Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

ТОВ «Фармгейт Україна» вже 12 років успішно проваджує свою підприємницьку діяльність на території Шепетівщини та Ізяславщини. Очолює одне з лідируючих та найсучасніших підприємств Шепетівського району нідерландець Дірк Смітс Ван Оуен.

Західні чорноземи — ідеальне місце для сільськогосподарської діяльності

— Компанія «Фармгейт Україна» в Україні працює із 2010-го року, — зазначає Дірк Смітс Ван Оуен. — Я сам живу в Україні з 1999 року, а в 2010-му з іншими інвесторами з Нідерландів ми вирішили започаткувати тут компанію. Адже Україна славиться своїми родючими чорноземами в світі. А для фермерів нема кращого типу ґрунтів, на яких вони хотіли б працювати.

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Пан Дірк для провадження своєї діяльності Шепетівський район обрав зовсім не випадково. Адже, окрім чорнозему, одна з основних умов — оптимальна кількість опадів.

— Отож, при виборі земель ми просунулися якомога далі на захід країни, де були б витримані всі побажання, — обґрунтував співрозмовник.

Прогнози на урожай оптимістичні

Наразі на 6 тисячах гектарів ТОВ «Фармгейт Україна» засіває багато сільськогосподарських культур. Основні це — пшениця, кукурудза, ріпак, соя, соняшник. Окрім того, кілька років поспіль тут розпочали вирощування часнику. Однак, цього року війна внесла свої корективи і до переліку експортних культур додали й, так би мовити, соціальні, — якими можна нагодувати українців. Відтак, мова йде про гречку.

— Наразі великий попит в Україні на гречку. Тому, аби підтримати людей, ми посіяли близько 400 гектарів цієї культури, — зазначає очільник компанії.

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Прогнози на цьогорічній урожай вельми оптимістичні.

— Погода була гарна, незважаючи на деякий сухий період. І ми очікуємо, що й врожаї будуть високими, — додає керівник.

Пан Дірк особисто відвідує усі поля, які засіває його компанія. Однак каже, що все ж варто покладатися на досвід професіоналів у цій справі:

— У нас дуже професійні агрономи — Манфред Сальм та Володимир Самков, — які відповідають за вирощування культур та їх догляд у полях.

Загалом, у «Фармгейт Україна» всі кадри фахові. Ба, більше, це ті, хто горить хліборобською справою та знає ціну кожному вирощеному колоску.

Жнива розпочинаються

Вже з цього тижня у «Фармгейт Україна» розпочалися жнива. Наразі ж компанія вже зібрала урожай часнику.

— Завдяки часнику ми забезпечуємо багато людей роботою, — розповідає пан Дірк. — Адже це культура, яка вимагає інтенсивної ручної праці. На даний момент на переробці врожаю працює 80 осіб. Вони будуть задіяні аж до вересня — періоду, коли розпочнеться його висадка.

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Часник компанія реалізовує на внутрішньому ринку.

— Український часник найбільше люблять в Україні, — посміхається при розмові управлінець. — Українські сорти набагато кращі за китайські.

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Серед сортів, які вирощує компанія, — «Харківський фіолетовий», «Любаша», а також іспанські — «Garcia» та «Spring Violet».

«Фармгейт Україна» дбає про землі та про пайовиків

ТОВ «Фармгейт Україна», як і решта господарств на теренах країни, у своїй діяльності використовує ґрунти приватних землевласників. Відтак, до орендованих земель ставиться особливо бережно. До того ж, намагається підтримувати з пайовиками продуктивні та гарні відносини. А пайовиків, до слова, не мало — три тисячі. Одна тисяча з них знаходиться на території Судилківської громади, де, власне, і розташований офіс компанії.

— Ми дуже дбаємо про землі та застосовуємо сучасні технології, які дозволяють нам використовувати мінімум хімії. І це створює передумови для покращення ґрунтів. Наприклад, залишаючи солому в полі, ми дозволяємо бактеріям переробляти її, покращуючи верхній шар ґрунту — гумус. І таким чином поліпшення земель відбувається протягом декількох років, — ділиться особливостями пан Дірк. — У підсумку, це дозволяє нам отримувати гарні, добірні врожаї. Відповідно, ми можемо собі дозволити виплачувати високу орендну плату.

Компанія підтримує не лише пайовиків, а й села

А орендна плата й справді висока — 12 відсотків від нормативно-грошової оцінки землі.

Окрім виплати однієї з найвищих орендних плат на Хмельниччині, компанія, разом із тим, відчуває відповідальність перед пайовиками, тому не може стояти осторонь, якщо вони мають якісь потреби. Мова йде про соціальні програми.

— Якщо наші пайовики потребують додаткових коштів, наприклад, на поховання чи лікування, ми їх завжди підтримуємо фінансово, — зазначає пан Дірк.

Зокрема, у разі смерті пайовика або ж близького родича, допомога на поховання становить 2 тисячі гривень. Також по 2 тисячі гривень видають при зверненні у зв’язку з хворобою. До того ж, тут йдуть назустріч у разі, якщо люди потребують виплат наперед.

Додатково до соціальної підтримки, компанія робить презенти до дня народження кожного свого пайовика та до новорічно-різдвяних свят.

Втім, «Фармгейт Україна» не обмежується виплатою, яка — одна з найвищих орендних плат у регіоні. Окрім сумлінної сплати податків, ще й підтримують громаду, на території якої орендують землі, а це — Судилківська та Ізяславська ТГ. До прикладу, по соціальній угоді з Судилківською сільською радою товариство сплачує по 100 гривень за 1 гектар землі, яка знаходиться в оренді (паї, ОСГ). А це — додаткові надходження до бюджету громади.

