У Шепетівській ДПСС нагадали про здорове харчування у святкові дні

У Шепетівській ДПСС нагадали про здорове харчування у святкові дні

Ось і добіг до закінчення 2020 рік. І попри негаразди, які були в цьому році, всі, а особливо діти, чекають новорічних та різдвяних свят. Саме в ці свята ми намагаємося приготувати найсмачніші й улюблені страви. Але, на жаль, ні для кого не секрет, що саме після новорічних і різдвяних свят пацієнтів в інфекційних відділеннях помітно додається, і особливо сумно, що серед них чимало малолітніх дітей.

Це відбувається за рахунок збільшення кількості харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з вживанням неякісної харчової продукції.

Гострі кишкові інфекції — велика група різних по етіології інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами і вірусами (сальмонели, ієрсинії, шигели, рота- і норовіруси), з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.

Основними симптомами харчового отруєння є:

  • болі в животі спастичного характеру;
  • пронос і блювота;
  • підвищення температури тіла, озноб;
  • млявість, втома;
  • відсутність апетиту;
  • сухість в роті, рідкісні сечовипускання через втрату рідини;
  • запаморочення;
  • прискорене дихання;
  • падіння артеріального тиску.

Збудники ГКІ в організм людини потрапляють з їжею, водою, через брудні руки.

Харчові продукти є хорошим середовищем не тільки для збереження, а й для розмноження збудників гострих кишкових інфекцій без зміни зовнішнього вигляду і смаку продукту. Чим довше зберігається продукт, тим активніше в ньому йде розмноження бактерій. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу, заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса і риби (котлети, шаурма, рулети, паштети), холодець та інші продукти. На поверхні погано промитих овочів можуть залишатися збудники кишкових інфекцій вірусної етіології.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно близько 2 млн осіб помирає в результаті вживання в їжу небезпечних продуктів харчування. Це величезна проблема в усьому світі, тому ВООЗ сформулювала «П’ять принципів безпеки харчових продуктів»:

Підтримуйте чистоту

  • мийте руки перед їжею і при приготуванні їжі;
  • мийте руки після туалету;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовуються для приготування їжі;
  • бережіть кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  • дитячий посуд регулярно мийте з використанням дозволених миючих засобів, після чого ретельно прополощіть, перед вживанням обдайте окропом. Іграшки також мийте перед тим, як давати дітям.

Відокремлюйте сире і приготоване

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти від готових до вживання харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям (ножі, обробні дошки і т. д.);
  • добре прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.

Зберігайте продукти при безпечній температурі

  • Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • охолоджуйте всі приготовані та швидкопсуючі харчові продукти (бажано нижче 5° C);
  • не зберігайте їжу довго, навіть в холодильнику;
  • використовуйте безпечну воду і безпечні сирі продукти.
  • використовуйте безпечну воду;
  • вибирайте продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мийте фрукти і овочі, особливо, коли вони подаються в сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • при транспортуванні і зберіганні продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів і т. п.);
  • не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давайте маленьким дітям некип’ячене молоко, сирі яйця;
  • використовуйте для приготування їжі тільки свіжі продукти.

Крім харчових продуктів, напередодні прийдешніх новорічних свят різко збільшуються обсяги продажів алкогольної продукції.

Профілактика отруєнь алкогольними сурогатами дуже проста і доступна кожному. Не слід купувати алкоголь з рук або в сумнівних місцях, для цього існують магазини або винні відділи супермаркетів. При покупці потрібно завжди звертати увагу на наявність акцизної марки, якісної етикетки й упаковки.

При наявності стороннього осаду або стороннього запаху напій вживати не слід. Сама ж дієва профілактика — це не вживати спиртне взагалі, якщо є сумніви в його якості та безпеці.

При появі перших ознак отруєння (нездужання) обов’язково звертайтеся за медичною допомогою.

Виконання цих нескладних правил допоможе уникнути захворювань і збереже ваше здоров’я і здоров’я Ваших близьких.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівському районі на 20 днів перекриють залізничний переїзд
На Білогірщині буде припинено рух автотранспорту через переїзд
У Шепетівці призупинять рух транспорту через залізничний переїзд
В Ізяславському ліцеї деякий час була відсутня м’ясна продукція в шкільному меню
Без цукру та шкідливих снеків. Як змінюється система харчування у школах?
У продажу з’явилося фальсифіковане масло популярних торгових марок

Читайте у цій рубриці



Мешканці Хмельниччини під час посиленого карантину зможуть отримати паспорти
Кілька тисяч гривень доведеться сплатити паліям сухої трави, якщо їх полісмени впіймають на гарячому
У «червоній» зоні відділення Укрпошти працюють без змін у роботі
Водолазний корабель «Нетішин» потребує підтримки для забезпечення функціонування
Перших 3-х призовників із Шепетівки призвали до війська
Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону