Співробітники СБУ на Шепетівщині викрили державних зрадників 

Співробітники СБУ на Шепетівщині викрили державних зрадників 

Робота спецслужб завжди була таємницею, як-то кажуть, за сімома замками. І від того викликала цікавість у пересічних мешканців… Втім, виданню «День за днем» все ж вдалося хоч трохи привідкрити цю завісу. Ексклюзивно про діяльність органу спеціального призначення на теренах Шепетівщини та про свій професійний шлях розповів очільник Шепетівського міського відділу Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області Ігор Остапчук.

Ще з часів служби в армії чоловік просто «загорівся» ідеєю працювати в правоохоронних органах. Свій вибір зупинив на роботі в спецслужбі.

— Роботу у Службі безпеки України розпочинав на оперативних посадах в УСБУ в Тернопільській області. Зокрема, у підрозділі економічної контррозвідки (на той час контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економіки). Також служив у відділі по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю — резюмував співрозмовник.

Із 2009 року Ігор Остапчук обіймав керівні посади в Управлінні СБУ у Волинській області, а із серпня 2021 року він є керівником Шепетівського міського відділу Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області.

Діяльність та повноваження Служби безпеки України

Загалом, напрямів роботи та завдань у Служби безпеки України чимало, це:

  • захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України;
  • захист законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб та посягань з боку окремих організацій, груп і осіб;
  • протидія тероризму;
  • протидія злочинам проти миру і безпеки людства, корупції та організованій злочинності, які створюють загрозу національній безпеці;
  • боротьба з кібертероризмом і кібершпигунством;
  • охорона державної таємниці.

Однак, у 2019 році стартувала реформа СБУ. Її основна мета — закріпити нові пріоритети в роботі та зробити СБУ більш ефективною. Очікується, що після завершення реформи діяльність Служби буде зосереджена на таких ключових напрямках:

  • контррозвідувальна протидія загрозам державній безпеці;
  • боротьба з тероризмом;
  • забезпечення кібербезпеки;
  • захист державного суверенітету та територіальної цілісності;
  • охорона державної таємниці.

Зокрема, у реформі передбачається, що СБУ відмовиться від невластивих спецслужбі функцій. Відбудеться чітке розмежування компетенцій з іншими безпековими органами. Служба не буде займатися боротьбою з економічною злочинністю, а зосередиться на контррозвідувальному забезпеченні об’єктів критичної інфраструктури.

Чим займається СБУ на Шепетівщині

Як зазначає очільник міськвідділу, Шепетівський район досить спокійний. Але це лишень на перший погляд. За останній рік вже сталося кілька інцидентів, пов’язаних із державною зрадою.

Співробітники СБУ на Шепетівщині викрили державних зрадників 

— Наразі ми виявили людей, які зрадили народ України та залишилися на службі в Автономній Республіці Крим, після того, як її окупувала Російська Федерація, — резюмував Ігор Святославович. — Інший напрямок — виявлення осіб, які приїжджають на територію України виконувати завдання з підриву державного ладу, суверенітету та територіальної цілісності.

Загалом, зі слів керівника Шепетівського міського відділу Управління Служби безпеки України, ситуація у Хмельницькій області та в Україні в цілому свідчить про те, що спецслужби РФ проводять свою діяльність на шкоду інтересам держави шляхом залучення місцевих мешканців, які на території РФ потрапляли у компрометуючі ситуації, для збору та передачі вагомої інформації, що може призвести до послаблення обороноздатності держави.

— Про таку діяльність свідчить здобута Шепетівським МВ УСБУ у Хмельницькій області інформація щодо громадянина України, який тривалий час перебував на території РФ. Перед екстрадицією в Україну громадянин надав згоду представнику іноземної спецслужби на збір та передачу інформації. Водночас по прибуттю в Україну вказаний громадянин добровільно повідомив співробітникам СБУ про те, що він отримав пропозицію на співробітництво з іноземними спецслужбами, у зв’язку з чим був звільнений від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 111 ККУ — Державна зрада, — зауважив Ігор Святославович.

Крім того, до завдань, які стоять перед органами СБУ, відносяться захист інтересів держави у сфері охорони державної таємниці:

— Так, за матеріалами Шепетівського МВ, вироком суду до кримінальної відповідальності притягнуто мешканця Шепетівського району з числа секретоносіїв за фактом розголошення державної таємниці — частина 1 статті 328 КК.

Загалом, робота спецслужбою ведеться системна і цілодобова.

— Основна частина нашої роботи — на випередження, коли ми запобігаємо злочину ще на етапі його підготовки. Гібридна війна триває, тож ми удосконалюємо та змінюємо окремі підходи, щоб ставати кращими, оперативно виявляти, реагувати та попереджувати загрози національній безпеці. Кожен громадянин має бути впевнений, що держава захистить його за будь-яких обставин, — наголосив Ігор Остапчук.

Крім напружених робочих буднів, працівники Шепетівського міського відділу Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області долучаються і до громадської діяльності. Нещодавно вони спільно з лісівниками ДП «Шепетівський лісгосп» займалися озелененням. У ході акції їм вдалося висадити 2 гектари саджанців.

Довідка

У статті 111 частині 1 — Державна зрада — йдеться:

«Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, — карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої».

У частині 2 йдеться:

«Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання».

У статті 328 частині 1 ККУ — Розголошення державної таємниці — йдеться:

«Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства — карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У сусідній із Хмельниччиною області СБУ зірвала підступні плани фсб
Кріт у Збройних силах України коригував ракетно-дронові удари рф
Із сусідньої з Хмельниччиною області постачали граніт на пам’ятники «хорошим» рашистам
«Кріт» фсб намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за «Гвардією наступу»
У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Докази протиправної діяльності медійного блоку УПЦ (МП) шукали і на Хмельниччині

Читайте у цій рубриці



Підприємство у Шепетівці отримало атестат про технічну компетентність
У національному парку на Шепетівщині успішно впроваджують світовий тренд
Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
У Шепетівці ліквідовують аварійну ситуацію з водопостачанням
ЦНАП на Шепетівщині якісно та оперативно надає найпопулярніші послуги сервісних центрів МВС
FacebookTelegramViberWhatsAppX