У сусідній з Хмельниччиною області готувалися повітряні атаки на Укрзалізницю

У сусідній з Хмельниччиною області готувалися повітряні атаки на Укрзалізницю

Служба безпеки викрила агента фсб, який займався підготовкою серії повітряних атак рф на об’єкти транспортної та енергетичної інфраструктури у Вінницькій області.

Для виконання ворожого завдання він розвідував локації вузлових залізничних станцій, які можливо використовувалися для перевезення важкого озброєння та боєприпасів ЗСУ у напрямку передової.

Також зловмисник намагався визначити розташування ключових електропідстанцій регіону та отримати інформацію про їхній технічний стан.

Одержані розвіддані він мав передати своєму «куратору» з фсб через анонімну поштову скриньку. «Звіт» передбачав точні координати та фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості й текстовими роз’ясненнями.

У сусідній з Хмельниччиною області готувалися повітряні атаки на Укрзалізницю

За інформацією фігуранта, окупанти планували удари по критичній інфраструктурі регіону із використанням ракетного озброєння та дронів-камікадзе.

У разі успіху ворожої операції російська спецслужба «гарантувала» своєму агенту грошову винагороду у розмірі 100 тис. рублів. Кошти мали надійти на його банківську картку. Крім того, після виконаного завдання зловмисник сподівався на те, що фсб «евакуює» його на територію рф.

У сусідній з Хмельниччиною області готувалися повітряні атаки на Укрзалізницю

Втім, співробітники СБУ завадили реалізації планів агресора і затримали його поплічника на етапі збору розвідданих для передачі їх окупантам. За даними слідства, затриманим є 57-річний мешканець Хмільницького району, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у травні цього року.

У сусідній з Хмельниччиною області готувалися повітряні атаки на Укрзалізницю

У «поле зору» фсб він потрапив через поширення на сторінці в «Однокласниках» своїх прокремлівських поглядів.

У обласній прокуратурі повідомили, що підозрюваний, вже був засуджений у березні 2023 року за виправдовування збройної агресії рф (ст. 436–2 КК України) та відбуваючи умовний термін покарання, вчинив новий умисний, особливо тяжкий злочин проти основ національної безпеки:

«Чоловік встановив контакт з представником т. зв. Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров’я при «Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном», створеному у 2012 році указом президента рф з метою підтримки «російських співвітчизників», які проживають за межами рф, у тому числі через надання їм грошової допомоги».

У травні 2023 року підозрюваний електронним зв’язком надіслав придністровському «правозахиснику» матеріали свого попереднього кримінального провадження, не погоджуючись з винесеним йому вироком і заявляючи, що правоохоронними та судовими органами України порушені його права. У відповідь отримав запевнення про те, що організація надаватиме йому щомісячну грошову допомогу в розмірі 2285 російських рублів. Натомість чоловік зобов’язувався збирати відомості про українські сили оборони та об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній організації.

Впродовж липня–жовтня він надав «замовнику» інформацію про розташування об’єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров’я в своєму регіоні, за що на особисту банківську картку отримав близько 3,3 тис. грн.

Під час обшуку у фігуранта було вилучено мобільний телефон, який він використовував для листування з агресором.

У сусідній з Хмельниччиною області готувалися повітряні атаки на Укрзалізницю

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Розстріл поліцейських у сусідній із Хмельниччиною області: викрили двох військових, які допомогли нападникам
Жінку, у якої в евакуаційному потязі почалися перейми, зустріли у сусідній із Хмельниччиною області
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
У сусідній із Хмельниччиною області СБУ зірвала підступні плани фсб
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
Колишній нардеп-«регіонал» спробував утекти з України

Читайте у цій рубриці



Засудили жителя Полтавщини, який «відзначився» у Хмельницькому
У сусідній із Хмельниччиною області на коліях загинула жінка
На Хмельниччині судили жінку, яка справила природні потреби перед дверима поліції
На Хмельниччині є летальний випадок від кашлюка: захворюваність набирає обертів
На Хмельниччині шахрай представився поліцейським
На Хмельниччині чоловік перевів на картку афериста усі заощадження
FacebookTelegramViberWhatsAppX