома краще ніж в Польщі, хоча мама мене намагається переконати, що за кордоном добре, все одно хочу на Батьківщину. Щоб нормально жити тут, потрібно бути як вони, підлаштовуватися під них. А я цього робити не хочу. Взагалі тут умови життя непогані, навіть дуже класні, проте підходять не для кожного, як, наприклад, для мене.

Вихівський Роман (21 рік)

Шепетівчани обирають навчання за кордоном

— Після закінчення школи я вступив у державний університет у місті Хелмі, де закінчив бакалаврат. В магістратуру я вступив до Ягелоньського університету в місті Кракові. Навчатися важко, майже щодня потрібно робити різноманітні презентації або проекти. Та якщо звикаєш, тоді нормально. Стипендія тільки мала, але порівняно з українською, — дуже хороша. Додому повертатися не хочу, планую тут залишитися і працювати за професією, але не впевнений, що вийде. Зараз дуже багато випускників працевлаштовується, а місць не так багато. У великих містах є більше шансів, що тебе візьмуть, більше фірм.

Ховрат Анастасія (18 років)

Шепетівчани обирають навчання за кордоном

— Навчатися в Польщі мені подобається. Так, це — через мовний бар’єр спочатку важко, але з часом звикаєш, розумієш сказане. У Польщі трохи цікава система оцінювання, є навіть така оцінка як 4.5, що на початку навчання нам всім здавалося дивним. Але до іноземців ставляться з розумінням, допомагають, якщо в цьому виникає потреба. Звичайно, є й такі, які ведуть себе не дуже коректно у ставленні до українців, але таких мало. Після навчання я не планую повертатися, хочу залишитися в Польщі, і працювати за спеціальністю.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині медуніверситет судився зі студенткою, що виїхала до США
З іноземним досвідом та українською рішучістю: на Хмельниччині розпочала роботу новостворена Добровільна пожежна команда
Студентам-чоловікам дозволили виїжджати за кордон: які документи потрібні
Цікаво та корисно: міжнародний борщ готували на Шепетівщині
Для безпеки саперів із Хмельниччини польські партнери закупили важливе екіпірування
В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
На Шепетівщині нацгвардійці провели «Урок мужності» для школярів
Story-центр у Шепетівці: всеукраїнська ініціатива реалізована у громаді
В Україні стартувала реєстрація для проходження НМТ
Ліцеїсти в Шепетівці відкрили Клуб Легкої Музики (Відео)
Формування критичного мислення у приватних школах
FacebookTelegramViberWhatsAppX