— Також не прямо, а опосередковано ми співпрацюємо із Судилківською сільською радою, допомагаємо і їм, у разі потреби, — розповідає Дірк Смітс Ван Оуен. — У нас є додатковий бюджет для підтримки територіальної громади, зокрема, в таких проєктах, як облаштування та освітлення вулиць.

Перші дні війни провів у підвалі в Києві

Війна пана Дірка застала у Києві.

— Перші 10 днів я з родиною провів у підвалі свого будинку, — пригадує співрозмовник. — Адже в цей період на околицях Києва було дуже багато воєнних дій. А потім ми прийняли рішення залишити Київ.

Спочатку чоловік перевіз усю сім’ю на кілька днів до Шепетівського району, а пізніше — до Нідерландів:

— Місяць тому ми повернулися до Києва, адже безпекова ситуація покращилася… Ми дуже хвилюємося з приводу того, що наразі відбувається в країні, зокрема, на сході та півдні, бо найближчі родичі дружини, як і багатьох інших українців, теж знаходяться на війні.

300 тисяч євро — сума допомоги ЗСУ від ТОВ «Фармгейт Україна»

ТОВ «Фармгейт Україна» не лишилося осторонь у складні для країни часи. Компанія вирішила розпочати програму допомоги українським воїнам.

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

— Наша компанія закупла такі товари для солдат, які не вимагають особливого дозволу. Це — шоломи, прибори нічного бачення, одяг, черевики, дрони. Загалом, на суму 300 тисяч євро, — розповідає пан Дірк. — Ми розуміємо, що це важливо для цієї країни, і нас самих, аби ми виграли цю війну!

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Крім військових товарів, компанія, до прикладу, на території Ізяславщини, де теж орендує землі, допомагала продуктами, з яких в одній із шкіл громади формували набори для солдат. І як і всі, з першого дня війни надавали допомогу й теробороні…

У розмові пан Дірк зазначив, що насправді дуже глибоко вражений тим, що відбувається в країні. І це — надто жахливий та болісний період:

— Я дуже відчуваю біль тих людей, які гинуть, та які поранені. Але я переконаний: Україна переможе! В мене нема ніяких сумнівів.

Під час війни працівникам заробітну платню не зменшували

Навіть в умовах війни цілі та завдання компанії не змінилися: по-перше, тут вирощують їжу для країни.

По-друге, — виплачують гідну зарплатню та орендну плату своїм пайовикам. Відповідно, платять податки державі. Як зазначає очільник «Фармгейт Україна», під час війни розміри заробітної плати не зменшили. Навіть за мобілізованими працівниками — а це — трактористи, водії та навіть головний бухгалтер — теж збереглася заробітна плата.

Третє, і наразі чи не найголовніше, — підтримують армію, аби хлопці мали все, що потрібно їм для особистого захисту, та перемоги в цій війні.

Війна внесла корективи в бізнес, але пайовикам «Фармгейт Україна» хвилюватися не варто

Повномасштабне російське вторгнення росіян в Україну неабияк повпливало не лише на особисте життя пана Дірка, а й на бізнес.

— По-перше, це торкнулося постачальників, з якими ми працюємо. Ми побачили, що ціни на пальне та засоби захисту рослин і добрива дуже зросли. По-друге, ми всі знаємо, що росіяни зараз блокують українські порти. У звичайний рік через наші порти ми б експортували 7–8 мільйонів тонн зерна, але на даний час це — неможливо. Наразі все буде перевозитися автотранспортом, залізницею чи баржами через Словаччину, Румунію, Польщу. І ця інфраструктура має максимальну потужність у перевезеннях лиш 2 мільйони тонн. Це означає, що 5–6 мільйонів тонн зерна щомісяця не зможе покинути Україну. До того ж, залишки попереднього врожаю в Україні складають 22 мільйони тонн. І це — величезна проблема. Адже якщо ми не зможемо експортувати урожай, наші культури не зможуть дійти до кінцевих споживачів. Відповідно, нам не заплатять. І це вдарить по всіх фермерах країни. В підсумку, вони не зможуть розрахуватися ні за пальне, ні закупити насіння для посіву, — розповів про складнощі пан Дірк.

Попри війну «Фармгейт Україна» дбає про пайовиків та підтримує ЗСУ

Однак, як зазначає очільник, ТОВ «Фармгейт Україна» наразі знаходиться у вигіднішій позиції, ніж решта компаній, товариств та фермерів, бо його компанія має дуже відданих нідерландських акціонерів:

— Вони надішлють нам гроші, аби ми змогли оплатити всі рахунки. Але багато українських фермерів, які не мають таких інвесторів, як ми, матимуть великі фінансові проблеми… Хіба що нам вдасться розблокувати порти…

Пайовики «Фармгейт Україна» отримають виплати як у грошовій, так і натуральній формі

Цьогоріч, як і минулі роки, пайовики отримають виплати за оренду землі вчасно та в повному обсязі. Тому, переконують у компанії, хвилюватися їм не варто. Видаватимуть паї як у натуральній формі (продукція — ячмінь, кукурудза, пшениця), так і грошовій.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



«Багатий кошик» від Акріс Агро
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
Аграрії Шепетівщини підсилили мобільні вогневі групи ППО
Загроза мін та російських обстрілів: як працює український «зерновий коридор»
Хмельниччина посідає друге місце по намолоту гречки
Акріс Агро Груп проводить жнива з врожайністю вище прогнозованої

Читайте у цій рубриці



Підприємство у Шепетівці отримало атестат про технічну компетентність
У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
У Шепетівці ліквідовують аварійну ситуацію з водопостачанням
ЦНАП на Шепетівщині якісно та оперативно надає найпопулярніші послуги сервісних центрів МВС
FacebookTelegramViberWhatsAppX