Вилучення «військового» ПДФО — це руйнування системи держоборони: у Шепетівці депутати звернулися до посадовців

Вилучення «військового» ПДФО — це руйнування системи держоборони: у Шепетівці депутати звернулися до посадовців

Сьогодні, 6 жовтня, у Шепетівці розпочалося засідання чергової сесії Шепетівської міської ради. На його початку зареєструвалися 21 депутат.

На розгляд підготували 45 питань, серед яких проєкти рішень щодо внесення змін у цільові програми та бюджету, земельні питання, майнові та інформації про виконання міських програм.

Щонайперше присутні на пленарному засіданні розглянути та проголосували за проєкт рішення «Про звернення Шепетівської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, щодо збереження ПДФО одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу в доходах місцевих бюджетів у 2024 році».

У зверненні до Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних сил України наголошується:

«Витрати місцевого самоврядування, пов’язані із військовими діями, перевищують розмір надходжень від «військового» ПДФО мінімум на 77 %, адже це не тільки допомога силам безпеки й оборони, але й забезпечення ВПО, розчищення й відновлення зруйнованих вибухами будівель й інфраструктури, утримання лікарень, в тому числі поряд з лінією фронту, надання допомоги сім’ям військовослужбовців… …Уникнути неналежного для військового часу використання коштів можна сформувавши цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70 % «військового ПДФО», так званий «бюджет безпеки й оборони» та заморозити реверсні вилучення. З бюджету безпеки й оборони витрати слід передбачити виключно на допомогу силам оборони й безпеки, об’єкти захисту, забезпечення ВПО, подолання наслідків руйнації внаслідок вибухів й розвиток ВПК. Таким чином, «військове» ПДФО залишиться мобільним й прозорим в органах місцевого самоврядування й продовжить служити нашій спільній Перемозі. Невикористані за призначенням кошти з бюджету безпеки й оборони громади залишаться на залишках рахунків громад в кінці року й автоматично будуть вилучені до Державного бюджету».

Водночас у зверненні до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука наголошується, що:

«Зменшення частки місцевих бюджетів в ПДФО на 4 %, введених з 2022 року для стримування росту тарифів на тепло, призведе до зриву опалювального сезону та об’єктивного зростання тарифів. Адже за 2022–23 роки муніципалітети надали допомогу підприємствам ТКЕ на 62,4 млрд грн, в той же час отримали від 4 % ПДФО 18,6 млрд грн. Більше того, пунктом 1.2. статті 7 Висновку Єврокомісії від 17 червня 2022 року щодо заявки України на членство в Європейському союзі, як позитив відзначено фінансове підкріплення реформи децентралізації збільшенням ПДФО для місцевих бюджетів до 64 %. Для збереження системи теплової генерації в Україні та уникнення стрімкого росту тарифів, просимо зберегти 64 % ПДФО в доходах бюджетів громад. Вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО це руйнування системи державної оборони, яка сформована з 24 лютого 2022 року як взаємодія централізованого забезпечення Міністерства оборони України та мережі понад 1000 джерел фінансування та обслуговування сил безпеки й оборони з місцевих бюджетів».

У тексті звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля наголошується про те, що з початку повномасштабного вторгнення, органи місцевого самоврядування отримали 106,4 млрд грн «військового» ПДФО, з якого 45 % спрямували прямо на допомогу силам безпеки та оборони:

«Вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО це руйнування системи державної оборони, яка сформована з 24 лютого 2022 року як взаємодія централізованого забезпечення Міністерства оборони України та мережі понад 1000 джерел фінансування та обслуговування сил безпеки й оборони з місцевих бюджетів.За 2022–23 роки, з початку повномасштабного вторгнення, органи місцевого самоврядування отримали 106,4 млрд грн «військового» ПДФО, з якого 45 % спрямували прямо на допомогу силам безпеки та оборони, крім того забезпечили фінансування делегованих державою без надання компенсації повноважень та надання мешканцям громад безкоштовних послуг, встановлених законодавством.Прикладом такого забезпечення є безкоштовне харчування дітей, постраждалих внаслідок бойових дій, — Постанова Уряду від 01.06.2023 номер 547 передбачила безкоштовне харчування 1 млн 640 тисяч дітей, що коштуватиме за два роки 28,7 млрд грн, але фінансування з державного бюджету не передбачила».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
У нацпарку на Шепетівщині розмістили вулики Фабра
Приватизація будинку побуту, розширення міського центру ПМСД та гуманітарна допомога з Німеччини: у Шепетівці відбулася сесія міськради
Жінці із Шепетівщини, яка вколошкала чоловіка, суд виніс вирок

Читайте у цій рубриці



У нацпарку на Шепетівщині розмістили вулики Фабра
Приватизація будинку побуту, розширення міського центру ПМСД та гуманітарна допомога з Німеччини: у Шепетівці відбулася сесія міськради
Захисник із Шепетівщини під час виконання бойового завдання втратив усі документи
Учасниці команди центру «Сталеві магнолії» із Шепетівки відвідали тепличні господарства
У Нетішині після допису у фейсбуці дали відповідь, де вигулювати собак
Йому було лише 42: у Шепетівці відбулося прощання із Героєм
FacebookTelegramViberWhatsAppX