100 років тому народився найрезультативніший український льотчик-винищувач

100 років тому народився найрезультативніший український льотчик-винищувач

100 років тому, 8 червня 1920 року, в селі Ображіївка (нині Шосткинського району Сумської області) народився Іван Микитович Кожедуб — найрезультативніший льотчик-винищувач в авіації союзників часів Другої світової війни, тричі Герой Радянського Союзу, маршал авіації.

Закінчивши в рідному селі семирічну школу, Іван Кожедуб вступив у 1934 році до школи робітничої молоді в Шостці. Восени 1936 року розпочав навчання в Шосткинському хіміко-технологічному технікумі й одночасно в місцевому аероклубі. У Червоній Армії служив з 1940 року. Закінчив Чугуївську військову авіаційну школу льотчиків. Далі служив у ній інструктором. Після початку війни з Німеччиною разом із авіашколою евакуйований до Казахської РСР. Після численних рапортів (15) із проханням відправити на фронт — його бажання було задоволено.

На фронті з березня 1943 року, коли в складі дивізії прибув на Воронезький фронт. Учасник Курської битви, битви за Дніпро, Нижньодніпровської, Корсунь-Шевченківської та Умансько-Ботошанської наступальних операцій, повітряних боїв на ближніх підступах до Румунії в травні-червні 1944 року, Білоруської, Прибалтійської, Вісло-Одерської, Східно-Померанської, Берлінської наступальних операцій.

Свій перший бойовий виліт зробив 26 березня 1943 року, але невдало: його винищувач Ла-5 зазнав пошкодження в бою, а під час повернення ще й був обстріляний радянською зенітною артилерією. Із великими труднощами Кожедуб довів літак до аеродрому і зробив посадку. Місяць літав на старих машинах, поки не отримав новий Ла-5.

Бойовий рахунок молодший лейтенант Кожедуб відкрив 6 липня 1943 року під час битви на Курській дузі, збивши бомбардувальник Ju 87. До кінця війни він здійснив 330 бойових вильотів, у 120 повітряних боях збив 64 літаки противника. Свій останній бій, в якому він збив 2 FW-190, провів у небі Берліна 17 квітня 1945 року.

100 років тому народився найрезультативніший український льотчик-винищувач

За всю війну жодного разу не був збитий. Вважається найкращим асом авіації союзників. Так, кращий британський ас Мармедюк Петтл мав 50 повітряних перемог, американець Річард Бонг — 40, француз П’єр Клостерманн — 33, канадець Джордж Бьорлінг — 31, поляк Станіслав Скальський — 18. І. М. Кожедуб став тричі Героєм Радянського Союзу (4 лютого 1944 року, 19 серпня 1944 року, 18 серпня 1945 року). Крім нього, тричі цієї нагороди удостоїлися лише О. І. Покришкін і С. М. Будьонний, а чотири рази — Г. К. Жуков і Л. І. Брежнєв.

Після війни працював на відповідальних посадах у військово-повітряних силах, у 1950 — 1953 роках командував авіадивізією, що воювала в Північній Кореї. Командування заборонило Кожедубу здійснювати бойові вильоти. На посаді командира дивізії він перебував до 14 лютого 1955 року, коли був направлений на авіаційний факультет академії.

У 1956 році Іван Кожедуб закінчив Військову академію Генерального штабу. Із 1964 року — 1-й заступник командуючого авіацією Московського військового округу, з 1971 року працював у центральному апараті військово-повітряних сил у групі генеральних інспекторів міністерства оборони СРСР. У 1985 році йому присвоїли звання маршал авіації.

Помер 8 серпня 1991 року. Похований в Москві на Новодівочому цвинтарі.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чверть століття тому на Вербну неділю на Шепетівщині освятили храм
На Шепетівці довгожителька і не сподівалася зустріти 100-річчя
Марія Лінник із Шепетівки розкрила секрет довголіття — їй сьогодні 100
Мати загиблого курсанта із Шепетівки отримала дві відзнаки сина
Все починалося із драмгуртка: на Шепетівщині «Птах» відзначив два ювілеї
В щирості та любові до найрідніших людей і криється секрет довголіття: на Шепетівщині вітали 90-річного ювіляра

Читайте у цій рубриці



«Земля три дні ворушилась… А потім все стихло»: спогади про закатованих у Шепетівці
На Хмельниччині після пожежі відкрився давній стінопис
На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
FacebookTelegramViberWhatsAppX