Як в одній з громад Шепетівщини активно наближають перемогу на різних фронтах

Як в одній з громад Шепетівщини активно наближають перемогу на різних фронтах

На території Славутської міської територіальної громади Шепетівського району, яка є членом Асоціації міст України в Хмельницькій області, проживає 35 075 осіб. Станом на жовтень тимчасовий прихисток у населених пунктах громади знайшли 3 229 внутрішньо переміщених осіб.

Усього за лютий-березень Славута прийняла більше 4 000 людей. Про волонтерство громади, безпеку її жителів, гуманітарні ініціативи та розвиток громади у складний воєнний час розповів міський голова Славути Василь Сидор.

Як в одній з громад Шепетівщини активно наближають перемогу на різних фронтах

Практично із першого дня повномасштабного вторгнення росіян на територію України у Славуту почали прибувати люди, що втікали від війни. Тоді ж до Славутської міської ТГ почала надходити гуманітарна допомога від іноземних донаторів: з Республіки Польща — Красницького повіту, Білостоку, Любартуву, Голенюву, Сулеюву, Нєполоміце, Тшебовніско; з Великої Британії — м. Пітерборо. Бургомістр Голенюва Роберт Круповіч неодноразово особисто привозив гуманітарну допомогу до Славути.

Як в одній з громад Шепетівщини активно наближають перемогу на різних фронтах

«Отримана допомога від іноземних благодійників надавалася цивільному населенню, яке перебувало у районах ведення активних бойових дій, нашим воїнам, а також для внутрішньо переміщених осіб. З перших днів війни організовано видачу гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам. До прикладу, лише у березні отримали гуманітарну допомогу 2800 осіб. На одну особу в середньому надавалось 15–20 кг різних продуктів щоденно», — розповідає деталі міський голова Василь Сидор.

Додає, що за ці місяці було задоволено більше сотні запитів депутатів міської ради діючого та минулих скликань щодо надання допомоги військовослужбовцям. Також сформовано вантажі гуманітарної допомоги для трьох військових частин.

Як в одній з громад Шепетівщини активно наближають перемогу на різних фронтах

Крім того, було надано натуральну допомогу у вигляді продуктів харчування, предметів і засобів особистої гігієни, одягу, дитячого харчування 4 133 внутрішньо переміщеним особам та 1 401 особі, які є мешканцями нашої територіальної громади, однак перебувають у складних життєвих обставинах.

Надано 8 вантажів допомоги для Славутської організації Товариства Червоного Хреста України. Разова допомога від Хмельницької ОВА та Шепетівської РВА у вигляді борошна та гороху була передана Славутському територіальному центру для роздачі внутрішньо переміщеним особам. Працівниками територіального центру уже роздано 2 665 кг гороху та 9 410 кг борошна. Роздача цих продуктів продовжується.

Чимало допомоги отримали вимушені переселенці та соціально незахищені мешканці громади і від великих міжнародних фондів:

«Отримані продуктові набори від некомерційної корпорації «World Central Kitchen» були передані Славутському територіальному центру для роздачі внутрішньо переміщеним особам та громадянам нашої територіальної громади, які перебувають у складних життєвих обставинах. Допомогу від ЮНІСЕФ, отриману через благодійний фонд «Волонтерський Рух», передано закладам освіти та культури, Славутському житлово-комунальному об’єднанню для належного облаштування укриттів під час повітряної небезпеки», — пояснив очільник міста.

Славутській міській лікарні надано допомогу, що надійшла від іноземних донаторів, зокрема: лікарські засоби, перев’язувальні матеріали, антисептики та засоби індивідуального захисту, інвалідні візки, пересувний рентген апарат Optimax, зондове та дитяче харчування, підгузки для дітей, пледи та інша білизна.

Розповів Василь Сидор і про іншу благодійну ініціативу. Так, Бородянській селищній раді Бучанського району Київської області передано в оренду на 6 місяців транспортний засіб комунальної власності Славутської міської територіальної громади — спеціалізований фургон марки FORD Transit. Зазначений транспорт використовувався під мобільний ЦНАП для надання адміністративних послуг мешканцям Бородянської селищної територіальної громади.

«Славутська громада неодноразово підтримувала жителів населених пунктів, які постраждали від війни. Було відправлено 5 вантажів допомоги (продукти харчування, засоби гігієни, ліки першої необхідності) для Коломацької та Дергачівської громад Харківської області та Ірпінської, Бучанської та Ворзельської громад Київської області», — поділився мер Славути.

І наголосив, що дуже приємно, що місцевий бізнес не залишається осторонь і протягує руку допомоги там, де може стати корисним усій громаді.

«Ми отримали від ТОВ «Аква-Родос», ТОВ «Родорс» металеві печі («буржуйки»), які частково будуть використані для потреб нашої громади у разі аварійних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури через можливі ракетні атаки рф, а також вже передані Чугуєвській громаді (Харківська область), яка зазнала численних руйнівних пошкоджень внаслідок обстрілів ворогом. ПрАТ «ГЕБЕРІТ КЕРАМІК ПРОДАКШН» неодноразово надавав гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам, які перебувають у ДПТН «Славутський професійний ліцей» на загальну суму близько 1 000 000 гривень. Ми вдячні за це», — розповів Василь Сидор.

З бюджету громади на потреби військових та добровольчих формувань уже виділено майже 842 тисячі гривень.

Як в одній з громад Шепетівщини активно наближають перемогу на різних фронтах

Підтримують своїх захисників і місцеві митці, школярі та інші. Активно долучилися до збору продуктів харчування та засобів гігієни жителі Славутської ТГ та навколишніх сіл. За звітний період було роздано близько 10 тонн різноманітних овочів та фруктів, близько 2 тонн законсервованої продукції, до 1,5 тони круп, олії, борошна, консерв м’ясних та рибних, які надали жителі Славутської міської територіальної громади та жителі сіл Іванівка, Понора, Модестівка, Печиводи.

