Обладнання для інклюзії: що потрібно українським школам

Обладнання для інклюзії: що потрібно українським школам

Інклюзивна освіта та навчальні товари для інклюзії в школах — нові для українців поняття. Ми звикли до того, що діти з будь-якими особливостями розвитку чи інакшими потребами навчаються в спеціалізованих закладах, окремо від однолітків.

Сучасна освітня реформа ж вносить свої корективи не лише в розвиток інклюзії в українських школах, а й у сприйняття «інакших» людей українським суспільством. Щоправда, ставлення до інклюзії в школах у всіх різне — але це нормально на даному етапі. До речі, вчителі вже відзначили позитивні результати від інклюзивної освіти, особливо в початковій школі: причому, не лише для дітей з особливими потребами, а й для решти класу.

Важливим здобутком впровадження інклюзивної освіти можна вважати ще й те, що завдяки державному фінансуванню обладнання інклюзивного простору, товари для дітей з особливими потребами тепер доступні в широкому асортименті. А купити обладнання для ресурсної кімнати чи обладнання для корекційно-розвиткових занять можна у кожного постачальника товарів для школи (приклад — за посиланням). Це значно полегшує життя особливим дітям і їхнім батькам і дозволяє жити повноцінним життям.

Що таке інклюзивне навчання

Інклюзивна освіта передбачає інклюзію («включення») дитини з особливими освітніми потребами в суспільство, її соціалізацію й інтеграцію. Частиною цього включення є розробка певної системи освітніх послуг, що зробить можливим навчання в одному класі дітей як з особливими освітніми потребами, так і без них. Це і підбір та закупка спеціальних товарів серед яких є і корекційне обладнання, і тьютори зі спеціальною підготовкою, і створення безбар’єрного середовища в закладі освіти.

Інклюзія в сучасному світі — більше, ніж спеціалізоване навчання. Це — складова гуманітарної політики кожної країни, яка є індикатором розвитку суспільства та рівня забезпечення в ньому основних прав кожної людини.

Що купити: обладнання для інклюзивного класу

Інклюзія — це не надання пріоритетних умов для навчання дітям з особливими потребами. Інклюзивне навчання передбачає створення рівних умов і доступу до навчання для всіх без винятку дітей у класі. В цьому й полягає інклюзивний підхід до освіти.

Обладнання для інклюзії: що потрібно українським школам

Але, безумовно, дітям з особливими потребами потрібна додаткова підтримка для того, щоб процес навчання був успішним і корисним для всіх. Передусім, важливим є забезпечення такого учня всім необхідним навчальним обладнанням. Яким саме? Умовно все спеціалізоване обладнання для інклюзивної освіти можна поділити за наступними категоріями:

  • Дидактичні матеріали та засоби для корекційної педагогіки. Дидактику та корекційне обладнання купити можна як у спеціалізованих магазинах, так і у постачальників товарів для школи: це нумікони, бізіборди, дошка Монтессорі, набори карток для навчання та розвитку, конструктори та навчально-ігрові комплекти.
  • Товари для сенсорної інтеграції. Це обладнання корисно застосовувати не лише з дітьми, що мають особливі потреби: воно чинить позитивний вплив і на розвиток, стабілізацію емоційного стану та відновлення рівноваги й для всіх інших учнів. Сюди відносять: тактильні модулі, модульні сидіння та конструктори, сенсорні іграшки та м’ячики, сквізери, сухі басейни з кульками, світлові панно та колони, обтяжені подушки та жилети, крісла-мішки, пуфики та інше.
  • Пісочна терапія й анімація. Гра з піском (звичайним і кінетичним) дуже корисна для дітей будь-якого віку: правильно організувавши цей процес, можна не лише відпочити від уроків і відновити сили, а й досягти помітного результату у розвитку дітей з особливими потребами в навчанні.
  • Лікувальна фізкультура й реабілітація. Спортивні куточки, сенсорні доріжки й килимки, гамаки, балансири та гойдалки, сенсорні м’ячі та спеціальне обладнання для відновлення навичок ходіння, сидіння тощо — все це прийде на допомогу дітям, що мають проблеми зі здоров’ям або відновлюються після хвороб чи травм.
  • Спеціалізоване інтерактивне обладнання. Сюди можна віднести електронні калькулятори та дисплеї Брайля для дітей з обмеженням зору, інтерактивну підлогу для дітей із труднощами в спілкуванні тощо. Перелік таких навчальних засобів доповнюється щороку.

Це основні товари, рекомендовані для загальноосвітніх шкіл з інклюзивною освітою. Перелік обладнання для ресурсної кімнати в ДНЗ не надто відрізняється. Порядок відкриття інклюзивної групи в дитсадку опублікований на сайті Кабміну — ознайомитися з ним також можуть усі охочі.

Обладнання для інклюзії: що потрібно українським школам

Як допомогти дітям адаптуватися до інклюзивного навчання

Адаптація потрібна не лише дітям із особливими потребами, а й іншим учням класу. Це вже завдання вчителя: познайомити дітей, створити атмосферу взаємодовіри, сприйняття, тактовно пояснити особливості учнів, відповісти на всі запитання.

Інклюзивна освіта направлена на те, щоб кожна дитина, незалежно від того, має вона особливі освітні потреби чи ні, могла здобути необхідні практичні знання та навички, вміла працювати в колективі та змогла реалізувати себе в подальшому: і в професійному, і в особистісному плані.

Перевагу дистанційному чи домашньому навчанню краще віддавати лише в індивідуальних випадках, коли дитині дійсно дуже важко знаходитися в колективі чи вона має слабке здоров’я. Але й у цьому випадку необхідно займатися її соціалізацією, наприклад, час від часу відвідувати школу. В усіх інших випадках перевага, безумовно, надається інклюзивній освіті. Вони набувають навичок самообслуговування, соціалізації та вчаться пристосовуватися до самостійного дорослого життя.

Кожна дитина має право навчатися. Завдання суспільства — створити для цього всі належні умови. Тому якщо вам потрібно додаткові засоби навчання для дітей з інклюзивних класів або й облаштувати інклюзивний навчальний простір під ключ, звертайтеся до досвідчених спеціалістів.

Телефонуйте
(044) 353-33-77

Додатково надаємо консультації по підбору обладнання та методичний супровід — безкоштовно для всіх закладів освіти

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Хмельницькому чоловік на дитячому майданчику побив двох хлопців
На Хмельниччині чоловік, який справляв природні потреби біля школи, отримав штраф
На Хмельниччині активно впроваджується реформа шкільного харчування
У Шепетівці судили матір школяра, який поставив синці дівчинці
Формування критичного мислення у приватних школах
Освітяни з Житомирщини переймали досвід у колег зі Славутської громади

Читайте у цій рубриці



Проходження ВЛК після уточнення даних є обов’язковим: у ТЦК розповіли деталі
Важила вона 140 кг, а довжина її була 5,7 м: Хмельницький рибгосп розвіює міфи про зубасту легенду
Робота за кордоном: чи зарахують цей стаж під час призначення пенсій
Як та кого покарають, якщо не з’явився до ТЦК протягом 60 днів
Сезон носовичків та червоних очей: що допоможе впоратися з алергією на пилок?
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
FacebookTelegramViberWhatsAppX