На Хмельниччині військовослужбовця незаконно зняли із квартирної черги

На Хмельниччині військовослужбовця незаконно зняли із квартирної черги

Хмельницький апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу військової частини на рішення Хмельницького міськрайонного суду від 27 липня 2021 року у справі № 686/29658/20.

Як повідомила пресслужба Хмельницького апеляційного суду, з позовом до військової частини до суду звернувся колишній військовослужбовець. За його словами, він понад 28 років служив у ЗСУ та перебував на квартирному обліку у військовій частині Хмельницького. У лютому минулого року після закінчення контракту він звільнився з військової служби у запас. Житлова комісія в/ч, своєю чергою, зняла його разом з сім’єю з обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання.

Позивач уважав це рішення протиправним, оскільки він має вислугу на військовій службі більше 20 років і досі потребує забезпечення житлом. Відтак просив суд визнати незаконним та скасувати рішення житлової комісії військової частини й зобов’язати її поновити його разом із членами сім’ї на квартирному обліку.

Хмельницький міськрайонний суд позов задовольнив. Керувався тим, що при зарахуванні позивача на квартирний облік і його перебуванні там порушень не було, його вислуга у Збройних Силах України становить 28 років і під час проходження служби військовослужбовця не забезпечили постійним або службовим житлом, тому підстави для зняття його з квартирного обліку не настали.

Військова частина не погодилася з рішення суду першої інстанції й подала апеляційну скаргу з прохання відмовити у задоволенні позову. На думку апелянта, звільнення з військової служби у запас у зв’язку із закінченням строку контракту позбавляє військовослужбовця права залишатися на квартирному обліку за місцем служби.

Колегія суддів ХАС звертає увагу, що військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше та члени їхніх сімей мають право на отримання житла, а отже і на залишення на квартирному обліку, допоки не отримають житло, в тому числі й у разі звільнення з військової служби в запас або у відставку за скороченням штатів.

Підстави для зняття їх з обліку передбачені у пункті 30 Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями:

  • поліпшення житлових умов, внаслідок чого відпала потреба в наданні житла;
  • засудження військовослужбовця до позбавлення волі на строк понад шість місяців, крім умовного засудження;
  • звільнення з військової служби за службовою невідповідністю, у зв’язку з систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;
  • подання відомостей, що не відповідають дійсності, але стали підставою для зарахування на облік;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

«Зібрані докази вказують на те, що позивач звільнений у запас, має вислугу на військовій службі більше 20 років і потребує разом із членами своєї сім’ї забезпечення житлом, перебував на квартирному обліку та не був забезпечений постійним або службовим житлом за час служби.

Встановивши ці обставини, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що підстави для зняття його з обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, за місцем служби не настали, внаслідок чого оскаржуване рішення житлової комісії є незаконним, а порушене право позивача підлягає захисту», — констатує апеляційний суд.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чому апеляційний суд на Хмельниччині відмовив поліції у позові до винуватця ДТП
На Хмельниччині посадовець ВЛК вимагав гроші за «списання» пораненого військовослужбовця
На Луганщині внаслідок мінометного обстрілу загинув воїн із Шепетівщини
На Хмельниччині суд пом’якшив покарання чоловіку, який ножем порізав шию жінці
Зупинилось гаряче серце демобілізованого воїна із Шепетівщини
На щиті повернувся у рідне село воїн із Шепетівщини

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині змагалися кращі електрогазозварники
Боксери із Хмельниччини отримали посвідчення та нагрудні знаки майстра спорту України
На Хмельниччині запустили міський обмін домашніми рослинами: як це працює
На Хмельниччині вилучили 1,5 км безгосподарського майна
На Хмельниччині вчительку, яка допомогла розшукати зниклого малюка, відзначили нагородою «Срібний щит» 
На берегах трьох річок Хмельниччини зібрали близько 350 кг непотребу
FacebookTelegramViberWhatsAppX