На Шепетівщині археологи шукають підземний хід біля костелу

На Шепетівщині археологи шукають підземний хід біля костелу

В місті Полонному, що у Шепетівському районі на Хмельниччині, біля костелу св. Анни (1607 р.) тривають масштабні археологічні дослідження, що проводяться науковцями Кам’янець-Подільської експедиції державного підприємства «Охоронна археологічна служба України» інституту Археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук Павла Нечитайла.

Роботи, згідно із законом «Про охорону культурної спадщини», замовило підприємство, яке планує звести тут готель.

На Шепетівщині археологи шукають підземний хід біля костелу

Фото Віталія Головні

Це не перші розкопки в Полонному. Але якщо попередні дослідження проводилися методом закладання розвідувальних траншей, то цього року археологи одразу розкрили площу в 200 квадратних метрів.

Наразі історики підсумовують перші результати досліджень. Як повідомив керівник експедиції Павло Нечитайло, на розкопаній ділянці можна спостерігати усі етапи освоєння історичного центру сучасного Полонного людиною. Найдавнішими тут є знахідки ліпної кераміки та крем’яних знарядь, що відносяться до доби палеометалу — від енеоліту (міднокамяної доби) до раннього залізного віку.

На Шепетівщині археологи шукають підземний хід біля костелу

Світлина з архіву експедиції

Знайдено артефакти й давньоруського Полонного. До ХІІ–ХІІІ століття відносяться уламки скляних давньоруських браслетів та фрагменти горщиків. Також з’ясувалося, що у ХІІІ–XIV столітті досліджувана ділянка використовувалась як міський цвинтар. Археологи відкрили рештки 9 поховань. На жаль, більшість з них пошкоджена ямами та котлованами споруд XVII–XVIII ст. Втім, виявлений матеріал має виключне значення для вітчизняної історичної антропології, оскільки поховань цього часу досліджено вкрай мало. Проводити антропологічний аналіз похованих погодилась старша наукова співробітниця відділу біоархеології Інституту археології НАН України кандидат історичних наук Олександра Козак.

На Шепетівщині археологи шукають підземний хід біля костелу

Світлина з архіву експедиції

Надзвичайно багатий матеріал представлений у ямах та котлованах споруд XVII–XVIII ст. Це світильники, люльки, безліч фрагментів глиняного та гутного скляного посуду, підківки для взуття, кулі до рушниць та мушкетів, монети тощо.

Усі знахідки поповнять експозицію місцевого музею, директор якого Олександр Дацик бере активну участь в дослідженнях.

Головна інтрига цих розкопок ще попереду. Археологи сподіваються відкрити підземний хід. На його існування вказують місцеві перекази, попередні дані георадарної зйомки та дивне скупчення специфічної цегли «пальцівки» в одному з місць розкопу. Пальцівка була досить дорогим будматеріалом і використовувалася в основному при зведені укріплень, палаців та сакральних споруд. Не виключено, що це можуть бути й рештки якоїсь невеличкої каплички, але поки не завершено дослідження археологи висувати якісь припущення остерігаються.

За кілька тижнів перед відрядженням до Полонного ця ж група науковців проводила дослідження в місті Городку. За дивним збігом розкопки там також проводилися біля костелу на честь Св. Анни. Правда, той храм знищили комуністи ще у 1936 р.

На Шепетівщині археологи шукають підземний хід біля костелу

Кос­тел Св. Ан­ни. Фо­то ек­спе­ди­ції Сте­фа­на Та­ра­ну­шен­ка

На Шепетівщині археологи шукають підземний хід біля костелу

Дзвіниця. Фото: експедиції Стефана Таранушенка

Як твердять археологи, в обох випадках свята виявилася прихильною до них. Зокрема, в Городку просто під руїнами дзвіниці було виявлено залишки поселення доби ранніх скіфів, а неподалік від зруйнованого храму дослідники відкопали чималу ділянку до того невідомого муру давнього замку, який вважався повністю втраченим ще від середини XVIII ст.

Свята Анна здавна вважається покровителькою вагітних, матерів, бабусь та рудокопів. Схоже, що список «підшефних» турботливої бабусі Ісуса Христа відтепер варто поповнити ще й подільськими археологами. Тим більше, що між ними та рудокопами чимало спільного, зауважує власкор Релігійно-інформаційної служби України.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Серед білого дня на Шепетівщині сталася моторошна ДТП
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
На Донеччині загинув старший солдат із Шепетівщини
Громада на Шепетівщині допомогла землякам-спецпризначенцям
На Шепетівщині у молодика виявили синтетичні наркотики
Вночі на Шепетівщині загинув водій двоколісного транспорту

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Сучасні технології в хірургії: роботи-асистенти на передньому краї медицини
У сусідній з Хмельниччиною області переселенець дивує своїми винаходами
Від продюсера до вченого: Як Юрій Дудка збагачує медійний світ науковими дослідженнями
Школяр із Шепетівщини є серед переможців, які програмували віртуальних роботів на Міжнародній космічній станції
Стало відомо, що спричинило полярне сяйво, яке бачили над Україною
FacebookTelegramViberWhatsAppX