У Шепетівці екологи області перевіряли «захоронені» відходи невідомого походження

У Шепетівці екологи області перевіряли «захоронені» відходи невідомого походження

Сьогодні, 22 травня, у Шепетівку прибула Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області, аби відібрати проби для визначення відходів невідомого походження, які скинули поблизу Шепетівського полігону ТПВ (сміттєзвалища) минулої п’ятниці.

— Був зроблений депутатський запит, ми виїхали на ділянку, засмічену поки що невідомою речовиною, відміряли її сертифікованою стрічкою. Також відібрали проби ґрунту з метою встановлення хімічних речовин. По методиці протягом місяця проведемо аналізи та встановимо речовину, якою забруднено ділянку, та який вплив вона має. Після того буде розрахована завдана шкода довкіллю, — розповів Володимир Рокицький, державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області.

Аби встановити точну площу забруднення та її прив’язку до публічної кадастрової карти, а також визначити власника земельної ділянки (комунальна власність, приватна, чи перебуває в оренді), сертифікований інженер-землевпорядник за допомогою GPS-пристрою провів кадастрову зйомку місцевості.

У Шепетівці екологи області перевіряли «захоронені» відходи невідомого походження

Зі слів екологів, на скільки небезпечним є ґрунт невідомого походження говорити поки що зарано.

— Візуально земля забруднена якимись паливно-мастильними речовинами, — говорить Володимир Рокицький. — Речовина, якою засмічено земельну ділянку, має специфічний запах маслопродуктів. Орієнтовна площа засміченої території складає 1089 квадратних метрів.

При відборі проб та проведення досліджень були присутні представники комунальної інспекції Шепетівської міської ради, начальник Управління держпродспоживслужби у Шепетівському районі, поліція та працівники ДСНС.

У Шепетівці екологи області перевіряли «захоронені» відходи невідомого походження

Наразі служби з’ясовуватимуть відповідальних та рахуватимуть збитки, завдані довкіллю. Окрім того, перевірятимуть приналежність смуги лісу: природний заповідний фонд, урочище та інше. Також вияснятимуть, які обмеження встановлено на даній земельній ділянці.

— Відповідальність залежатиме від суми встановлених збитків. Якщо вони складатимуть більше 100 неоподаткованих мінімумів — це кримінальна справа, — підсумував еколог області.

Втім, яка насправді доля чекатиме власника, стане відомо лише за підсумками всіх перевірок.

— Якщо вбачатимуться адміністративні правопорушення, то притягнуть винних до адміністративної відповідальності. Якщо до кримінального, — то внесуть відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. І тоді доведеться розслідувати кримінальне провадження, — прокоментував Володимир Лебідь, на­чаль­ник сек­то­ру пре­вен­ції Шепетівського ВП.

Аби підрахувати суму завданих збитків, враховуватимуть площу, об’єм, нормативно-грошову оцінку земельної ділянки та її нецільове використання.

— Якщо земельна ділянка у власності чи в оренді, значить будемо направляти лист до прокуратури, аби заявляли позов щодо розірвання договору оренди, або скасування права власності, оскільки це є нецільове використання, забруднення, порушення екологічних вимог, земельного законодавства та інших, — сказав Володимир Рокицький.

А поки тривають розслідування, територія й надалі «обростає» ґрунтом. Із минулої п’ятниці його знову побільшало. Зі слів очевидців, до даної точки призначення знову прямували вантажівки з відходами невідомого походження.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці виявили стихійне сміттєзвалище
На Хмельниччині посадовець вимагав хабарі за утилізацію небезпечних відходів
На Шепетівщині лісівники ліквідували стихійне сміттєзвалище
На Хмельниччині склали адмінпротоколи на продавців первоцвітів
Шепетівчанин завдав шкоди довкіллю на 3 мільйони гривень
Через людську недбалість на Хмельниччині за добу сталося шість пожеж

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині двоє вчинили крадіжку в гуртожитку
Жителів Хмельниччини застерігають від нового виду шахрайства
У сусідній із Хмельниччиною області зникли мати та її 5-річна донька
Екологи б’ють на сполох: у сусідній із Хмельниччиною області знайшли гори залишок тварин
На Хмельниччині жінка перерахувала свої гроші на карту, яку їй продиктував шахрай
У Шепетівці 15-річний хлопець знайшов у шафі гранату: стався вибух
FacebookTelegramViberWhatsAppX