Зручні розрахунки з QR-кодом: що це і як користуватись?

Зручні розрахунки з QR-кодом: що це і як користуватись?

Незабаром власники смартфонів зможуть переказувати кошти, лише скануючи QR-код. Національний банк України уже розробив відповідні правила і надіслав їх для обговорення фінансовим установам. Утім, більшість українців досі мало знають про цю технологію. Які переваги надає QR-код і де його можна застосовувати, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Що таке QR-код?

QR-код (з англійської абревіатура перекладається як «швидка відповідь») є одним із засобів шифрування інформації. Він виглядає як квадрат, який складається із дрібніших квадратів. Перетворити на QR-код можна будь-яке зображення чи текст, наприклад, опис картини у музеї чи платіжні реквізити на чекові. Для цього використовують спеціальні комп’ютерні програми — генератори QR-кодів.

Для розшифрування інформації використовують звичайний смартфон або планшет. Достатньо вибрати програму сканування QR-коду і навести фотокамеру на нього. За кілька секунд на екрані з’явиться інформація, прихована у коді. Таким чином, QR-код економить час і усуває можливість будь-яких помилок під час передачі інформації. Зісканувати QR-код може навіть маленька дитина.

Як і де платити по QR-коду?

В Україні використання QR-кодів для розрахунів набуває все більшої популярності. Сьогодні за допомогою QR-коду можна оплатити проїзд у громадському транспорті в 21 місті. За 6 місяців 2019 року українці придбали 3,4 млн QR-квитків, а загалом з часу запуску послуги оплатили через QR-код 8 млн поїздок.

— Оплата проїзду по QR сьогодні найбільш затребувана порівняно з іншими технологіями безконтактної оплати проїзду в міському транспорті, — розповів заступник керівника напрямку платежів і переказів Приватбанку Артем Фесько. — Поки що це єдина в Україні технологія оплати проїзду із замкнутим контуром, тобто коли пасажир зрозумілим чином може оплатити проїзд, а контролер або кондуктор може перевірити оплату конкретного пасажира.

Оскільки оплата за QR-кодом є способом безготівкового розрахунку, то покупець обов’язково повинен мати банківську картку (Віза чи Мастеркард), прив’язану до відповідного додатку у смартфоні чи планшеті. Такими додатками можуть бути: Приват24, LiqPay, MobiPay, AndroidPay, SamsungPay, ApplePay, GooglePay, VodafonePay, EasyPay, Tachcard тощо. Сама платіжна картка при цьому не потрібна. Платіж здійснюється лише за допомогою ґаджета. А вся операція займає менше хвилини.

Таким чином, наголошують експерти, покупці не ризикують неправильно ввести реквізити чи суму, тому що вся ця інформація вже закладена у QR-коді. Їм також не потрібно передавати дані своєї картки стороннім особам, тож ці платежі абсолютно безпечні.

Теоретично за будь-який товар чи послугу можна заплатити за допомогою QR-коду, якщо власник бізнесу його згенерує. Сам код може бути розміщений на стікері з товаром, чекові тощо. Наразі, крім транспорту, українці можуть оплатити через QR-код деякі комунальні послуги, а також їжу у низці кав’ярень та ресторанів.

Майбутнє QR-коду в Україні

Фахівці прогнозують розширення використання QR-коду в Україні. Зокрема, сприятиме цьому поява єдиних правил для використання QR-коду у фінансових операціях, про що вже заявив Нацбанк.

Відповідно до проекту Нацбанку, українці зможуть здійснювати грошові перекази та оплачувати комунальні послуги за допомогою QR-коду. При цьому формувати код зможуть як банки, так і самі громадяни, ввівши відповідні реквізити до генератора QR-кодів.

Переказати кошти можна буде трьома шляхами: безготівково у відділенні банку або через додаток у смартфоні для власників карток, готівкою через касу банку — для всіх інших. У кожному з випадків потрібно буде сканувати QR-код із реквізитами одержувача платежу. За такою ж схемою планується оплата комунальних та інших послуг.

Більше того, незабаром за допомогою QR-коду можна буде не лише сплатити за товар, а й отримати його. Йдеться, наприклад, про купівлю електронних книжок. За словами автора проекту Андрія Афоніна, це буде вигідно, як видавцям, так і читачам.

— Людина заходить у місце, де ця книжка продається — книжковий магазин, кав’ярня, потяг, заправка, коворкінг, готель або будь-яке місце, де можна поставити листівки — платить готівкою або карткою, розгортає листівку, стирає QR-код, дістає телефон, сканує код та отримує книжку в автоматичному режимі. Вам немає потреби заходити в інтернет-магазин. Ми спростили цей процес, — пояснив Афонін.

У майбутньому, на думку фахівців, QR-код здатен замінити каталоги, тексти на афішах, товарних упаковках і рекламних оголошеннях. Уже сьогодні QR-коди розміщують біля музейних експонатів та визначних пам’яток та розміщують на банерах. Попереду — ще більша цифровізація, вважають експерти.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Зручні розрахунки з QR-кодом: що це і як користуватись?»

  1. Карслон коментує:

    Кстати, о деньгах – придумали Твиткоин:
    https://twitter.com/troll_startup


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині протягом року на дорогах планують встановити понад пів тисячі камер відеоспостереження
Сплатити штраф за адмінправопорушення тепер можна у Дії
Обмін криптовалюти на традиційні гроші: швидкі та безпечні рішення
Платники Хмельниччини вже спрямували до місцевих бюджетів 9,5 мільярдів гривень податкових платежів
Як створити QR-код для оплати карткою
Зарплати в Україні знову зростають: де платять найбільше

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Сучасні технології в хірургії: роботи-асистенти на передньому краї медицини
У сусідній з Хмельниччиною області переселенець дивує своїми винаходами
Від продюсера до вченого: Як Юрій Дудка збагачує медійний світ науковими дослідженнями
Школяр із Шепетівщини є серед переможців, які програмували віртуальних роботів на Міжнародній космічній станції
Стало відомо, що спричинило полярне сяйво, яке бачили над Україною
FacebookTelegramViberWhatsAppX