Колись для участі в міжнародному фестивалі макет Хмельницької АЕС виготовили з сала

Сьогодні, 27 серпня, в Україні відзначають День сала. Виявляється, що навіть атомна енергетика не може обійтися без сала). Ходять легенди, що під час ремонту головних циркуляційних насосів пробували використовувати різні мастила (літол, солідол). При підвищенні температури в агрегаті відчувалося тертя, і він зупинявся. А з використанням смальцю таких проблем не виникало. Отож, сало — ідеальний змащувальний матеріал. Цікаво, що при нагріванні жир швидко стікає з основних сегментів деталі, відтак, оброблена поверхня ідеально очищається.

«В 2011 році на міжнародному фестивалі сала у Луцьку Хмельницька АЕС була оригінально представлена у вигляді макета із сала. Шість кухарів на чолі з завідуючою їдальнею № 9 Оксаною Крук напередодні фестивалю виготовили макет Хмельницької АЕС. Цей витвір мав один метр у довжину і на його виготовлення було використано дванадцять кілограмів сала. А для тих хто сумнівався у природності синього кольору енергоблоків, Оксана Євгенівна відкрила кулінарний секрет: мовляв, мелене сало змішали із подрібненою сухою чорницею», — зазначає на своїй сторінці у фейсбуці Хмельницька АЕС.

А в 2006 році на ХАЕС проходив конкурс професійної майстерності, і перше місце виборов слюсар, який застосував для виготовлення деталі звичайний шматок сала.

В енциклопедіях слово «сало» визначається як тваринний жир, що використовується для технічних цілей, і як продукт харчування. Отож, хто як вважає за доцільне, так його і використовує.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Читайте у цій рубриці