«Міським Палацом культури проведено ряд благодійних заходів: 2 для збору коштів для пораненого військовослужбовця, 4 для збору коштів на підтримку ЗСУ та 2 заходи для ВПО. Міським центром культурно-мистецьких ініціатив проведено благодійний музичний марафон для збору коштів на підтримку ЗСУ. Славутською школою мистецтв проведено 4 благодійні концерти з ярмарками для збору коштів на підтримку ЗСУ», — перерахував очільник Славути.

Не забувають у громаді і про підтримку героїв без зброї — рятувальників ДСНС.

«Ми посилили матеріально-технічну базу добровольчого формування Славутської МТГ, 18-ї Державної пожежно-рятувальної частини 5 Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Хмельницькій області. Передали вогнеборцям спорядження, технічні засоби для дій у разі виникнення пожеж. Передано в користування 18-ї Державної пожежно-рятувальної частини 5 Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Хмельницької області автомобіль VOLKSWAGEN з обладнанням», — розповів деталі міський голова.

З початком повномасштабної російської збройної агресії в Україні почали активно формуватися воєнізовані підрозділи добровольців, метою діяльності яких є захист певної території від зазіхань окупантів. Таке добровольче формування було створено й на території Славутської МТГ. Багато славутчан самостійно долучилися до облаштування блокпостів, патрулювання містом, охорони важливих об’єктів різної форми власності, тактико-спеціальних навчань.

«Продовжується робота із облаштування та ремонтів укриттів у громаді. 8 освітніх закладів громади забезпечені укриттями. Тут визначено та позначено шляхи евакуації, облаштовано ігрові осередки, санітарні зони, зони медичного обслуговування; вони забезпечені питною та технічною водою, запасом їжі. Завдяки співпраці з Партнерським майданчиком міжнародної допомоги при Хмельницькій ОВА Славутська громада була відібрана у конкурсному відборі швейцарською організацією Terres des Hommes. Для облаштування центру колективного розміщення ВПО на базі ДПТНЗ «Славутський професійний ліцей» організацією буде забезпечено виконання робіт з покращення умов проживання ВПО на суму 200 000 гривень», — розповів міський голова Славути.

Також Василь Сидор додав, що з початком повномасштабного вторгнення росії на територію України здійснювалася активна комунікація з містами-побратимами з Республіки Польща (місто Любартів, гміна Сулеюв, Красніцький повіт, гміна Голенюв).

«На початку березня з гміною Голенюв було підписано партнерський договір про співпрацю. Міста оперативно реагували на запити Славутської громади та надавали адресну допомогу, яка розподілялася за призначенням», — повідомив мер.

Від друзів з Великобританії та Польщі отримано та видано: 120 ящиків дитячих підгузок, 5 ящиків засобів особистої гігієни (мило, шампунь, дезодорант, зубна паста), 3 ящики постільної білизни.

Додав, що попри війну розвивати громаду не припиняють. Славутська міська рада активно співпрацює із міжнародними проектами грантової допомоги аби залучити кошти, реалізувати необхідні проекти та відроджувати економічний потенціал.

Детальніше про успіхи розповів Василь Сидор:

«У рамках Четвертого Засідання Регіональної Асамблеї EU4Environment у Парижі Славутська громада представила результати пілотного проєкту щодо картування промислових відходів в рамках компоненту «Циркулярна економіка та нові можливості зростання» програми EU4Environment, що передбачає мінімізацію промислових відходів як основи циркулярної економіки».

Також повідомив, що команду Славутської громади (серед 140 громад відібрано 24 громади) було відібрано в рамках ініціативи «Громада, дружня до бізнесу. Інструменти сприяння бізнесу у громадах», яка впроваджується Клубом Ділових Людей України за підтримки U-LEAD, для отримання консультаційного супроводу для підтримки та розвитку підприємництва. У ході практичного навчання було розроблено план активностей громади із залучення інвестицій, оновлено інвестиційний паспорт, оновлено рубрику «Інвестору».

Інвестиційні пропозиції громади розміщено на платформі RestartBusiness, яка акумулює перелік об’єктів для релокації підприємств із зони бойових дій. Налагоджено комунікацію з ОВА щодо пошуку можливостей релокації на територію Хмельницької області підприємств з областей, де відбуваються активні бойові дії, надано до обласної бази привабливі інвестиційні пропозиції громади.

«Сьогодні кожен українець наближає нашу перемогу на своєму фронті. Жителі Славути теж: ми опікуємось вимушеними переселенцями, допомагаємо жителям територій, що постраждали від бойових дій, підтримуємо наше військо та продовжуємо тримати економічний фронт. У єдності наша сила і ми не зупинимось, допоки Україна не переможе», — підсумував Василь Сидор.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Корупція під час війни: хто винен та як запобігти
Сапер із Хмельниччини: «Найголовніше — перемогти у цій війні, щоб нашим дітям не довелося воювати за свою землю»
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
На Хмельниччині на хабарі взяли голову ВЛК
Навідник із Шепетівщини вісім місяців вважався зниклим безвісти
Терміновий збір: захисникам із Шепетівщини, що в 3-ій ОШБ, дуже потрібне авто

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині воду із громадських колодязів направили на дослідження
На Шепетівщині очільник єпархії зібрав священників ПЦУ
Молодіжна рада Шепетівки знайомилася з писанкарством у майстерні «Кральова»
На Шепетівщині мешканці ведуться на вигадані соціальні виплати
У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
FacebookTelegramViberWhatsAppX