Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам’яток Ізяслава

Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам’яток Ізяслава

Ізяслав — чудове місто з давньою історію, і обласна адміністрація готова боротися за збереження його унікальних історичних пам’яток. На цьому наголосив голова ОДА Сергій Гамалій під час круглого столу, що зібрався 26 травня з ініціативи народної депутатки Олени Копанчук в Ізяславській міській раді.

Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам'яток Ізяслава

Мета зібрання — напрацювати дорожню карту, яка намітить головні кроки, що мають бути здійснені представниками влади Ізяславської громади, облдержадміністрації, обласної ради та народними депутатами, аби зрушити з місця питання фінансування відновлення 5 пам’яток архітектури національного значення, що входять до історико-архітектурного комплексу ХVIII століття «Садиба Сангушків»: Палацу, Дворика з аркадами та Містка; Кафедрального костелу та Замку. На жаль, ці пам’ятки досі залишаються безхазяйними, що є головною перепоною у залученні коштів.

Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам'яток Ізяслава

До участі в обговоренні також долучилися народні депутати Олена Копанчук та Сергій Мандзій, заступник голови ОДА Сергій Ткачук, голова Шепетівської РДА Анатолій Катеренчук, Ізяславський міський голова Сергій Шлегель, депутати обласної ради, представники профільного Департаменту ОДА.

Як наголосив Сергій Гамалій, відновлення цих об’єктів не може відбутись за рік-два, це тривалий процес, але це важливо не тільки для збереження історії та культури, а й для економічного розвитку громади, адже туризм — це та галузь, яка може давати гарний дохід.

— Маємо невідкладно розпочинати цей процес, і ми чекаємо активної участі саме від громади, бо в першу чергу необхідно вирішити питання оформлення права власності. Сподіваюсь, що сьогоднішня зустріч — це добрий крок у справі взаєморозуміння щодо відновлення «Садиби Сангушків», — сказав посадовець.

Як було зазначено у ході обговорення, наразі існує два можливих варіанти оформлення власності на ці пам’ятки — у державну або комунальну. Зваживши всі «за» і «проти» цих варіантів, учасники дійшли згоди, що найбільш оптимальним є оформлення їх як комунальної власності. Як зауважила Олена Копанчук, зараз в усьому світі спостерігається тенденція руху у напрямку ринкової конкурентної економіки, і державна власність як така є неефективною, бо є фактично безвідповідальною.

— У нас відбулася реформа децентралізації, і до її завершення майже все державне майно має бути передано органам місцевого самоврядування, а з боку держави будуть виділятися субвенції, які допоможуть громадам. Тому ми врешті-решт все одно прийдемо до комунальної власності, — наголосила народна депутатка. — Ви маєте самі бути у цьому зацікавлені, адже так буде розвиватися бізнес і туризм не в державі, а саме в громаді, і саме громада буде якнайкраще змотивована надавати ці послуги на належному рівні. Наприклад, проводити фестиваль буде не держава, а саме міська громада, з якого і матиме в результаті дохід. Тому ми повинні об’єднатися і подумати, як правильно провести цей процес передачі.

Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам'яток Ізяслава

Ізяславський міський голова поінформував, що в громаді готові розпочати процедуру оформлення майна у будь-якому випадку. За його словами, на чергову сесію міської ради, що має відбутися вже за тиждень, виноситься питання про визнання пам’яток безхазяйними, ухвалення якого дозволить розпочати процедуру реєстрації та виготовити на них технічні паспорти. Проте для громади є проблемним питання щодо виділення фінансування на перших етапах процесу, адже бюджет громади є досить обмеженим у своїх ресурсах.

Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам'яток Ізяслава

Зі свого боку Сергій Гамалій запевнив, що Ізяславська громада отримає всебічну підтримку від облдержадміністрації, зокрема методичний супровід на всіх етапах підготовки документації та співфінансування з обласного бюджету на її виготовлення.

Сергій Мандзій та Олена Копанчук також запевнили, що це питання буде перебувати на їх особистому контролі, а тому громада може в подальшому сподіватися також на фінансовий ресурс з державного бюджету.

— Маємо об’єднати наші зусилля, бо лише так можна врятувати історичну спадщину Ізяслава. Сьогодні ми маємо розуміння та добру волю усіх зацікавлених сторін. Ми зрушимо це. В нас є та сила, яку ми можемо об’єднати, щоб добитися руху у вірному напрямку, — наголосив Сергій Мандзій.

Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам'яток Ізяслава

На завершення зустрічі її учасники мали можливість відвідати історико-архітектурний комплекс «Садиба Сангушків» та оцінити реальний стан справ на об’єкті.

Нагадаємо, що історичні пам’ятки Ізяслава не потрапили до проєктів «Великої реставрації».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


3 коментарі до статті «Двоє народних депутатів оцінили реальний стан справ історичних пам’яток Ізяслава»

  1. Oleksandr Petrovskiy коментує:

    Ахуеть в нас депутати типер щей експерти, бідненькі стільки обовязків

  2. Oleksandr Petrovskiy коментує:

    Трутні срані

  3. Anatolii Dihtjar коментує:

    Будє деребан.)))


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Зимова гума
В одній із громад Шепетівщини до бюджету не надійшло майже 7,5 млн грн земельного податку
Загиблих на війні солдатів із Шепетівщини Президент України нагородив орденами
На Ізяславщині говорили про податкові новації
Волонтери з Ізяславщини виготовляють «лютих пташок»
У громаді на Шепетівщині відмовляються перейменовувати деякі вулиці

Читайте у цій рубриці



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX