У Шепетівці на захист гадюк стали зоозахисники: одного плазуна загриз пес, іншого — розрубали

У Шепетівці на захист гадюк стали зоозахисники: одного плазуна загриз пес, іншого — розрубали

На приватне обійстя заповзли відразу дві гадюки з перервою в годину. Одна з них вкусила домашнього улюбленця. Інцидент стався сьогодні, 13 травня, у місті Шепетівці в районі школи-гімназії (5-та школа).

«До нас завітали незвані гості — змії. У нас хата за п’ятою школою. Змія заповзла на подвір’я, собака кинулась на неї і відгризла гадюці голову, але та встигла її вкусити за морду. Собаку рятуємо, їй рознесло голову, стала, як баняк. Через годину приповзла друга змія. Побачили вчасно і розрубали її лопатою. Змії чорні і дуже отруйні. Видно вони повзуть з артбази. Скидаю фото половини гадюки і покусаної собаки. Будьте уважні в дворах, змії вже нічого не бояться, дітям розповідайте, щоб не хапали з землі палички, які повзуть», — йдеться у дописі Оксани Лісовської в групі «Шепетівка Шепетовка онлайн».

Цей допис зібрав чимало коментарів. Одні писали, що то вуж, інші ж доводили, що то гадюка.

«Це чорна болотна гадюка. У нас їх дуже велика популяція. Це добре, що першим помітив собака, а не дитина», — зазначив Сергій Мельник.

Деякі дописувачі співчувають постраждалому псу, називають його героєм. Однак, є і ті, хто захищає плазунів.

«Идиоты!!! Какого **** вы змею убили? Не трогайте её и она вас не тронет! Гадюку можно запросто крючком или совком загнать в ведро и отнести подальше! Только для этого требуются азы грамотности и человечности. Я не удивлюсь, если сейчас какое-то говно СМИ раструбит о том, что «змеи забираются в дома и нападают на людей». А собаку жаль, конечно. Такое в природе иногда случается. Скорейшего выздоровления пёсику!», — прокоментував Николай Гирни.

На захист змій став і інший дописувач.

«Дикі люди. Не люди, а якесь прокляття для цієї прекрасної землі: і самі нещасні живуть (ну як «живуть» таке) і іншим жити не дають, а все живе (якщо воно сала не дає або подоїти не можна) нищили б і нищили… І чого б це таким людям «Творець долі не дає»?!», — написав Oleksander Bashuk.

Про те, що гадюк треба берегти, написав і Юрій Бенгус:

«Трудно включати мізки, коли діють інстинкти. Гадюка поблизу людини — це добрий знак. Гадюки контролюють популяції гризунів (з’їдають у першу чергу хворих) і там де вони є — менше людей гине і хворіє від хвороб типу бореліоз, бабезіоз, токсоплазмоз і інших, які поширюються на мишах і передаються через кліщів людям. В Україні, через знищення гадюк, бореліоз і подібні хвороби стали справжньою проблемою в центральних і східних районах. Тисячі хворіють на ці хвороби і стають інвалідами. Діагностування з’явилося недавно і тільки у великих містах. Люди повинні пам’ятати: кожна гадюка — це спасіння десятків людей від тяжких хвороб. Вбив гадюку = вбив, або прирік на інвалідність десятки людей. Так, гадюка представляє певну небезпеку, але значно більшу небезпеку представляє їх відсутність. Значно більшу небезпеку, ніж гадюки, для людей представляють електричні розетки, але ж ніхто не рубає їх лопатою. Дітям просто пояснюють, що тикати в них гвіздочком не варто. Тисячі людей гинуть щороку через автівки, їх теж ніхто не рубає лопатами. Просто пояснюють дітям правила дорожнього руху. Індуси, як помітять кобру (дійсно смертельну змію, на відміну від гадюки) — одразу несуть їй молока, та оберігають. Бо розуміють її користь».

Кілька коментарів лишила і дописувачка Yaryna KI:

«Покосіть траву довкола вашої території і наступний раз викликайте спеціальні служби для відлову. Подобаються вони вам чи ні, це червонокнижні тварини вбивати яких заборонено законодавством».

«Немає статистики за 2021 рік, але наприклад у 19 році не було жодних летальних випадків, у 2020 теж не бачу. Немає в Україні смертельно отруйних змій. Ось наприклад у 2019 році було зафіксовано 129 укусів, летальних з них жодного. Водіїв які сідають напідпитку за кермо ви ж не рубаєте лопатами, правда? Мені теж дуже шкода собаку, вона захищала свою територію, надіюсь з нею все гаразд».

«В Україні такими справами займається Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), але якщо подзвонити на екстрений номер Вас теж до них скерують. Також, судячи з того скільки людей тут все ж таки відстою права плазунів на життя, є шанс що знайдеться хтось в вашій місцевості хто вам допоможе.»

На запитання, до яких служб треба звертатися, ця ж дописувачка відповіла:

«Так є такі служби, і хоча б один серпетолог/еколог в районі. Вони мають обов’язок приїхати на виклик і слідувати згідно діючого законодавства хочуть вони чи ні це їх обов’ язок. Мають не розрубати її лопатою, а вивезти у відповідне місце».

Втім, у державних службах Шепетівки зазначають, що в місті нема фахівців, які б займалися виловом змій…

Нагадаємо, минулоріч у вересні у Шепетівці гадюка вкусила техпрацівницю. А у травні 2018-го в центрі Шепетівки гадюка вкусила вівчарку.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


3 коментарі до статті «У Шепетівці на захист гадюк стали зоозахисники: одного плазуна загриз пес, іншого — розрубали»

  1. Тася Лаппа коментує:

    Убивати плазунів,що загрожують життю людини – нормально. Тим паче,що порушили зону людського життя. Хай зоозахисники займуться дієвим пошуком осередку розмноження, аніж словесним.

  2. Tetyana Naumets коментує:

    Розумію страх, риск. Але вбивати не ротрібно.Це жива, розумна істота, можливо мати, … якщо живете у лісовій територіі то вивчіть змій які можуть вас вкусити і отравити. І прибиріть кругом хати велику траву. А собака не винен, і жаль що постраждав. Не забувайте що і зміі мають жити. Так як ви. Живете біля лісу і не вивчили змій? Маю на увазі розрізнити ядовитих. Почитайте у інтернету. Ще вони до вас не раз прийдуть


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині собака намагалася вкусити жінку: її власницю судили
Розчленував тіло за допомогою сокири, пилки та ножа: полісмени з’ясували кому належить кінцівка, яку приніс собака
Собака вночі приніс людську кінцівку: у поліції відкрили кримінальне провадження
Чоловік застрелив безпритульного собаку, бо помічав, що він їсть курей
Чоловік побив палицею сусідського собаку, бо той заважав його спокійному проживанню
На Хмельниччині судили водія, який наїхав на собаку

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині 48-річна жінка зарізала свого чоловіка під час обіду
Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям
На Хмельниччині від отриманих у ДТП травм померла дитина
Смертельна ДТП на Хмельниччині: авто зіштовхнулося із деревом
На Хмельниччині підозрюють лікарку у смерті немовляти
На Хмельниччині перед судом постане винуватець ДТП, який нетверезим наїхав на 70-річна пішохідку 
FacebookTelegramViberWhatsAppX