18 родин у Славуті найняли «муніципальну няню»

18 родин у Славуті найняли «муніципальну няню»

Станом на 1 жовтня 18 родин у місті Славуті Шепетівського району скористалися послугою «муніципальна няня». Про це йдеться на сайті Славутської міської ради.

Сума виплачених їм коштів становить 188,6 тис грн. Але з жовтня цього року для більшості родин компенсація за таку послугу скасовується, оскільки відповідно до внесених змін до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 897, обов’язковою умовою для її отримання є зайнятість обох батьків.

Але є два винятки для тих батьків, які можуть не працювати і отримувати зазначену виплату, власне, яким така допомога найбільш необхідна, а саме:

  1. Якщо один або обоє із батьків, опікунів є особами з інвалідністю І або ІІ групи.
  2. Якщо мамою (батьком, опікуном) здійснюються догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність а також отримувачів послуги «муніципальна няня», у яких одночасно народилося троє і більше дітей.

Для підтвердження цього слід подати до управління соціального захисту населення довідку МСЕК про встановлення групи інвалідності отримувача компенсацію або про відповідне захворювання, або медичний висновок лікарсько-консультативної комісії про наявність у дитини інвалідності.

Отож, батькам-отримувачам послуги «муніципальна няня», які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і не потрапляють під перелічені умови, виплата компенсацію за послуги «муніципальної няні» не здійснюється.

Батькам (опікунам), які перервали відпустку по догляду за дитиною до трьох років, та вийшли на роботу, для продовження допомоги необхідно подати до управління соцзахисту населення підтверджувальний документ з місця роботи: довідку, витяг з наказу тощо, а також трудову книжку, для ФОП — довідку з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування (ОК-7).

Також встановлені вимоги і до муніципальної няні — відтепер фізична особа-підприємець одночасно може доглядати не більше 3-х дітей, юридична особа — 10 дітей, і про це слід зазаначити в договорі. Суттєвими умовами договору, відповідно до внесених змін, є інформація про дітей, за якими здійснюється догляд, та інформація про особу, яка здійснює догляд за такими дітьми, місце проживання отримувача послуги «муніципальна няня», місце проживання муніципальної няні (для фізичних осіб — підприємців)/місцезнаходження муніципальної няні (для юридичних осіб).

Важливо,що розмір компенсації за догляд за дітьми з переліченими захворюваннями та дітьми з інвалідністю становить два прожиткові мінімуми на дітей віком до шести років, встановлених на 1 січня відповідного року, для решти — один прожиткового мінімуму.

Для того, щоб надалі отримувати компенсацію для послуги «муніципальна няня» потрібно 2 листопада подати підтверджувальні документи у відповідні служби.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Славуті визначили термін, до якого таксисти мають зареєструвати свою діяльність
У 15 разів перевищив допустиму норму: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
На Шепетівщині суд покарав винуватицю ДТП
У Славуті безоплатно стерилізуватимуть безпритульних котів
В одній з громад Шепетівського району відкрився рекрутинговий пункт
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя

Читайте у цій рубриці



У Шепетівці учасниці проєкту «Сталеві магнолії» навчалися в нових теплицях
У Шепетівській районній військовій адміністрації відбулася нарада, яка стосувалася мобілізації
У Шепетівській громаді можуть безкоштовно отримати насіння пенсіонери і не тільки
У громаді на Шепетівщині встановили традиційну триметрову прикрасу
Шепетівська лікарня отримала допомогу від благодійників
Освячені паски та інші смаколики із Шепетівщини вже прямують до захисників
FacebookTelegramViberWhatsAppX