У Шепетівці відновили проєкт для молоді з синдромом Дауна

У Шепетівці відновили проєкт для молоді з синдромом Дауна

На базі міжшкільного навчально-виробничого комбінату, що у місті Шепетівці, стартували заняття для молодих містян, які мають синдром Дауна.

— В лютому 2020-го на базі нашого закладу вперше організували такий проєкт. На жаль, через початок пандемії не вдалося його продовжити весною. Але ситуація цьогоріч сприяє, тому нам пощастило його відновити. Сьогодні — перший день занять, — розповіла Алла Чернушич, директорка навчально-виробничого комбінату.

У Шепетівці відновили проєкт для молоді з синдромом Дауна

Суть цього проєкту полягає у соціально-побутовій адаптації, засвоєнню важливих щоденних навичок, як приготування їжі, прання та прасування одягу, вимірювання тиску, температури тощо.

Ідею щодо проєкту свого часу запропонувала Людмила Наумець, голова ГО «Діти сонця». У жінки є син Вадим зі синдромом Дауна.

Раніше Людмила добивалася інклюзії в міських школах, для того аби її син міг отримати якісну та відповідну сучасним стандартам освіту. На щастя, з освітою усе склалося, але Вадим виріс, а значить постало питання реалізації, працевлаштування:

— Це проблема торкнулася не одного міста, а — всієї країни. Хоча в цьому питанні є зрушення: у деяких обласних центрах для людей з синдромом Дауна вже організували соціальні майстерні, кав’ярні, робочі місця у супермаркетах тощо. У Вінниці працює соціальна майстерня, де люди з особливими потребами виготовляють свічки та інші сувеніри ручної боти. У Львові є кав’ярня, де працює така молодь. Я дізналася, що в одній з мереж супермаркетів люди з синдромом Дауна сортують товар або викладають. І тут у мене виникло питання, а чому в Шепетівці не можна організувати щось подібне? Бо життя не має проходити повз людей з особливими потребами.

Принагідно у день відновлення проєкту до навчально-виробничого комбінату завітала депутат Хмельницької обласної ради Світлана Павлишина. Вона привезла гостинці, які стануть в нагоді: електричний чайник, мультиварка, блендер, пательні, скатертини, праска, пульсоксиметр та інші необхідні речі для цього соціального проєкту.

У Шепетівці відновили проєкт для молоді з синдромом Дауна

У Шепетівці відновили проєкт для молоді з синдромом Дауна

Заодно Людмила Наумець та Алла Чернушич поділилися своїми ідеями зі Світланою Павлишиною щодо перспективи створення робочих місць у Шепетівці для молоді з синдромом Дауна.

У Шепетівці відновили проєкт для молоді з синдромом Дауна

Виявляється, проблеми дітей з обмеженими фізичними можливостями для Світлани Павлишиної дуже близькі ще з часів, коли вона працювала педагогом:

— Значна частина мого педагогічного шляху пов’язана з інклюзією. У мене була учениця Катруся, яка мала ДЦП. Ми з нею читали англійською мовою, писали вірші. Насправді, вчителем була не я, а вона мене навчила, що попри всі біди та негаразди потрібно радіти життю, рухатися вперед. Дівчина закінчила школу, але у моєму серці вона на все життя, адже ми далі залишаємося подругами.

Депутатка завітала на заняття, аби привітатися з молоддю. У групі якраз завершилося творче заняття з виготовлення моделі вишиванки. Далі у розкладі не менш цікава справа — приготування вареників та рукоділля.

У Шепетівці відновили проєкт для молоді з синдромом Дауна

Проєкт триватиме два тижні. За цей час його відвідувачі не лише навчатимуться побутовим речам, а й отримають нагоду самостійно приготувати українські страви, змайструвати ключниці та власноруч озеленять частину подвір’я.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині захисник скористався можливостями унікального проєкту Олени Зеленської
Росія вербує найманців з країн Африки, Азії та Латинської Америки: чому їдуть на смерть?
Story-центр у Шепетівці: всеукраїнська ініціатива реалізована у громаді
У Нетішині під час сесії позитивно вирішилося лише одне питання
Майстри влучного перфомансу зібрали друзів у Шепетівці
Школа на Хмельниччині долучилася до проєкту відомого шеф-кухаря та ЮНІСЕФ

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині мешканці ведуться на вигадані соціальні виплати
У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
Підприємство у Шепетівці отримало атестат про технічну компетентність
У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
FacebookTelegramViberWhatsAppX