Через «вибух» на ХАЕС славутчан евакуювали

Через «вибух» на ХАЕС славутчан евакуювали

На території нижніх складів ДП «Шепетівський лісгосп» відбулися навчання з цивільного захисту населення 25 квітня. За сценарієм на території Хмельницької АЕС стався витік радіаційних речовин. У Шепетівці зведений загін цивільного захисту слугував проміжною ланкою рятувальної операції.

До складу Шепетівського зведеного загону ДСНС увійшли рятувальні підрозділи з 8 районів та сили й засоби аварійно-рятувального загону спецпризначення. На території Шепетівського лісгоспу обладнали повноцінне автономне наметове містечко на 100 чоловік особового складу та 39 одиниць пожежної та спеціальної техніки.

Через «вибух» на ХАЕС славутчан евакуювали

Намет для керівників спецоперацією розташований при вході у містечко. Він обладнаний сучасними засобами зв’язку, електронною мапою місцевості задля того, аби командування могло як слід організувати евакуаційні заходи у випадку надзвичайної ситуації.

За сценарієм на Хмельницькій АЕС сталася аварія. В наслідок якої у кількох селах Славутського району рівень забруднення перевищує норми. Прийнято рішення евакуювати населення.

Саме на базі зведеного загону евакуйовані жителі уражених радіацією сіл 30-кілометрової зони організували всі необхідні заходи. Діяв пункт санітарної обробки, аби люди, що перебували в забрудненому радіацією середовищі, мали можливість помитися. За потреби надавали й змінний чистий одяг.

У наметах, де перебували медики та психологи, люди отримали необхідну допомогу.

— Є всі необхідні засоби для надання медичної допомоги. Також є «кисень», комірець у випадку перелому шиї, засоби знеболення тощо, — сказав лікар медицини катастроф Петро Терлецький.

На контролі тримали ситуацію і працівники хімічної лабораторії.

Через «вибух» на ХАЕС славутчан евакуювали

— Лабораторія призначена для радіаційно-хімічної розвідки. Тут є аналізатор ртуті, газоаналізатор «Дозор», дозиметр «Терра» та прилад «Сталкер». Останній здатний робити заміри навіть ззовні, наприклад, будучи розташованим на автомобілі. Вчора під час навчань у Славуті його використовували. Прилад показав координати та рівень радіаційного забруднення, — розповів Дмитро Папаш, начальник групи спеціальних робіт радіаційно-технічного захисту.

Через «вибух» на ХАЕС славутчан евакуювали

Намет для відпочинку особового складу загону заслуговує особливої уваги. Функцію ліжок виконують ноші, які зафіксовані на каркасі у три поверхи. Відстань між ліжко-місцем трохи більше 70 см. Такий пункт може розмістити до сотні осіб.

Поруч знаходиться намет для прийому їжі. Відтак, спеціалізований загін організував харчування особового складу. Польова кухня змогла нагодувати понад сотню осіб і всіх охочих. Як це вдалося, рятувальники розповіли самі:

— В одному бачку можна приготувати до 90 літрів їжі — приблизно 200 порцій. Чотири таких ємкості: для першої страви, другої та чаю. Вистачить не лише для особового складу, а й населення можна підгодувати, — відповів Андрій Антонюк командир відділення 21-ДПРЧ.

За сценарієм, врятоване населення на «чистому» транспорті доставили у безпечний район — у нашому випадку смт Гриців. Далі їх чекає відправка в інші міста України, де їм нададуть тимчасовий прихисток до стабілізації ситуації. Але на щастя — лише за сценарієм.

У відесюжеті дивіться огляд наметів та техніки проміжного пункту евакуації Шепетівського зведеного загону ДСНС

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Жінку, у якої в евакуаційному потязі почалися перейми, зустріли у сусідній із Хмельниччиною області
На Хмельниччині жінку, яка хотіла вчитися заробляти гроші, ошукав консультант
На Шепетівщині змагалися кращі електрогазозварники
Використання електромоторів із вибухозахистом: безпечна енергетика для промисловості
На Хмельниччині під час повітряної тривоги знищили 2 ворожі БпЛА
У селі на Полонщині горів житловий будинок

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині перед судом постануть двоє за вбивство з особливою жорстокістю
Жінку, у якої в евакуаційному потязі почалися перейми, зустріли у сусідній із Хмельниччиною області
Мешканця Шепетівщини ошукали під час дзвінка «співробітника служби безпеки банку»
На Хмельниччині жінку, яка хотіла вчитися заробляти гроші, ошукав консультант
На Шепетівщині затримали хмельничанина, який тікав із магазину з дорогими парфумами
У помешканні ще проживають люди, втім незабаром воно буде вільне: як шахрай здав житло трьом різним людям
FacebookTelegramViberWhatsAppX