На Хмельниччині поліція необґрунтовано вимагала пройти тест на тверезість у чоловіка, що не керував автомобілем

На Хмельниччині поліція необґрунтовано вимагала пройти тест на тверезість у чоловіка, що не керував автомобілем

Хмельницький апеляційний суд скасував постанову Красилівського районного суду, який оштрафував водія на 17000 гривень та на 1 рік позбавив права керування транспортними засобами.

«Подія сталася 15 листопада 2022 року о 12:40 в селі Митинці, на вулиці Центральній. Водій керував транспортним засобом Peugeot 605 3 ознаками алкогольного сп’яніння (запах алкоголю з порожнини рота, порушення координації рухів, хитався, спотикався). Від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу та в медичному закладі водій відмовився, чим порушив вимоги п. 2.5 Правил дорожнього руху України, та вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП», — констатував у своїй постанові Красилівський районний суд й оштрафував водія на 17000 гривень та на 1 рік позбавив права керування транспортними засобами.

Той оскаржив судове рішення до апеляційного суду. Просив його скасувати й закрити провадження у справі у зв’язку з відсутністю в його діях події та складу адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 130 КУпАП, або направити матеріали про адмінправопорушення до відділу поліції.

За словами апелянта, того дня він не сідав за кермо у стані сп’яніння й доказів, які б підтверджували протилежне, окрім пояснень кількох свідків, немає.

Апеляційний суд зауважує на відеозапис поліції: на ньому поліцейські спілкуються з апелянтом та його дружиною біля їхнього будинку. За матеріалами справи, їх викликали через сварку подружжя. На момент приїзду правоохоронців чоловік був удома, а автомобіль стояв на подвір’ї з вимкненим двигуном.

Про те, що чоловік зранку їздив селом п’яний поліції сказала дружина. Її версію підтвердили троє свідків, на думку яких, водій і справді був нетверезий. Після цього поліцейські запропонували йому пройти огляд на стан сп’яніння, на що він відмовився.

Між тим апеляційному суду дружина пояснила, що нікуди її чоловік того дня на авто не їздив, а правоохоронцям дала свідчення зі злості через влаштовану ним сварку.

Свідки також надіслали пояснення про те, що їм невідомо, чи керував чоловік автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

ХАС звертає увагу: у матеріалах справи немає доказів того, що апелянт керував автомобілем з ознаками сп’яніння, позаяк поліція його не зупиняла, а лише пояснення свідків та те, що чоловік нетверезий знаходився біля нерухомого авта, не можуть бути належним доказом у цій справі.

Апеляційний суд також зазначає, що поліцейські безпідставно пред’явили вимогу пройти огляд на стан сп’яніння особі, яка не керувала транспортним засобом, оскільки вона не ґрунтується на законі.

«…а тому наслідки такої незаконної вимоги (відмова від проходження відповідно до встановленого порядку огляду) не можуть бути використані для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП», — підсумував суд і скасував постанову місцевого суду, задовольнивши апеляційну скаргу.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Лікарка з Хмельниччини оформила інвалідність дитині за хабар: суд виніс вирок
У 15 разів перевищив допустиму норму: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
У сусідній із Хмельниччиною області посадовця підозрюють у причетності до шахрайської схеми
Чоловіка із Хмельниччини по той бік Тиси мав чекати переправник
На Хмельниччині оштрафували жінку, яка продавала молоко та сир біля магазину
70 тисяч гривень доплати для військових «на нулі»: ВРУ ухвалила постанову

Читайте у цій рубриці



Засудили жителя Полтавщини, який «відзначився» у Хмельницькому
У сусідній із Хмельниччиною області на коліях загинула жінка
На Хмельниччині судили жінку, яка справила природні потреби перед дверима поліції
На Хмельниччині є летальний випадок від кашлюка: захворюваність набирає обертів
На Хмельниччині шахрай представився поліцейським
На Хмельниччині чоловік перевів на картку афериста усі заощадження
FacebookTelegramViberWhatsAppX