На Шепетівщині чоловік перерахував 20000 грн авансу, але трактор так і не отримав

Безоплатна правова допомога

Доволі неприємна ситуація сталася кілька років тому з жителем Шепетівського району. Сплативши аванс за трактор, чоловік з’ясував, що фірма, з якою він уклав попередній договір, є посередником та зобов’язується придбати транспортний засіб у третіх осіб. Це спонукало покупця вимагати розірвання договору та повернення авансу, однак продавець йому відмовив.

Історія завершилася лише через три роки, коли адвокатка Юлія Горлюк, що співпрацює з Шепетівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, домоглася рішення суду про стягнення з фірми коштів на користь її клієнта.

«Ще в грудні 2017 року я побачив у мережі Інтернет оголошення про продаж трактора. Ціна була нижче ринкової — 200 тис. грн. Тож я вирішив зв’язатися з фірмою-продавцем, щоб придбати транспортний засіб», — розповів клієнт Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У телефонній розмові з продавцем чоловік домовився про купівлю трактора і через деякий час відвідав філію фірми у Вінниці. Там уклав з продавцем попередній договір, за умовами якого повинен був перерахувати на рахунок підприємства аванс — 20 тис. грн, а пізніше вже підписати основний договір купівлі-продажу та виплатити решту суми.

Як пояснили представники фірми, укладати попередній договір необхідно тому, що транспортний засіб перебуває в іншому місті, тож потрібен час для його перевезення та переоформлення.

Того ж дня чоловік перерахував на рахунок ТОВ аванс в розмірі 20 тис. грн.

«Пізніше, уважно перечитавши договір, мій клієнт виявив, що товариство зобов’язується придбати трактор у третіх осіб, тобто є посередником. Через це він звернувся до фірми з вимогою розірвати договір та повернути аванс, але йому відмовили. Минуло три роки, а чоловік не отримав ні своїх грошей, ні транспортного засобу. Довелося йти до суду», — зазначає адвокатка Юлія Горлюк, якій у місцевому центрі доручили захищати інтереси чоловіка.

У позовній заяві адвокатка вказала, що відповідно до положень чинного законодавства авансом є грошова сума, яку перераховують згідно з договором наперед у рахунок майбутніх розрахунків за товари (роботи, послуги), які мають бути отримані (виконані, надані). У разі невиконання зобов’язання, за яким передавався аванс, незалежно від того, з чиєї вини це відбулося, аванс підлягає поверненню особі, яка його сплатила.

Відтак, вивчивши матеріали справи, Шепетівський міськрайонний суд дійшов висновку, що укладання основного договору між сторонами в майбутньому неможливе, оскільки позивач втратив довіру до відповідача й наполягає на поверненні сплачених коштів. Відповідно, користування відповідачем коштами, які сплатив позивач як аванс, є безпідставним. Тож суд ухвалив стягнути з фірми на користь позивача сплачений аванс у розмірі 20 тис. грн.

Рішення суду в апеляційному порядку не оскаржувалося.

«Історії, яка трапилася з моїм клієнтом, могло б і не бути, якби він уважно ознайомився з умовами попереднього договору перед тим, як підписувати документ. Водночас випадки, коли викладені в договорах зобов’язання стають сюрпризом для однієї зі сторін, непоодинокі. Люди часто вважають, що не зрозуміють складної юридичної термінології, якою складено документ, а тому навіть не завдають собі клопоту ознайомитися з ним. І в результаті отримують проблеми. Моя порада — звертатися за роз’ясненнями до фахівців — адвокатів чи юристів. Зрештою, таку консультацію завжди можна отримати у найближчому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги», — коментує адвокатка Юлія Горлюк.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Історія розвитку японських мінітракторів Kubota
І побраталися, і допомогу отримали: делегація із Шепетівки повернулася з Німеччини
Жителів Шепетівщини ошукали в інтернеті
У поліцію звернулися жертви шахраїв із Шепетівщини
Плутанина в документах завадила ветерану з Шепетівської громади отримати пільги
Важливість юридичної допомоги військовим в Україні

Читайте у цій рубриці



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX