Дружина загиблого захисника подякувала слідчому Шепетівського РУП

Дружина загиблого захисника подякувала слідчому Шепетівського РУП

Розслідування вбивств наших захисників — справа честі. Наш обов’язок — домогтися справедливості для їхніх родин, — слідчий поліції Хмельниччини Вадим Попель.

Днями на «гарячу лінію» Національна поліція України надійшла подяка слідчому Шепетівського райуправління поліції Вадиму Попелю від дружини загиблого захисника, якій, завдяки зусиллям правоохоронця, вдалося належним чином попрощатися і поховати свого коханого.

Капітан поліції розповів про нові напрямки роботи, які з’явились у слідчих області з початком повномасштабної війни та про вищезазначений випадок зокрема.

— Ось уже два роки значний відсоток проваджень, які я розслідую, — це вбивства військових і цивільних у зоні ведення активних бойових дій, — говорить слідчий. — За цей час мав справу не з одним десятком таких матеріалів. І хочу наголосити, що в цьому напрямку треба працювати оперативно та впевнено, з приставкою «над». Тобто надчітко, надшвидко, надвідповідально.

Вадим зазначає, що ключове в розслідуванні вбивств у зоні бойових дій — це призначення ДНК-експертиз. Якщо є сумніви під час впізнання тіла, краще не поспішати і все-таки зробити дослідження. Це підтверджує історія, яка пов’язана з подякою Вадиму Попелю, котру дружина загиблого військового надіслала до Нацполу.

Захисник загинув під час мінометного обстрілу поблизу Часового Яру. Тіло було сильно понівечене. Під час впізнання у дружини та матері були деякі сумніви, але на емоціях вони підтвердили його особу і забрали тіло для поховання. Та згодом з’ясувалось, що родина поховала не того. І завдяки, зокрема, призначеним слідчим експертизам та організованій ним взаємодії з колегами із інших областей тіло захисника вдалося повернути до рідної домівки.

— Під час встановлення генетичних ознак (ДНК-профілю) вносимо зразки ДНК родичів до Електронного реєстру геномної інформації людини. Це допомагає ідентифікувати тіла загиблих, — говорить Вадим Попель.

Слідчий зауважує, що поряд з точністю та системністю, робота з сім’ями загиблих вимагає ще й емпатії та співчуття. Потрібно вислухати, заспокоїти, розрадити.

— Якщо зник зв’язок із родичем, який воює, раджу зв’язатися з його побратимами, командирами. Можливо, з ним все добре, й він просто не має можливості спілкуватися, — радить капітан поліції. — Також не варто повідомляти про зникнення захисника в соціальних мережах. Часто цим користуються шахраї, які намагаються нажитися на чужому горі. Краще зверніться до найближчого відділення поліції. Там вам допоможуть. Адже є чітка процедура, дотримуючись якої ми робимо все можливе, щоб розшукати зниклого.

Правоохоронці нагадують, що в підрозділах поліції області працюють робочі групи з розшуку безвісти зниклих чи викрадених осіб в умовах воєнного стану. Для довідок та консультацій звертайтесь за телефонами: (098) 671-68-96 або 102.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Захисник із Шепетівщини під час виконання бойового завдання втратив усі документи
Мешканця Шепетівщини ошукали під час дзвінка «співробітника служби безпеки банку»

Читайте у цій рубриці



У нацпарку на Шепетівщині розмістили вулики Фабра
Приватизація будинку побуту, розширення міського центру ПМСД та гуманітарна допомога з Німеччини: у Шепетівці відбулася сесія міськради
Захисник із Шепетівщини під час виконання бойового завдання втратив усі документи
Учасниці команди центру «Сталеві магнолії» із Шепетівки відвідали тепличні господарства
У Нетішині після допису у фейсбуці дали відповідь, де вигулювати собак
Йому було лише 42: у Шепетівці відбулося прощання із Героєм
FacebookTelegramViberWhatsAppX