У Славуті обговорили, як здійснюватимуть у громаді територіальну оборону

У Славуті обговорили, як здійснюватимуть у громаді територіальну оборону

31 січня у приміщенні Славутської міської ради відбулася робоча зустріч за участю міського голови Василя Сидора, депутатів Славутської міської ради, командира батальйону територіальної оборони Шепетівського району Олега Гринька, начальника першого відділення Шепетівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимира Тимощука, начальника 5-го державного пожежно-рятувального загону головного управління ДСНС у Хмельницькій області Андрія Сампіра та заступника начальника відділення поліції № 1 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області Олексія Матвійка.

На порядку денному — питання територіальної оборони Славутської міської територіальної громади в контексті російської загрози та подальший алгоритм роботи у цьому напрямку.

Як наголосив голова міста, у центрі питання територіальної оборони громади повинна бути єдина спільна позиція, що відповідає вимогам чинного законодавства.

У свою чергу, Олег Гринько доповів, що наразі батальйон територіальної оборони Шепетівського району перебуває в стадії активного розгортання.

Адже з 1 січня 2022 року вступив в дію Закон України «Про основи національного спротиву». Відповідно до зазначеного Закону, територіальну оборону на території області очолює голова облдержадміністрації, на території районів — голови райдержадміністрацій, де створюються відповідні штаби.

Крім того, 29 грудня 2021 року прийнято Постанови Кабінету Міністрів України № 1442 «Про затвердження Типового положення про штаб зони (району) територіальної оборони», № 1447 «Про затвердження Порядку організації, забезпечення та проведення підготовки добровольчих формувань територіальних громад до виконання завдань територіальної оборони», № 1448 «Про затвердження Порядку застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони», № 1449 «Про затвердження Положення про добровольчі формування територіальних громад».

Проте, як зазначив командир батальйону, наразі детальних інструкцій щодо порядку використання вищезгаданих Постанов немає, адже вони знаходяться на стадії розробки.

«Відповідно до порядку утворення добровольчих формувань територіальних громад, добровольче формування утворюється зборами ініціативної групи жителів територіальної громади у присутності командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та уповноважених представників органу місцевого самоврядування відповідної територіальної громади. Збори вважаються правоможними, якщо в них беруть участь не менш як п’ять осіб, а також командир військової частини Сил територіальної оборони Збройних сил та представники органу місцевого самоврядування відповідної територіальної громади. Проте лише після того, як у Міністерстві оборони України будуть розроблені конкретні дії щодо діяльності добровольчих формувань (накази, плани підготовки тощо), вони будуть доведені до територіальних громад. Отже наразі громадянам приймати поспішні рішення, пов’язані із створенням добровольчих формувань — недоречно», — наголосив Олег Гринько.

Зі свого боку, Володимир Тимощук більш детально зупинився на завданнях територіальної оборони як системи загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, визначених ЗУ «Про основи національного спротиву», серед яких: участь у посиленні охорони та захисті державного кордону; участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління; участь в охороні та обороні важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури; участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора (противника) тощо.

Міський голова Василь Сидор наголосив на тому, що наразі на території Славутської міської територіальної громади успішно працює громадське формування з охорони громадського порядку «Славутський курінь», яке налічує 230 осіб, 50 з яких мають особисту легальну зброю. Люди, які є членами цієї структури — перевірені відповідними органами і часом. Тож станом на сьогодні діяльність формування дозволяє сприяти охороні правопорядку спільно із працівниками поліції та оперативно реагувати на різноманітні позаштатні ситуації. У разі настання в Україні особливого періоду, зазначене громадське формування може також бути використане для потреб нашої громади. До громадського формування «Славутській курінь» може вступити кожен, хто бажає, який та в подальшому може влитися до лав територіальної оборони.

На завершення зустрічі міський голова ще раз нагадав присутнім вимоги статті 14 ЗУ «Про основи національного спротиву». Відповідно до неї сільські, селищні та міські ради сприяють створенню, а не створюють добровольчі формування.

Також присутні згадали слова Міністра оборони України Олексія Резнікова про те, що органи місцевого самоврядування мають діяти у межах своєї компетенції в питанні організації територіальної оборони і не допускати неузгоджених кроків і заяв, які йдуть всупереч положенням закону «Про основи національного спротиву».

«Важливо, щоб кожен розумів, де його компетенція починається і де завершується. В питаннях оборони не може бути ніякої двозначності. Тож, перше і єдине, що всі мають запам’ятати — створення Сил територіальної оборони як окремого потужного компоненту всеохопної оборони у складі Збройних сил України — це виключна компетенція військових, їхня функція. Армія формує структуру Сил ТрО, готує відповідні плани, ставить завдання, призначає командирів, надає зброю. А міські й сільські голови, загалом місцеве самоврядування робить свій внесок у забезпечення належної матеріальної бази. Мають бути приміщення, електрика, вода, тепло, чисті вулиці, вирішені інші супутні питання», — заявив Олексій Резніков.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
Стример родом із Шепетівщини та Надя Дорофєєва зібрали понад 6 мільйонів для ЗСУ та Чернігова
На Шепетівщині почастішали випадки зламування акаунтів громадян у «Вайбері»
У Славуті чималий термін отримав чоловік, який обікрав свого товариша
У Славуті автівка наїхала на 84-річну жінку
На Хмельниччині молодший сержант отримав судимість

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині воду із громадських колодязів направили на дослідження
На Шепетівщині очільник єпархії зібрав священників ПЦУ
Молодіжна рада Шепетівки знайомилася з писанкарством у майстерні «Кральова»
На Шепетівщині мешканці ведуться на вигадані соціальні виплати
У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
FacebookTelegramViberWhatsAppX