Олексій Жмеренецький: Йти до громадської приймальні просити гроші — нема сенсу

Олексій Жмеренецький: Йти до громадської приймальні просити гроші — нема сенсу

Вчора, 25 вересня, у приміщенні Шепетівської районної ради відбулася прес-конференція з народним депутатом України Олексієм Жмеренецьким. На зустріч запросили представників засобів масової інформації та активістів виборчого округу № 190.

Передувала прес-конференції зустріч із керівниками міста та району, головами ОТГ, посадовцями, очільниками державних підприємств та структур.

Олексій Жмеренецький: Йти до громадської приймальні просити гроші — нема сенсу

На початку заходу Олексій Жмеренецький запевнив присутніх, що не вдаватиметься до самопіару та не приписуватиме собі заслуг інших. Адже основна функція депутата — законотворення.

Діалог розпочався з обговорення законопроекту про вибори народних депутатів. Депутат описав своє бачення скасування мажоритарної системи та провадження різних моделей формування виборчих исписків.

Громадська приймальня у Шепетівці

Питання, яке цікавило присутніх, — де ж знаходитиметься приймальня народного депутата та як контактувати з ним.

— Громадська приймальня буде в географічному центрі округу — тобто, в Шепетівці. Це — фізична приймальня, де помічник буде зустрічатися з громадянами, — пояснив Олексій Сергійович.

Вона буде єдиною в окрузі № 190. Окрім того, виборцям буде повідомлено контактні телефони, номер «гарячої лінії» та офіційну адресу депутата Верховної Ради України для листування.

— Я буду приїжджати регулярно і зустрічатися в різних містах з людьми. Тобто, це буде не лише в приймальні, — запевнив народний обранець.

Пан Олексій також пояснив, чому приймальня лише одна.

— Я йшов на вибори з позицією: депутат — законотворець, у першу чергу.

Відтак, зі слів депутата, масові заходи та святкування накшталт відкриття дитячих садочків, шкіл, доріг, перерізання стрічок та іншого — це все заради рейтингів та перемоги на виборах:

— Рейтинги в розумінні нашої команди здобуваються роботою над законами та вирішенням системних проблем округу. Тому хочу попередити, аби ви не дивувалися, що я не вітаю з релігійними, офіційними святами людей. Привітання на хліб не намастиш. Від того, що я вітатиму людей з днями сіл, — точно жити краще не буде.

Відтак, час, який виділено на роботу в округах, витрачатиме з користю та приділятиме увагу конкретним питанням. Для цього організовуватиме тематичні зустрічі.

Наразі пан Олексій має 7 помічників. Троє із них працюють на громадських засадах.

Функції громадської приймальні

Олексій Жмеренецький розвіяв міфи про роботу громадської приймальні та обов’язки і повноваження народного депутата.

— Йти до громадської приймальні й просити гроші нема сенсу, — наголосив Олексій Сергійович.

У планах — створення своєрідного фонду розвитку.

— Його суть полягатиме не у вирішенні побутових проблем, питань зі здоров’ям чи житлових, а саме у розвитку спроможності міст та громад, залученню грантів, допомоги, інвесторів, підтримці талановитої молоді. Я вважаю, що єдиний шанс для країни, міст, округу — це інвестування в майбутнє: людей, здібне юнацтво; інвестиції в високотехнологічний розвиток підприємництва, інфраструктуру тощо… А от що стосується соціального захисту та інших питань — це проблеми місцевої влади, соціальних служб та інших відповідних органів. Громадські приймальні для того, аби порадити правильну траєкторію для людей, аби вирішити їх проблему.

Також депутат наголосив, що дуже часто люди звертаються із справами, не пройшовши попередні інстанції, які передбачено законодавством. Тобто стрибають через голову.

— Новий депутат — це не Святий Миколай, не Дід Мороз, не чарівник, він не дістає з кишені пачку доларів, не дарує цукерок для того, щоб його переобрали. Він займається створенням конструктивних правил гри і наглядом за тим, щоб вони виконувалися, — каже слуга народу.

Зі слів Олексія Жмеренецького, він може надихати та мотивувати людей задля створення нового.

Робота у парламенті

Під час прес-конференції присутніх цікавили враження від роботи у Верховній Раді.

— Я працюю у комітеті Антикорупційної політики, — каже пан Олексій.

В подальшому він планує очолити підкомітет цифрових інновацій у боротьбі з корупцією. Завданнями цього підкомітету стане запобігання відмивання коштів у фінансуванні тероризму в віртуальних активах та їх оподаткування. Це має стосунок до криптовалют, таких, як Bitcoin, й інших засобів електронних платежів (новини про Біткоин. — Ред.).

Праця у стінах парламенту для нього не нова. Адже мав досвід на посаді політичного консультанта, проходив стажування. Наразі має лише новий статус — народний депутат. Однак, зізнається, що працювати у турборежимі таки важкувато.

Забезпечення медиків зарплатою — завдання пріоритетне

Під час прес-конференції порушилося болюче питання для шепетівських медиків. Адже вони знову не отримують вчасно заробітну плату та мають кількамільйонну заборгованість. Олексій Жмеренецький запевнив, що бачить перспективу вирішення даного питання:

— Вивчивши проблему та проаналізувавши законодавство, вдалося вияснити, що справді була порушена норма закону про те, що у випадку неспроможності місцевих бюджетів фінансувати заробітні плати в галузі медицини, це має компенсуватися з державних бюджетів. Але це не відбувалося, виникла заборгованість. Вона, однозначно, має бути погашена з державного бюджету. Однак, чи буде такий борг виникати в подальшому, — відповідь складніша. Адже найближчим часом буде реалізовано медичну реформу вторинної ланки. Тоді всі лікарі та лікарні будуть отримувати оплату за конкретно надані послуги пацієнтам.

