На презентації мистецького проекту шепетівчанам передали привіт із Франції

На презентації мистецького проекту шепетівчанам передали привіт із Франції

Хелена Потоцька через сотню років знову «повернулася» у Шепетівку. Точну копію портрета (автор Мойсей Лейбовський) останньої княжни, що тривалий час жила в нашому місті, привезли в рамках мистецького проекту «Навколо одного образу». Презентація відбулася в музеї Миколи Островського.

Автор проекту кандидат історичних наук Оксана Лобко працювала над дослідженням 15 років. Портрет Хелени Потоцької тривалий час знаходився у Вінницькому художньому музеї, який зазначався як «Портрет невідомої дами».

На презентації мистецького проекту шепетівчанам передали привіт із Франції

Хотілося з’ясувати історію невідомої чарівної дами в шафрановій сукні. Картина потрапила до Вінницького музею у 1935 році з Шепетівського окружного музею. Разом із цим портретом перемандрували з шепетівського музею художня та археологічна колекції.

Невідома дама в шафрановій сукні

Жінка-науковиця не лише по крихтах зібрала біографічні відомості про княжну, вона навіть зустрілася з її нащадками, відвідала фамільне гніздечко у Франції.

— Моя давня мрія була, щоб ця картина «заговорила». Готуючи матеріали для своєї дисертації по Волинським маєткам Потоцьких, я натрапила на портрет Хелени. Саме він повернув із моєї пам’яті ту чарівну даму в шафрановій сукні, — розповіла автор проекту Оксана Лобко під час презентації.

На презентації мистецького проекту шепетівчанам передали привіт із Франції

На стендах проекту «Навколо одного образу», окрім світлин Хелени Потоцької, також є фото її братів, синів, а ще світлини палаців, де родина Потоцьких перебувала. Ці фотографії переносять глядача у той час, коли жили наші герої…

Як поєдналися серця Хелени та графа Юзефа Потоцького?

На думку істориків, це могло статися під час весілля її улюбленої сестри Ельжбети з Романом Потоцьким. Шлюб уклали у Берліні у 1885 році. Весілля було настільки розкішним, що про нього писали у газетах. В домі сестри Хелена частенько бачиться з Юзефом.

У 1892 році за настановою своєї матері Марії-Климентини Потоцької Юзеф бере в дружини Хелену. Незадовго до весілля, 20 квітня, дві знатні родини Потоцьких та Радзивілів уклали шлюбний договір. Вінчання відбулося 28 квітня у Берлінскому костелі Святої Ядвіги.

Що робити європейській княгині в Шепетівці?

На це питання Оксана Лобко знайшла відповідь. Невдовзі після весілля молода сім’я оселяється у Волинських маєтках Юзефа, а саме в Антонінському палаці та будиночку в Шепетівці. Свого первістка Романа-Антонія Хелена народила у 1893 році у Варшаві, а вже другий син княжни Юзеф-Альфред з’явився на світ у 1895 році саме в нашому місті.

— Шепетівка для Хелени Потоцької була надзвичайно рідною місцевістю. Вона пов’язана з її сімейним життям: з його початком, народженням дітей, — розповіла пані Оксана.

Княжна Хелена, за переказами її сучасників, була чудовою танцівницею та впевненою вершницею.

На презентації мистецького проекту шепетівчанам передали привіт із Франції

Жінка займалася благодійністю, підтримувала зв’язки з європейською знаттю. Друзі-аристократи приймали її запрошення відвідати маєтки Потоцьких на Волині.

До революції 1917 року Хелена та Юзеф вели розкішний спосіб життя, сповнений пишних урочистостей, полювання та подорожей по цілому світу.

— У своєму щоденнику Хелена описала, як її сім’я у складний 1939 рік виїжджала з маєтку Деражне, що на Рівненщині. Жінка також писала про місцевість та окремі події, — додала Оксана Лобко.

Дзвінок із Франції: «Дякую, ви знайшли нашу бабусю»

Під час досліджень образу Хелени Потоцької історик Оксана Любко мала нагоду кілька разів відвідати Францію. Саме в місті Монтрезор останні свої роки прожила княжна.

У 2004 році науковиця Оксана Лобко отримала дзвінок з Франції, на іншому боці була пані Марія — дочка сина Хелени Романа. Це власниця замку Монтрезор, їй нещодавно виповнилося 89 років. Вона також є кавалером ордену «За заслуги перед Польщею». Жінка сказала для Оксани:

— Дякую, ви знайшли нашу бабусю.

Онучки вирізняють мудрість та урівноваженість Хелени, як основний стрижень її характеру. Кажуть, що від своєї матері княжна успадкувала любов до оздоблення приміщень та реновації.

На презентації мистецького проекту шепетівчанам передали привіт із Франції

Для відвідувачів виставки «Навколо одного образу» онука Хелени Потоцької пані Марія надіслала аудіопривітання:

«Сердечно вітаю всіх гостей, які приїхали на виставку моєї бабусі Хелени Потоцької. Щаслива, що пам’ять про мою бабцю Хелену та дідуся Юзефа Потоцьких і досі живе в Україні. Вони любили той край і багато для нього зробили, наприклад в Антонінах та Шепетівці. Сьогодні спеціально думаємо про них, у ці дні носимо квіти до надгробних пам’ятників у Монтрезорі… Мені дуже шкода, що не можу бути сьогодні з вами на цій виставці. Бажаю усім цікавої зустрічі. Вітаю усіх, Марія з Потоцьких».

Всі охочі мають нагоду відвідати виставку «Навколо одного образу» до середини січня 2019 року. Приходьте, щоб ближче познайомитися з видатною землячкою!

 

Відчути себе княгинею можна на диванах з Інтернет-магазину «Мебліум». До вашої уваги стильні та комфортні дивани на будь-який смак. Прямі чи кутові, у спальню чи вітальню, дитячі чи офісні — все знайдете на сайті магазину за адресою: https://www.meblium.com.ua/myagkaya-mebel/divany

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Хмельницькому експонуються картини шепетівського художника
У Хмельницькому покажуть виставку живопису та скульптури відомої львівської мисткині
У Хмельницькому відкрили фотовиставку, де представлено роботи 17 фотографів з 11 країн світу
Міні-дива на кінчику олівця покаже скульптор із Шепетівщини
У селищі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора
Магія Різдва: на Хмельниччині в одній із міських рад триває виставка дідухів

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
У селищі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора
На Хмельниччині досліджують колишній маєток відомого містика, алхіміка та ілюміната
FacebookTelegramViberWhatsAppX