На Шепетівщині мерзне пара лебедів

На Шепетівщині мерзне пара лебедів

У селі Велика Рішнівка, що у Шепетівському районі, на зимівлю на ставу залишилася лебедина пара. За останні кілька днів температура повітря суттєво знизилася, сягнувши позначки –15° С. Таке значне похолодання стривожило місцевих жителів: люди бояться, що замерзнуть пернаті.

— Шестеро молодих лебедів полетіло, а ці двоє лишилися. Як депутат сільради повідомив про лебедів на ставку голову ОТГ. 28 листопада приїздили рятувальники разом з представником ветеринарної служби. Вони сказали, що лебеді здорові, ловити їх не будуть, нехай на ставу й зимують. У випадку сильніших морозів, нехай хтось в селі забере їх на зимівлю до себе, — розповів Олександр Михальчук.

Все б добре, але став потрохи замерзає, отже, для птахів щодень лишається все менше місця у воді. Чи становить це загрозу для лебединої пари? З цим питанням ми раніше вже зверталися до фахівця:

— Випадки зимівлі серед гусеподібних, звичне явище через те, що в них є можливість знаходити корм. Цей інстинкт такий самий як і розмноження, тому не потрібно його знищувати. Підгодовувати лебедів варто у випадку, якщо птах в небезпеці, поранений чи хворий. Крім того, досить часто птахи можуть сидіти на кризі, це не означає, що вони примерзли і рятувати їх нема потреби. Вони через деякий час полетять до водойм, які ще не замерзли. Частішають випадки зимівлі лелеки білого, це пов’язано із тим, що птах знайшов ресурс для зимівлі. Тому і його також не потрібно рятувати, якщо він здоровий, літає, періодично десь зникає і з’являється на ночівлю до гнізда, — пояснив Роман Рабчевський, вчитель біології.

До того ж, годувати водоплавних птахів хлібом, як це робить більшість містян, не варто. Оскільки він не входить до їхнього звичного раціону. Якщо на вулиці 15–30° нижче нуля, тоді можна «пригостити» птаха пшеницею, ячменем, просом, вівсом, рисом, або крупами — вівсяною чи перловою. Можна давати овочі. Не забувайте, що птахи отримують від людини лише частину необхідної їжі, а решту свого раціону повинні знаходити самостійно в природі.

Прикметно, що жителі Шепетівщини вже не вперше турбуються долею птахів, що лишилися зимувати. У минулому році подібна ситуація виникла на одній з водойм у місті Шепетівці, яку в народі називають «водокачкою».

На Шепетівщині мерзне пара лебедів

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «На Шепетівщині мерзне пара лебедів»

  1. Елена Морозова коментує:

    Їх треба забрати, вони голодні й холодні!!!!! Негайно забрати!!!

  2. Филимон Антонюк коментує:

    І з всього села немає жителя чи громада села ,а також Ленковецька ОТГ не вирішить прожиття двох лебедів .Будь ласка вирішіть громадою.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині, щоб врятувати літнього чоловіка, викликали кінологів
На Хмельниччині із палаючої квартири винесли двох дітей
Спецпризначенець Зима із Хмельниччини потрапив на війну в 19 років
На Хмельниччині з-під завалів будинку дістали дівчину (Відео)
Серед білого дня на Шепетівщині сталася моторошна ДТП
На Хмельниччині в останній місяць зими переважала квітнева погода

Читайте у цій рубриці



В одній із громад Шепетівщини днями закінчиться опалювальний сезон
Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
FacebookTelegramViberWhatsAppX