На Хмельниччині провели рідкісну операцію для літнього переселенця

На Хмельниччині провели рідкісну операцію для літнього переселенця

У Хмельницький обласний серцево-судинний центр звернувся вимушений переселенець зі сходу України 1948 року народження. Пацієнт скаржився на слабкість та біль в ногах під час ходьби та в стані спокою, мерзлякуватість стоп. Зазначив, що хворіє тривалий час. У динаміці відмітив прогресування симптомів захворювання, які пов’язує з проблемами в попереку.

Проведене обстеження (УЗД, ангіографія, комп’ютерна томографія) виявило тотальну оклюзію (критичне звуження, закупорку) черевного відділу аорти та здухвинних артерій.

«Аорта — головна артерія кровоносної системи, що виходить з лівого шлуночка серця та постачає збагаченою киснем кров’ю всі тканини та органи. Її частину, розташовану у черевній порожнині, нижче діафрагми — називають черевним відділом аорти. Вона постачає кров у нижню частину тіла, а на рівні 4–5-го поперекового хребця ділиться на 2 гілки (здухвинні, або клубові артерії), які несуть кров в нижні кінцівки», — зазначають фахівці КНП «ХОССЦ».

У пацієнта, внаслідок порушення прохідності черевного відділу аорти та здухвинних артерій, кровотік у нижніх кінцівках забезпечувався за рахунок колатеральних (побічних, обхідних) шляхів, чого було недостатньо, особливо під час фізичного навантаження.

Такий патологічний процес вкрай небезпечний, недостатність кровообігу призводить до хронічної ішемії ніг, некрозу (відмирання) тканин з високим ризиком ампутації.

З огляду на важкий загальний стан та масивне ураження аорти, пацієнту було запропоновано і виконано досить рідкісне втручання — аксилобіфеморальне шунтування.

«Втручання пройшло успішно, кровообіг в нижніх кінцівках значно покращено. Пацієнт в стабільному стані, закінчує терапію в стаціонарному відділенні, готується до виписки», — додали у серцево-судинному центрі.

Чітка взаємодія всіх служб закладу, сучасне обладнання, досвід та професіоналізм — запорука точної діагностики та успішного лікування подібних захворювань серцево-судинної системи.

Адже, ефективно проведена високоспеціалізована медична допомога відповідно до наявних сучасних стандартів — запорука максимального відновлення функцій організму та повернення пацієнта до активного життя.

Довідково

Аксилобіфеморальне шунтування виконала операційна бригада в складі: кардіохірурги Андрій Кланца, Володимир Тручковський, Валерій Сухарєв, анестезіолог Юрій Гордєєв, операційна медсестра Тетяна Хмель, анастезіологічна медсестра Вікторія ЛИСАК, молодша медсестра Ріта Кляшторна. Зокрема, було проведено операцію по створенню обхідного шляху кровопостачання нижніх кінцівок від пахвової артерії в плечі до стегнових агрерій на ногах за допомогою гнучкої пластикової трубки-трансплантата.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Як інтегрують переселенців у Шепетівській громаді
На Хмельниччині жінці із вродженою вадою серця виправили 3-сантиметровий дефект
На Шепетівщині переселенці через шахраїв опинилися з валізами на вулиці
Хлопчику з Хмельниччини, який народився без піднебіння, американсько-українські лікарі, сформували нове
На Хмельниччині провели унікальну операцію на обличчі
У Хмельницькому ендоскопічно допоможуть позбутися синдрому карпального каналу

Читайте у цій рубриці



Топ 10 новинних сайтів Хмельницького
На Хмельниччині через пориви вітру знеструмлено 96 населених пунктів
На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
На Хмельниччині через пориви вітру без електрики лишилися близько 11 тисяч споживачів
Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні
FacebookTelegramViberWhatsAppX