Отож, реформа, яка повинна запрацювати з 1-го січня 2020 року, повинна показати, яке ж насправді навантаження, де потрібно скоротити, де об’єднати, тоді все стане впорядковано.

Проблема скорочення залізничників вивчатиметься

Не оминули і питання скорочення кадрів локомотивного депо станції Шепетівка. Відтак, народний депутат розповів, що в планах у нього зустріч із керівництвом «Укрзалізниці» щодо даного питання:

— Треба зрозуміти економічне обґрунтування звільнення людей. Адже є позиція профспілки і є позиція адміністрації, яка стверджує, що це нерентабельне підприємство, тому скорочення — вимушене… Профспілка ж каже, що навантаження є, але воно не обліковується.

Отож, питання вимагає ретельного вивчення. Лише після цього можна буде прийняти якесь рішення. До того ж, зі слів Олексія Сергійовича, найближчим часом відбудуться зміни в керівництві «Укрзалізниці» та буде проведено масштабний аудит. Відтак, якою буде подальша доля залізничників — покаже час.

Опалювальний сезон: чи поділять борг тепломережі?

Чи буде Шепетівка з теплом — теж цікавило містян.

Днями було виписано наказ про примусове повернення майнового комплексу тепломереж громаді Шепетівки. Нагадаємо, ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» має понад 78 мільйонів гривень боргу перед НАК «Нафтогаз України». Аби відновити теплопостачання, варто внести суму понад 48 мільйонів. Якщо цього не відбудеться, знову постане загроза зриву початку опалювального сезону.

Втручатися поки що в проблему пан Олексій не бачить сенсу. Адже міська влада має взяти під контроль фактичне повернення підприємства.

— Або, якщо потрібне втручання, то це має бути сигнал від міської влади: хто не передає, хто заважає, хто винен (виконавча служба чи рейдери), — каже депутат. — Інша частина — це борги. Якщо навіть повернути це підприємство під управління міста, то виникає питання реструктуризації боргу. З цього приводу я мав розмову з головою енергетичного комітету та колегами. Скоріше всього, найбільш робоча модель врегулювання — це коли борг буде поділено на 3 суб’єкти. До прикладу, третину спише НАК «Нафтогаз», третину відшкодує держава, тому що місто дві третини не потягне. Але третину цієї заборгованості має відшкодовувати місто, тому що міська влада несе відповідальність за збитковість та накопичення боргу. По-перше, вона комплекс передала, по-друге, не контролювала та затягнула до останнього моменту.

Зі свого боку, народний депутат посприяє у проведенні діалогу між всіма сторонами задля вирішення проблеми шепетівчан. Для цього створять круглий стіл чи підпишуть меморандум. До слова, ситуація з боргами за теплопостачання у Шепетівці не єдина в Україні. Відтак, модель розв’язання проблеми в подальшому зможуть масштабувати та взяти за приклад на інші подібні випадки.

Також візьмуться за вивчення підприємницької діяльності боргуючої сторони. Перевірятиме її як антикорупційний комітет, так і правоохоронці.

— Може там ще можна відшкодувати частину цього боргу з офшорів чи власності, — каже Олексій Жмеренецький.

На порядку денному

У розмові торкнулися і нагальних проблем та питань, які стосуються всієї країни. Серед них — питання митного контролю: переатестація та підбір ключових посадовців.

— Також ми вводимо розрахунково-касові апарати (РРО) для підприємців другої та третьої групи ФОПів, через яких і реалізовувалася основна частина контрабанди, — повідомив Олексій Сергійович. — При чому, це не будуть ті дорогі апарати, а програмне забезпечення на смартфон із електронною квитанцією.

У планах — заохочення людей, які викриватимуть продаж без касового обліку. Для цього варто буде лише зафіксувати продаж товару без квитанції та потім отримати частину його вартості. Підприємця ж штрафуватимуть.

Днями прийняли закон про систему зважування вантажів.

Повний відеозапис прес-конференції

P. S.

На згадку про зустріч всі охочі змогли зробити селфі з народним депутатом України Олексієм Жмеренецьким.

Олексій Жмеренецький: Йти до громадської приймальні просити гроші — нема сенсу

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Олексій Жмеренецький: Йти до громадської приймальні просити гроші — нема сенсу»

  1. Гений коментує:

    Кстати, дорогой законодатель — нужен закон про отстрел бродячих собак. Это просто дичайшая проблема! Шепетовкой правит не мэрия а собаки. Когда это кончится???

    И это проблема не только Шепетовки, но и всей Украины.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині збирали представників служб таксі
У Хмельницькому відбудеться зустріч із письменницею Люко Дашвар
У тепломережі роз’яснили ситуацію щодо від’єднання від централізованого опалення квартири у Шепетівці
Героя-газівника із Шепетівщини зустріли у рідному колективі
Президент України відзначив високими державними нагородами жителів Хмельниччини
На Хмельниччині повернули громаді землю вартістю майже 50 млн грн

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX