COVID та грип відступають. Що після них?

COVID та грип відступають. Що після них?

Україна пройшла цьогорічний пік захворювання на грип, СOVID-19 та ГРВІ. З кожним тижнем в МОЗ фіксують все менше випадків зараження. Щоправда, поки одні інфекції здають позиції, Україною починають ширитися інші хвороби. Центр громадського моніторингу та контролю зібрав інформацію.

Майже 4 мільйони — перехворіли

З 11 до 17 березня на ГРВІ в Україні захворіли 150 422 людини, із них половина — діти. До лікарень потрапили понад 4 тисячі українців. Майже 600 ушпиталили через ускладнення COVID-19. Найбільшу кількість випадків COVID-19 зареєстрували у Рівненській, Хмельницькій, Івано-Франківській та Житомирській областях. Проте і там рівень захворюваності поступово знижується, а до лікарень з кожним тижнем надходять все менше пацієнтів.

Загалом з жовтня минулого року ГРВІ, грип та COVID-19 перенесли 3 мільйони 740 тисяч українців. 912 людей померли: 839 — внаслідок ускладнень COVID-19, 73 — внаслідок ускладнень грипу.

COVID остаточно стає сезонним захворюванням

COVID-19 в Україні остаточно стає одним із сезонних захворювань. У цьому певен заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. За його словами, українці щороку будуть стикатися з коронавірусом, який продовжить мутувати. Але поточний характер мутацій COVID-19 не свідчить про те, що вірус стає агресивнішим.

Нині у нас функціонує аж 29 субваріантів штаму «Омікрон», він витіснив інші COVID-штами, зокрема «Дельту» та «Альфу». За перебігом захворювання штам «Омікрон» здебільшого протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, а також — старших за 60 років. Тож українцям з групи ризику рекомендована вакцинація. Вона безоплатна, зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення на базі лікарні. Крім того, вже незабаром в Україні вакцинуватися можна буде і в аптеках. На початку березня Уряд ухвалив постанову, яка відкриває доступ для такої вакцинації.

Кашлюк та скарлатина

Поки СOVID здає позиції, набирають сили інші недуги. У Рівненській області протягом останніх двох місяців зафіксували 111 випадків захворювання на кашлюк. Це у 37 разів більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Занедужали 108 дітей і 3 дорослих.

Кашлюк — це інфекційне захворювання, яке вражає дихальну систему і проявляється в сильних нападах кашлю. У 24 % хворих із Рівненщини недуга протікає в легкій формі, у 72 % — у середній, а ще у 4 % — у важкій формі.

Як пояснюють в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, сновна причина захворюваності — це невиконання профілактичних щеплень. Адже 73 % захворілих були нещеплені або не мають чергового щеплення проти кашлюку.

А на Одещині зростає захворюваність на скарлатину: від початку 2024 року серед дітей зареєстрований 61 випадок, один із них — летальний.

Скарлатина — це гостре інфекційне захворювання, викликане стрептококами. Проявляється воно інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів і характерним висипом. За даними Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб, зростання захворюваності пов’язане із черговим циклічним підйомом. Останній був зареєстрований у 2014 році. Тоді захворіли 355 людей.

Специфічного лікування скарлатини немає. Хворим слід перебувати в ізоляції до 24 годин після отримання першої дози антибіотика. Якщо антибіотик не призначають, ізоляція має тривати протягом 21 дня.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У Шепетівці масово йдуть до травматологів ті, хто перехворів на грип
Померла 2-річна дівчинка, в якої діагностували вірусну пневмонію: трагедія у сусідній із Хмельниччиною області
Внаслідок ускладнень ГРВІ померла 10-річна дитина: трагедія у сусідній із Хмельниччиною області
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
Житель Хмельниччини створив «вірус» для викрадення даних користувачів комп’ютерних систем

Читайте у цій рубриці



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
FacebookTelegramViberWhatsAppX