Шепетівчани, обережно, холера!
У поточному році загострилась ситуація щодо холери в Україні. Так, при плановому моніторинговому дослідженні води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій, що мають міжнародне значення, а саме на вібріофлору, в серпні поточного року виділено Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa» у районі пішохідного Інгульського мосту в місті Миколаєві.
Останній найбільш масовий спалах холери був зареєстрований в Україні у 1994—1996 роках, коли у 15 областях захворіло на холеру 1370 осіб, зареєстровано 999 вібріоносіїв. Найбільш гострим був 1994 рік у Миколаївській області, де було зареєстровано 90% хворих і вібріоносіїв.
Особливістю спалахів 1994—1995 роках було і включення в епідемічний процес значної кількості сільського населення, а також розповсюдження захворювань при проведенні ритуальних заходів.
Масовому розповсюдженню холери сприяв вкрай незадовільний санітарний стан окремих територій, зокрема, недостатнє забезпечення населення доброякісною питною водою, аварійний стан каналізаційних мереж, суттєві недоліки в санітарній очистці населених пунктів, відсутність локальних очисних споруд в інфекційних стаціонарах.
Холера — гостра, особливо небезпечна інфекційна хвороба. За короткий проміжок часу здатна уражати велику кількість населення, викликаючи цілі епідемії. При цьому, смертність від неї може сягати 50%, за відсутності адекватного лікування.
За статистикою ВООЗ щорічно у світі фіксується від 1,3 до 4 мільйонів випадків захворювання людей на холеру, при цьому помирає від неї від 21 до 143 тис. осіб.
Загрозлива ситуація з холери у 2017 році склалась у Республіці Ємен, де на сьогодні зареєстровано спалах цього небезпечного захворювання: вже захворіло понад 200 тис. осіб, з яких до 2000 померли, чверть з них — діти. Прогнозують, що до кінця цього літа кількість захворілих на холеру у Ємені може сягнути 300 тис. осіб, адже щодня виявляють до 5 тис. нових хворих на холеру.
Збудник холери передається фекально-оральним шляхом. Від хворої людини (носія) з фекаліями бактерія з кишечнику потрапляє у водне середовище, де залишається вірулентною близько місяця. Тому купання у водоймах та пиття сирої води і використання немитого посуду дозволяє бактерії потрапити в організм.
Холерний вібріон гине під час кипіння води, а також під впливом прямих сонячних променів. На поверхні овочів та фруктів може жити до 5-ти діб.
Інкубаційний період триває 2—3 доби, після чого спостерігається сильна діарея — понад 10 разів на добу, блювота, загальна інтоксикація організму. Людина втрачає великі об’єми рідини — до 20 літрів, в результаті чого відбувається згущення крові та зневоднення організму.
Повторно заразитись холерою цілком реально, перенесена хвороба не забезпечує стійкий імунітет.
Основні профілактичні заходи від холери:
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
- не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі: на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або питну бутильовану;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми — обдати окропом;
- вести боротьбу з переносниками інфекційних захворювань — мухами;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
Залишити відповідь