У Славуті розгорнули мобільний шпиталь для лікування хворих на COVID-19

У Славуті розгорнули мобільний шпиталь для лікування хворих на COVID-19

Мобільний госпіталь на 120 ліжок для надання медичної допомоги хворим з коронавірусною інфекцією розгорнули 3 квітня у Славуті працівниики державної служби з надзвичайних ситуацій. Його, після дезінфекції, привезли з Івано-Франківської області, де спостерігається спад захворюваності на ковід. Шпиталь влаштовують на території міської лікарні.

Про це Суспільному розповів директор комунального підприємства «Славутська міська лікарня ім. Ф. М. Михайлова» Леонід Радзивілюк.

У Славуті розгорнули мобільний шпиталь для лікування хворих на COVID-19

Мобільний госпіталь на Франківщині

За його словами, у понеділок мобільна лікарня вже прийматиме перших хворих. Додає: сформували першу із двох бригад медиків, які надаватимуть допомогу пацієнтам.

Працівники ДСНС розгортають мобільний госпіталь на території Славутської міської лікарні-опорного в боротьбі з ковідом медзакладу. Житель Славути Петро Степанюк, який проходив повз, зупинився поглянути, як надувають модулі майбутнього шпиталю та каже: такої технології не бачив.

— Я сам за освітою інженер, але такої технології ще не бачив. Але не розумію, що це за такий експеримент. І чому цей госпіталь у Славуті відкривають, поряд же атомна станція, — ділиться своїми міркуваннями чоловік.

У Славуті розгорнули мобільний шпиталь для лікування хворих на COVID-19

У мобільному госпіталі має бути 120 ліжкомісць для хворих з коронавірусною інфекцією, для лікування яких планують залучити 40 медичних працівників. Фото: Суспільне. Поділля.

У мобільному госпіталі має бути 120 ліжкомісць для хворих з коронавірусною інфекцією, для лікування яких планують залучити 40 медичних працівників.

Житель Славути, депутат міської ради Петро Скиба говорить: восени пропонував розташувати додаткові ліжкомісця в недіючому військовому госпіталі. З цією пропозицією, каже, звертався листами і в міністерство оборони, якому належить об’єкт, і в міністерство охорони здоров’я.

— Мені тоді прийшла відповідь, щоправда, тільки з ОДА — в області вже розгорнута своя система лікарень, і розгортання окремого госпіталю на півночі неможливе через брак кадрів і коштів, — каже Петро Скиба.

Директор Славутської міської лікарні Леонід Радзивілюк розповідає: про розташування мобільного шпиталю на території медзакладу дізнався чотири дні тому.

— Це не я приймав таке рішення, на це є обласний штаб з надзвичайних ситуацій, державний, — говорить Леонід Радзивілюк.

За його словами, наразі «ковідних» хворих у Славуті лікують у шести відділеннях міської лікарні, наповненість ліжкомісць понад 80 відсотків.

Більше сотні медиків самі перехворіли на коронавірусну інфекція, та ніхто не відмовляється працювати з такими пацієнтами, додає директор лікарні.

— 300 відсотків доплати до зарплати — це суттєва підтримка для будь-якої сімї. Ми платили місяць в місяць, зараз НСЗУ трошки затримало нам проплату за березень, але ми ці кошти обов’язково виплатимо, — каже посадовець.

Для роботи мобільного госпіталю, зі слів Леоніда Радзивілюка, на початку потрібно сформувати дві бригади, а це — 40 медпрацівників. У кожній бригаді має бути два лікаря, дев’ять медсестер та дев’ять санітарів. Першу бригаду вже створили, додає директор Славутської міськлікарні.

— Для першої бригади знайти медперсонал проблем не було. Бажаючі працювати у нас є. Зарплата нарахована, прийдуть гроші — отримають свої 300 відсотків, — говорить Леонід Радзивілюк

Заступник міського голови, керівник місцевого штабу з ліквідації надзвичайної ситуації Ігор Піголь розповідає: кошти на зарплати і лікарям, і медпрацівникам виплачуються із коштів, які надходять від НСЗУ в «ковідному» пакеті.

У Славуті розгорнули мобільний шпиталь для лікування хворих на COVID-19

З 5 квітня мобільний шпиталь почне прийматиме перших хворих на ковід, якщо ліжкомісця в інших лікарнях будуть повністю заповнені. Фото: Суспільне. Поділля.

За словами посадовця міськради, за три дні працівники ДСНС і комунальники Славути розчистили ділянку під шпиталь: зрізали й викорчували дерева, засипали ями. Додає: ні в кого з депутатів та виконавчого комітету міської ради не було думок заперечувати проти розташування мобільного шпиталю на території їхньої громади.

— Міська влада підтримали пропозицію облаштування в нас шпиталю, оскільки ковід не має кордонів, і ми повинні допомагати одне одному. Лише спільними зусиллями ми можемо перемогти цю, вибачте, заразу. Ми працюємо на упередження — якщо хворих не буде, то й заповнювати шпиталь не буде ким, — каже заступник Славутського міського голови.

На Хмельниччині щодоби виявляють в середньому тисячу заражень вірусом COVID-19, заявив на брифінгу 2 квітня заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Ткачук.

— На амбулаторному лікуванні з активною формою хвороби зараз маємо майже 12 тисяч хворих. Хмельниччина реально наближається до критичної ситуації. Медики працюють на грані, на виснаженні, і система не безмірна. І скільки б ми місць не розгорнули, може настати час, що хворих просто нікому буде лікувати, — каже посадовець.

За словами Сергія Ткачука, такий мобільний госпіталь на території Хмельницької області розгорнуть лише в Славуті.

— Він буде автономний, забезпечений кисневими концентраторами. Розводки кисню там не буде, — уточнив посадовець.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У 15 разів перевищив допустиму норму: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
На Шепетівщині суд покарав винуватицю ДТП
У Славуті безоплатно стерилізуватимуть безпритульних котів
В одній з громад Шепетівського району відкрився рекрутинговий пункт
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
На Шепетівщині почастішали випадки зламування акаунтів громадян у «Вайбері»

Читайте у цій рубриці



COVID та грип відступають. Що після них?
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
FacebookTelegramViberWhatsAppX