На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід

На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід

У громадах Шепетівського району відмічається ріст захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, Ковід —19. Динаміка захворюваності наступна.

За жовтень поточного року на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 2148 чоловік, з яких 1614 — діти. На Ковід-19 захворіло 39, в тому числі, 2 дітей до 17 років.

За листопад відповідно на ГРВІ та грип захворіло 2693 чоловік, в тому числі, 1941 — діти. На Ковід-19 — 134 з яких діти 19.

Отож, що необхідно знати щоб не захворіти на простудні захворювання

Профілактика простудних захворювань зводиться до проведення заходів, що зміцнюють імунну систему і дозволяють уникнути зараження.

Простудні захворювання є найпоширенішими недугами. Переважна більшість людей хоча б раз на рік захворює застудою. На перший погляд застуда здається «нешкідливою» хворобою, яка завжди закінчується повним одужанням і відновленням працездатності. Але нехтувати ними не можна. Справді, застуда і грип не так страшні, але їхні потенційні ускладнення, дійсно, небезпечні. Особливо це стосується дітей, літніх людей та осіб з хронічними захворюваннями. Згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, приблизно 50 тисяч людей щорічно вмирають від застуди і грипу.

Як відомо, хворобу завжди краще попередити, ніж лікувати. Розумна профілактика простудних захворювань мінімізує ймовірність зараження хвороботворними вірусами.

Для запобігання застуді виконуйте наступні рекомендації.

Мийте руки!

У більшості випадку простуда є хворобою брудних рук. Вірусні частинки осідають на руках, якими ми часто чіпаємо лице, тим самим полегшуючи потрапляння вірусів у дихальні шляхи. Крім того, патогенні збудники осідають на предметах меблів і оргтехніки, де можуть жити ще впродовж декількох годин.

Найбільш ефективним, і в той же час простим, методом профілактики застуди та грипу є регулярне миття рук з милом. Завжди мийте руки перед їжею, після туалету, а також щоразу, коли повертайтеся з вулиці.

Уникайте місць скупчення людей

У міжсезоння і в період епідемії грипу намагайтеся якомога рідше бувати в місцях великого скупчення людей.

Аеробні вправи

Регулярне фізичне навантаження (особливо аеробні вправи) покращують кровообіг, що підвищує інтенсивність переносу кисню з легенів в кров. Аеробні вправи поліпшують діяльність імунної системи, що дозволяє ефективніше справлятися з вірусами і бактеріями, що викликають застуду.

Вживайте продукти, що містять вітаміни

Для профілактики простудних захворювань рекомендується щодня з’їдати рослинні продукти, багаті вітамінами. Найбільше вітамінів міститься в темно-зелених, жовтих і червоних овочах і фруктах. Для підтримки захисних властивостей організму особливо корисні вітаміни С, А і Е.

Не допускайте переохолоджень

Переохолодження організму помітно знижує активність імунної системи, що підвищує ймовірність розвитку застуди. Одягайтеся тепло в холодну погоду, проте не перестарайтеся з одягом. Ви повинні себе почувати комфортно.

Позбавтеся від шкідливих звичок

Як показує медична практика, курці складніше переносять застуду та грип, ніж некурящі люди. Сигаретний дим висушує носові ходи і паралізує вії, якими вистелена слизова оболонка носа і легенів. Хвилеподібні рухи вій сприяють виштовхуванню чужорідних мікроорганізмів з дихальної системи. Таким чином, куріння суттєво полегшує потрапляння мікробів в легені.

Надмірне вживання алкоголю також сприяє частим застудам. Алкоголь пригнічує активність імунної системи і зневоднює організм.

Навчіться відпочивати

Здоровий сон та відпочинок — найважливіші складові людського здоров’я. Встановлено, що хронічне недосипання, а також відсутність відпочинку зменшують кількість імунних клітин, здатних боротися з чужорідними агентами. Іншими словами, розвивається імунодефіцит, який призводить до частих застуд.

Зволожуйте повітря

Як не дивно, але пік захворюваності на застуду та грип припадає на початок опалювального сезону. В опалювальному приміщенні дуже сухе повітря, що призводить до сухості слизових оболонок носа, що істотно полегшує переміщення вірусних частинок з носової порожнини в легені. Для того щоб повітря у вашому будинку був постійно вологим, лікарі рекомендують встановити зволожувач повітря.

Не менш важливо регулярно провітрювати приміщення. Якою б не була погода на вулиці потрібно хоча б 2–3 рази на день провітрювати приміщення, в якому ви перебуваєте. Провітрювання та вологе прибирання зменшують кількість мікроорганізмів в повітрі, тим самим знижуючи ймовірність зараження.

І все-таки, якщо ви захворіли ні в якому випадку не займайтесь самолікуванням. Обов’язково зверніться за допомогою до свого лікаря, який вам назначить кваліфіковане лікування.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У нацпарку на Шепетівщині розмістили вулики Фабра
Приватизація будинку побуту, розширення міського центру ПМСД та гуманітарна допомога з Німеччини: у Шепетівці відбулася сесія міськради
Жінці із Шепетівщини, яка вколошкала чоловіка, суд виніс вирок
Жінку із Шепетівщини ошукали на популярному інтернет-сайті
На війні обірвалося життя штаб-сержанта із Шепетівщини
Захисник із Шепетівщини під час виконання бойового завдання втратив усі документи

Читайте у цій рубриці



COVID та грип відступають. Що після них?
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
FacebookTelegramViberWhatsAppX